Nieuw op VRT CANVAS: De tattoo shop
Een zesdelige reeks met Tijs Vanneste, vanaf woensdag 6 september op VRT CANVAS en VRT MAX
Embargo tot 23 augustus - Nadat Tijs Vanneste de afgelopen jaren enkele campings opstartte in zijn geliefde Kempen en er daarna de toestand van een aantal scholen onderzocht, keert hij terug naar het oude normaal.
Terug naar zijn tattooshop dus, gelegen in de stationsbuurt van het al even Kempische Mol. Waar Tijs jarenlang talloze stervelingen in zijn atelier over de vloer kreeg, op zoek naar de juiste tattoo.
Anno 2023 is er weinig veranderd, daar in Mol. Elke dag lijken het wel opendeurdagen te zijn, met klanten op zoek naar de juiste tattoo, en met de boeiendste verhalen en vreemdste geschiedenissen.
Tijs: “Wat voor mij alledaags is, lijkt voor anderen exotisch.”
Jan (‘De Kemp’) is een oude bekende, Tijs leerde op hem tatoeëren. Als compensatie mag De Kemp altijd langskomen voor een nieuwe huidtekening, deze keer is het een kolibrie. Linda had al kinderen toen ze tot twee maal toe geconfronteerd werd met een stilgeboren baby; twintig jaar later wil ze dat verdriet afronden met een tattoo opgedragen aan haar twee sterrenkinderen.
Bij Briek - genoemd naar wielerlegende Briek Schotte - hebben zijn tattoos alles te maken met zijn naam: hij heeft al een melkbrik en een briquet op z’n been, nu komt daar nog een baksteen bij. Vrachtwagenchauffeur Albert verloor een been bij een zwaar verkeersongeval. Hij vond troost in de zorg voor een sneeuwuil, waarvan de afbeelding zijn arm moet sieren. Patje ‘boem boem’ Goots, buurman van Tijs en voormalig topvoetballer, is ook vaste klant: hij ziet er niet alleen als een hardrocker uit, de nieuwe tattoo op zijn bovenarm verwijst bovendien naar zijn favoriete metalband.
En Hans en Nela zijn een Nederlands koppel dat al 25 jaar in België woont, ze willen een tattoo als herinnering aan hun anderhalf jaar geleden overleden zoon.
In elke aflevering zien we hoe Tijs aan de slag gaat met al die geschiedenissen. Hoe hij op zijn eigenste manier naar hen luistert, terwijl hij er zijn commentaar en beleving bij verwoordt. Hoe hij hun levensverhaal - of vaak een stukje ervan - op een grafische manier ergens op hun lichaam aanbrengt. In carte blanche-stijl, steeds op zoek naar een geïnspireerde en kunstzinnige manier om om te gaan met verhalen van vreugde of verdriet, afscheid of verwelkoming.
We zijn ook getuige van het leven rond de tattooshop van Tijs. Met de dagelijkse korte ontmoetingen met zijn buren, of met z’n vader die wekelijks binnenwipt. We zien hoe Tijs tussendoor op zijn gitaar tokkelt, z’n winkel stofzuigt of op de stoep een koffie drinkt, wachtend op de volgende klant. Hoe hij ’s middags bij de bevriende beenhouwer een potje préparé koopt voor de lunch of naar de krantenwinkel wandelt voor zijn boekskes. Hoe hij ’s avonds thuis de tattoos voor de volgende dag op z’n computer voorbereidt. En we krijgen ook een inkijk in het dagelijkse leven van de getatoeëerden, en vaststellen hoe hun gezinsleden reageren op de (nieuwe) huidversiering. Zo zien we Jan op stap met zijn broer, Nikki op koffievisite bij haar moeder en Briek aan tafel met zijn vriendin.
Tijs: “Jarenlang streefde ik voor mezelf naar technisch vernuft… om uiteindelijk te leren dat het daar eigenlijk helemaal niet over gaat maar wel om de symbolische waarde voor de dragers.”
De tattoo shop, een programma van De chinezen voor VRT CANVAS.