Skip to Content
Nieuwe topfictie op Canvas: ZeroZeroZero

Nieuwe topfictie op Canvas: ZeroZeroZero

Misdaaddrama van de makers van Gommora – vanaf woensdag 30 september op Canvas en via VRT NU.

22 september 2020 - Het misdaadepos ZeroZeroZero schetst een onverbloemd en hard beeld van de internationale cocaïnehandel: van de Mexicaanse cartels over de Amerikaanse transporteurs tot de Italiaanse maffiafamilie die voor de distributie in Europa zorgt. Spanningen binnen die laatste familie hebben verstrekkende gevolgen voor het hele netwerk.

ZeroZeroZero is een grootschalige internationale coproductie van Amazon, Sky Atlantic en Canal Plus. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Italiaanse journalist Roberto Saviano, die ook het scenario schreef van de veelgeprezen maffiareeks Gomorra. Ook Stefano Sollima en Leonardo Fasoli, twee van de bedenkers van ZeroZeroZero, waren betrokken bij Gomorra. De hoofdrollen worden vertolkt door een internationale cast met onder meer Gabriel Byrne, Andrea Riseborough, Dane DeHaan, Giuseppe de Domenico en Harold Torres. De serie werd opgenomen op locaties in Mexico, de Verenigde Staten, Senegal, Marokko en Italië.  

ZeroZeroZero combineert een snoeiharde Mexicaanse narcothriller met een Italiaans maffiaverhaal en een Amerikaans familiedrama. De reeks toont het complexe netwerk van de internationale drugstrafiek op een visueel verbluffende manier, waarbij extreem geweld naadloos overgaat naar intieme persoonlijke momenten of idyllische Calabrische landschappen.

Vanaf woensdag 30 september om 22.20 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal via VRT NU.

(lees verder onder de trailer)

 

“Look at cocaine and all you see is powder. Look through cocaine and you see the world.”
Roberto Saviano

De reder

De cocaïne van het Leyra-cartel in Monterrey, Mexico, wordt normaal in containers met chilipepers verscheept naar Europa. Maar de Amerikaanse familie Lynwood, die voor het transport zorgt, ontdekt dat er iets aan de hand is met een van de deals. Aan het hoofd van de familie staat Edward Lynwood (Gabriel Byrne, The Usual Suspects, Vikings, In Treatment). Hij runt een eerbiedwaardige rederij in New Orleans, die tegelijk de dekmantel is voor een lucratieve cocaïnetrafiek. Daarbij krijgt hij de hulp van zijn dochter Emma (Andrea Riseborough, Waco, Mandy, Birdman). Zij is sinds de vroege dood van hun moeder ook een soort vervangmoeder voor haar jongere broer Chris (Dane DeHaan, The Kid). Chris lijdt aan een erfelijke ziekte en Edward en Emma proberen hem normaal zoveel mogelijk buiten hun zakelijke en criminele activiteiten te houden. Maar nu reist hij mee op een van hun schepen die een verborgen lading drugs vanuit Mexico naar de Italiaanse haven Gioia Tauro brengt.

De peetvader

De reden van het probleem met het transport is een machtsstrijd in een invloedrijke maffiafamilie binnen de ‘Ndrangheta, de maffia van Calabria. De oude Don Minu (Adriano Chiaramida) leeft al jaren ondergedoken in bunkers en afgelegen gebouwen op het platteland van Calabria. Daardoor is zijn positie verzwakt. En het is uitgerekend zijn kleinzoon Stefano (Giuseppe de Dominico) die de macht op een subtiele manier naar zich toe wil trekken door de drugstrafiek te ondermijnen.

De vampier

Ondertussen is er ook in Monterrey een niets ontziende strijd aan de gang, tussen het Leyra-cartel en concurrerende bendes, maar ook met het Mexicaanse leger. De special forces van de antidrugstroepen zijn goed getraind en bewapend, en haast even meedogenloos als de cartels. Een van hen is sergeant Manuel (Harold Torres), bijgenaamd ‘de vampier’. Hij is een diepgelovige, maar ook keiharde militair die met zijn eenheid bijna buiten het leger en buiten de wet opereert. Het is een dunne lijn.

De kijker

Doorheen de reeks volgen we de belevenissen van die hoofdpersonages (en heel veel nevenfiguren), ieder in met eigen verhaallijnen, die ook onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Geregeld zijn er ook flash backs en worden de gebeurtenissen vanuit een ander standpunt opnieuw verteld. Beelden van halfnaakte vrouwen in broeierige cocaïnefabriekjes wisselen af met achtervolgingsscenes, schietpartijen en gruwelijke afrekeningen om dan weer over te gaan naar intieme familiemomenten of weidse panorama's in Calabrië, op zee of in de  woestijn. Net als in Gommora wordt ook hier het geweld niet geschuwd. Het wordt op een afstandelijke, niet moraliserende manier getoond. Dat maakt het zo mogelijk nog efficiënter. De kijker velt zijn oordeel zelf wel. De muziek in de reeks is van de Schotse band Mogwai.

Het resultaat is een beklijvende reeks met een internationale en cinematografische allure over de wereldwijde drugstrafiek, de mensen die erbij betrokken zijn, en de pijnlijke gevolgen voor wie tussen de raderen van die niets ontziende machine raakt.

“The kind of thriller that makes such a deep impression because it can think big and small at the same time, uniting three gripping individual stories into one massive saga.”
RobertEbert.com

“The most cinematic work I've seen recently isn't a movie.”
Boston Herald

“A good cast, confident direction and cinematography that's really quite stunning at times.”
The Hollywood Reporter

“De makers van Gomorra willen met hun nieuwe serie ZeroZeroZero het hele systeem van cocaïnehandel blootleggen. Zelden is een serie zo cynisch en keihard als ZeroZeroZero”
De Volkskrant

 


 

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos