Skip to Content
Nieuw op Canvas: VDB. Ik ben god niet

Nieuw op Canvas: VDB. Ik ben god niet

Het leven en de carrière van Frank Vandenbroucke - vanaf maandag 22 april

Tien jaar geleden overleed Frank Vandenbroucke (1974-2009). Vandaag blikt Canvas in de zevendelige documentaire VDB. Ik ben god niet terug op zijn leven en zijn carrière. Het levensverhaal van VDB leest als een Griekse tragedie: van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze. Het is het verhaal van een wielrenner, maar het had even goed dat van een rockster of een filmvedette kunnen zijn.

Het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies. Met unieke archiefbeelden en interviews met vader Jean-Jacques Vandenbroucke, moeder Chantal Vanruymbeke, dochter Cameron, zus Sandra, oom Jean-Luc, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Nico Mattan, Yvan Vanmol, Mark Vanlombeek e.v.a.

En ook VDB zelf krijgt een stem: fragmenten uit zijn autobiografie Ik ben God niet – gepubliceerd in 2008, een jaar voor zijn plotse overlijden – vormen de rode draad doorheen de zeven afleveringen. Om de authenticiteit te verhogen, worden ze ingelezen door de West-Vlaamse rapper Brihang. Zo kruip je als kijker ook in het hoofd van Frank Vandenbroucke en krijg je zijn visie op de gebeurtenissen in zijn leven. Wie was VDB, en waarom is zijn leven gelopen zoals het gelopen is? We zien het in VDB. Ik ben god niet.

De interviews voor de reeks werden afgenomen door Lieven Van Gils, Wouter Heymans (ook eindredacteur) en Stéphane Thirion, sportjournalist bij Le Soir en persoonlijke vriend van de familie Vandenbroucke.

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts TV voor Canvas.

Vanaf maandag 22 april op Canvas en VRT NU. De eerste aflevering om 20.55 u. en de volgende om 21.20 u.

Meer informatie hieronder en in het bijgevoegde persdossier.


 

"Ik ben geleefd en heb geleefd, ben twintig keer gestorven en eenentwintig keer terug opgestaan. Het past absoluut om te zeggen dat mijn leven een film zou kunnen zijn."
Frank Vandenbroucke
“Het is een tragisch verhaal dat de koers overstijgt, een sprookje zonder happy end. Dat maakt het verhaal boeiend voor iedereen, niet alleen voor koersliefhebbers.”
Lieven Van Gils

 

Aflevering 1: De geboorte van een kampioen
​Maandag 22 april om 20.55 u.

In het café van zijn ouders © familie Vandenbroucke
In het café van zijn ouders © familie Vandenbroucke
“Frank is het grootste talent dat ik tot op heden gezien heb.”
Rony Vanmarcke (juniorencoach)

Frank Vandenbroucke groeit op in Ploegsteert, in de drukke Hostellerie van zijn moeder en de wondere wielerwereld van zijn vader. Al in de jeugdreeksen blinkt hij uit, volgens kenners het grootste talent dat ons land ooit heeft gekend. De verwende jongen met het sterke karakter wordt op handen gedragen. Maar al snel leert hij dat familie en zaken niet altijd samengaan.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, oom Jean-Luc, zus Sandra, Steve De Wolf (jeugdvriend), Rony Vanmarcke (juniorencoach), Jean-Michel Clatot (secretaris supportersclub), Joël Moerman (voorzitter supportersclub), Nico Mattan, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Michel Wuyts.

Aflevering 2: Il bimbo d’oro
​Maandag 29 april
 om 21.20 u.

Frank en Johan Museeuw © familie Vandenbroucke
Frank en Johan Museeuw © familie Vandenbroucke
Frank heeft het nooit aan de buitenwereld laten zien, maar hij had veel faalangst. Hij had niet het zelfvertrouwen dat hij uitstraalde.”
Yvan Vanmol (ploegdokter)

 VDB is de rijzende ster van het peloton. Hyperambitieus, maar dat heeft zijn consequenties. Hij pleegt contractbreuk met Lotto, de ploeg van zijn vader en oom, en dat eindigt zelfs voor de rechtbank. Bij het grote Mapei ontbolstert hij in het peloton. Meermaals wordt hij gered door zijn charisma, maar nog vaker gefnuikt door zijn eigen fysieke en mentale broosheid.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, oom Jean-Luc, zus Sandra, schoonbroer Sebastien, Patrick Lefevere, Yvan Vanmol, Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Dirk Nachtergaele, Nico Mattan, Lieven Maesschalck, Michel Wuyts.

Aflevering 3: De ontsporing
​Maandag 6 mei

Frank met ploegmaats van Cofidis © familie Vandenbroucke
Frank met ploegmaats van Cofidis © familie Vandenbroucke ​
“Frank was gelukkig bij Mapei. Hij had die ploeg nooit mogen verlaten.”
Chantal Vanruymbeke (moeder)

VDB scheert hoge toppen in het voorjaar van 1999, bij zijn nieuwe ploeg Cofidis. Maar hij leert er ook dat niet alleen de overwinning roes brengt. Het godenkind begint langzaam maar zeker te ontsporen.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, oom Jean-Luc, zus Sandra, Nico Mattan, Steve De Wolf, Gilbert Cattoir (mecanicien), Eddy Bielen (financieel adviseur), Patrick Lefevere, Yvan Vanmol, Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Dirk Nachtergaele, Lieven Maesschalck, Michel Wuyts, Mark Vanlombeek.

Aflevering 4: De gevallen engel
​Maandag 13 mei

Frank met Bernard Sainz © familie Vandenbroucke
Frank met Bernard Sainz © familie Vandenbroucke
“Frank belde me toen ze hem vrijlieten. Ik weet nog heel goed zijn eerste woorden. ‘Papa, het is gedaan met mij.’”
Jean-Jacques Vandenbroucke (vader)

Bernard Sainz, alias dokter Mabuse, brengt Frank zwaar in de problemen. VDB wordt opgepakt op verdenking van doping, zijn zorgvuldig opgebouwde imago wordt volledig besmeurd. Frank gaat door een zware depressie en breekt met Clothilde, de mama van zijn dochter. Zonder ambities vertrekt hij naar de Ronde van Spanje. Hij leert er de vrouw van zijn leven kennen.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, zus Sandra, schoonbroer Sebastien, Nico Mattan, Steve De Wolf, Freddy Viaene, Lieven Maesschalck, Michel Wuyts, Mark Vanlombeek, Gilbert Cattoir (mecanicien), Françoise Deneckere (medewerkster Cofidis), Jean-Michel Clatot (secretaris supportersclub).

Aflevering 5: Verslaafd aan succes
​Maandag 20 mei

Huwelijk Frank en Sarah Pinnaci © familie Vandenbroucke
Huwelijk Frank en Sarah Pinnaci © familie Vandenbroucke
“Je kan niet iemand helpen die geen hulp wil.”
Steve De Wolf (vriend en ploegmaat)

Dankzij een geweldige Vuelta en zijn nieuwe liefde Sarah Pinacci leeft Frank op wolken. Hij is de grote favoriet op het Wereldkampioenschap in Verona. Maar dan loopt het fout. Sportieve, familiale en liefdesproblemen zorgen ervoor dat VDB steeds verder wegzakt in zijn verslavingen.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, zus Sandra, schoonbroer Sebastien, oom Jean-Luc, Paul De Geyter, Nico Mattan, Steve De Wolf, Chris Peers, Patrick Lefevere, Wilfried Peeters, Yvan Vanmol, Lieven Maesschalck, Michel Wuyts, Mark Vanlombeek, Gilbert Cattoir (mecanicien), Françoise Deneckere (medewerkster Cofidis), Jean-Michel Clatot (secretaris supportersclub), Joël Moerman (voorzitter supportersclub).

Aflevering 6: De comeback
​Maandag 27 mei

Frank en Cameron in Disneyland © familie Vandenbroucke
Frank en Cameron in Disneyland © familie Vandenbroucke
“Hij zei: ‘Help mij, want ik ben kapot.’”
Jef Brouwers (psycholoog)

Met de hulp van enkele naasten kruipt VDB uit een diep dal. Even ziet het er opnieuw rooskleurig uit; de oude VDB lijkt weer opgestaan. Maar al snel haalt het verleden hem in, en de kwetsbare jongen is niet meer bestand tegen tegenslagen.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, zus Sandra, Paul De Geyter, Jef Brouwers, Lieven Maesschalck, Yvan Vanmol, Patrick Lefevere, Wilfried Peeters, Johan Museeuw, Dirk Nachtergaele, Michel Wuyts.

Aflevering 7: De onsterfelijke
​Maandag 3 juni

Moeder Chantal en dochter Cameron © BNL
Moeder Chantal en dochter Cameron © BNL
Franks dochter zijn is een godsgeschenk. Hij had heel veel zelfvertrouwen, maar hij was toch ook heel gevoelig.”
Cameron Vandenbroucke (dochter)

Il Bimbo d’Oro is voorgoed verdwenen, VDB is verworden tot een schertsfiguur. Frank fietst voor pijnlijk kleine ploegjes, als hij al fietst. Maar dankzij zijn familie, zijn kinderen en zijn vrienden lijkt Frank weer gelukkig te kunnen worden.

Op een blauwe maandag vertrekt Frank naar Senegal. Om nooit meer weer te keren. Iedereen had ooit zijn einde verwacht, maar niet op dat moment, op die plaats of in die omstandigheden. Franks begrafenis is als een rockconcert, zijn graf een bedevaartsoord. Tot op vandaag is zijn fanbasis ongezien groot. Geen enkele wielervedette kent zo’n godenstatus. VDB is onsterfelijk.

Met getuigenissen van: dochter Cameron, moeder Chantal, vader Jean-Jacques, zus Sandra, Paul De Geyter, Jef Brouwers, Lieven Maesschalck, Yvan Vanmol, Patrick Lefevere, Wilfried Peeters, Johan Museeuw, Dirk Nachtergaele, Nico Mattan, Steve De Wolf, Michel Wuyts, Françoise Deneckere, Jean-Michel Clatot, Joël Moerman, Joachim Schoonacker, Thoma Pieters en Jean-Claude Van Den Berghe.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos