Nieuw op Canvas: Stella Blómkvist – Femme fatale in IJslandse fictiereeks
Vanaf zaterdag 3 maart op Canvas
Maandag 26 februari 2018 — Het gaat snel voor de IJslandse fictie. Tot voor kort was die internationaal totaal onbekend, maar twee jaar geleden won de misdaadreeks Trapped de Prix Europa voor Beste Fictiereeks (ook te zien op Canvas). En nu is er een nieuwe opvallende reeks uit het hoge noorden: Stella Blómkvist.
De makers zijn deels dezelfde als die van Trapped - het kan haast niet anders in een klein productiedomein als IJsland – maar de twee reeksen konden nauwelijks meer van elkaar verschillen.
Trapped was een eerder traditioneel detectiveverhaal over een rondborstige politieman in een diepgevroren en dik besneeuwd IJslands decor.
Stella Blómkvist is een gestileerd en glossy misdaadverhaal in de stedelijke omgeving van Reykjavik. Het hoofdpersonage is de gelijknamige advocate en femme fatale die er niet al te veel morele principes op na houdt, maar wel een zwak heeft voor de underdog. Zo raakt ze betrokken bij een moordzaak in de hoogste regionen van de IJslandse politiek.
De zesdelige serie werd gemaakt door producent Sagafilm en is gebaseerd op de boeken van een onbekende auteur met het pseudoniem Stella Blómkvist. Over haar/zijn identiteit hangt een waas van geheimzinnigheid. Volgens sommigen zou achter het pseudoniem niemand minder schuilgaan dan de vroegere IJslandse premier en societyfiguur Davíð Oddson.
De titelrol wordt gespeeld door Heida Reed, voormalig fotomodel en bij ons eerder te zien in het historische BBC-drama Poldark op Eén.
Vanaf zaterdag 3 maart om 20.35 u. op Canvas en vrtnu.be.
Moord in het ministerie
In alle vroegte wordt advocate Stella Blómkvist in Reykjavik opgebeld om een oude cliënt te verdedigen. Saemi is een derderangs-drugsdealer die ervan verdacht wordt Halla vermoord te hebben, de rechterhand van de IJslandse premier. Hij stond immers over haar lijk gebogen, bedekt met bloed. Toch is Stella niet zeker van zijn schuld, vooral wanneer een mysterieuze onbekende haar gevoelige informatie bezorgt. Halla speelde blijkbaar een gevaarlijk spel met heel invloedrijke, machtige mensen. De politiek en de politie willen de zaak zo snel mogelijk in de doofpot stoppen, maar dat is buiten Stella gerekend. Ze graaft dieper en dieper en botst op een kluwen van seksschandalen, drugs en moord in het kloppende hart van de regering….
Troebele politiek
De reeks is gebaseerd op het eerste boek van Stella Blómkvist: Moord in het ministerie (Morðið í stjórnarráðinu). Dat verscheen 1997, maar voor de televisiereeks werd de context aangepast aan een meer hedendaagse, zij het fictieve politieke situatie in IJsland. De IJslandse politiek kwam in 2016 door de publicatie van de Panama Papers in troebel water, in die mate zelfs dat de premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ontslag moest nemen. Die sfeer van politiek wanbeheer en corruptie wordt in de reeks verder uitgewerkt. Zo heeft IJsland de kroon vervangen door de dollar en een eiland verkocht aan China. De IJslandse premier is de reeks een trendy hipster.
Neo Noir
Stella Blómkvist werd geregisseerd door Óskar Thór Axelsson, die ook meewerkte aan Trapped, net als scenarist Jóhann Ævar Grímsson. Die laatste zei over Stella Blomkvist: “Ze is detective en femme fatale tegelijk. Ze combineert weemoed en erotiek in een persoon. Ze rookt en drinkt, heeft een flexibele moraal, is slim en meedogenloos, maar ze heeft ook een geweten en een zwak voor de underdog. Ze leeft in haar eigen wereld.”
En dat kan je eigenlijk ook over de reeks zelf zeggen. Ze leunt aan bij de traditie van de ‘Scandi Noir’ (Wallander, The Killing, The Bridge), maar wijkt daar tegelijk ver van af. De donkere, naturalistische, trage stijl van die reeksen maakt hier plaats voor neonkleuren, intens licht, een snelle cameravoering en een flitsende montage. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks, versnelde én stilstaande beelden, speciale close-ups en voice-overcommentaar van het hoofdpersonage.
Maar er is ook plaats voor humor in Stella Blómkvist, onder meer wanneer het over haar digitale onbeholpenheid gaat, over haar gebruik van het openbaar vervoer in plaats van een chique of vintage auto, haar inzet van naaldhakken als wapen of de verzamelwoede van haar vriendin Gunna.
Hun inspiratie vonden de makers onder meer bij de Britse reeks Sherlock, maar deels ook bij de originele LA Noir, bij de film Chinatown en de boeken van Raymond Chandler. 'Neo Noir' zou je het volgens sommigen kunnen noemen.
Stella Blómkvist kon de IJslandse kijkers alvast bekoren. De reeks werd aangeboden op het betaalkanaal Síminn Premium en brak daar alle records met 150.000 views tijdens de eerste week. Op een totale IJslandse bevolking van 330.000 kan dat tellen.