Skip to Content
Nieuwe fictie op Canvas: Sharp Objects

Nieuwe fictie op Canvas: Sharp Objects

Misdaad- en familiedrama op het scherp van de snee

Sharp Objects is een HBO-reeks van de makers van Big Little Lies. Het is een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillian Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker (Amy Adams, American Hustle, Big Eyes), die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes.

Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, niet in het minst haar flamboyante en dominante moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson, die voor haar vertolking een Golden Globe won). 

De reeks start op woensdag 4 september om 22.00 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en is al vanaf begin augustus integraal te bekijken op VRT NU.


Camille Preaker (Amy Adams), journaliste voor de St. Louis Chronicle, wordt door haar hoofdredacteur naar haar geboortestadje Wind Gap, Missouri, gestuurd om er verslag uit te brengen over de verdwijning van twee tienermeisjes. Het ene meisje is dood teruggevonden, al haar tanden uit haar mond verwijderd, het andere is spoorloos. In Wind Gap wordt Camille herenigd met haar moeder Adora (Patricia Clarkson), stiefvader Adam (Henry Czerny) en haar halfzus Amma (Eliza Scanlen), die een dubbelleven leidt: thuis een modeldochter en op straat een wildebras.  

Haar terugkeer roept bij Amy herinneringen op aan haar traumatische jeugd en dan vooral aan de tragische dood van haar jongere zus Marian en aan de moeilijke relatie met haar neurotische en zelfgenoegzame moeder. Die vindt het ook maar niks dat haar verloren dochter plots weer voor de  deur staat en haar schijnbaar serene en perfecte leventje komt verstoren. Oude wonden worden opengereten en Camille vervalt in vroegere, zelfdestructieve gewoonten: alcohol en erger. In benevelde flash backs komen we geleidelijk meer te weten over dat pijnlijke verleden.

Ondertussen probeert Camille haar opdracht uit te voeren. Samen met de plaatselijke politieman Vickery (Matt Craven) en Richard Willis (Chris Messina), een detective uit Kansas City, gaat ze in de stad op zoek naar sporen van de vermiste meisjes. Vickery wil vooral de goede naam van Wind Gap bewaren en weigert te geloven dat er een seriemoordenaar aan het werk is in zijn stad. Maar de feiten lijken hem ongelijk te geven.

"De neiging om onszelf pijn te doen."

Story image

Toch is niet zozeer het misdaadverhaal dat van Sharp Objects zo’n intense en geladen reeks maakt, maar de manier waarop de personages, en dan vooral de vrouwen worden getypeerd en gespeeld. Het eerste is natuurlijk vooral de verdienste van schrijfster Gillian Flynn, wiens derde roman Gone Girl eerder al met succes werd verfilmd.

Maar ook regisseur Jean-Marc Vallée heeft met Big Little Lies al bewezen dat hij een meester is in het portretteren van vrouwen, hun diepste zielenroerselen en hun drijfveren. Voor de bewerking van de roman voor televisie tekende Marti Noxon (Buffy the Vampire Slayer). Zij noemt het “een verhaal over een aspect in het leven van vrouwen waar zelden over wordt gepraat: onze neiging om onszelf en anderen pijn te doen. Camille staat voor zoveel vrouwen die voortdurend het onrecht moeten onderdrukken dat hen in de loop van hun leven is aangedaan en die zichzelf pijnigen om het eigenlijke probleem te negeren. Het is iets waar ik mij persoonlijk mee kan associëren en de manier waarop de kwetsbare en getormenteerde Camille toch op zoek gaat naar de waarheid, is iets wat mij altijd is bijgebleven sinds ik het boek heb gelezen. Het heeft mij ertoe aangezet om er een televisiereeks van te maken”.  

Sterke personages, sterke acteurs

Sterke personages komen pas tot hun recht als ze gespeeld worden door sterke acteurs of actrices. En dat is wellicht nog de grootste kracht van Sharp Objects. Amy Adams en Patricia Clarkson spelen misschien wel de rol van hun leven. En dat wil wat zeggen, want Amy Adams, die hier voor het eerst een televisierol speelt, won eerder twee Golden Globes en werd liefst vijf keer genomineerd voor een Oscar. Ook Patricia Clarkson werd genomineerd voor een Oscar (voor haar rol in Pieces of April). Voor haar vertolking van Adora won ze een Golde Globe.

Ook de Amerikaanse pers was vol lof over Sharp Objects:

“Graced with some of the best performances Amy Adams and Patricia Clarkson have ever given, directed with sure-handed and sometimes flamboyant style by Jean-Marc Vallee and dripping with honey-coated but often barbed dialogue, Sharp Objects is flat-out great television.”
Chicago Sun-Times

"There's no cat-and-mouse game going on, no taunts from a genius criminal. Sharp Objects instead relies on internal drama and a transfixing Ms. Adams, who lays Camille’s ragged soul bare with sardonicism and self-loathing."
The New York Times

 “Series director Jean-Marc Vallee finds his own visual language that, driven by a ferociously wounded performance by Amy Adams, makes this eight-hour limited series haunting and riveting - both prestige and pulp.”
The Hollywood Reporter


Meer over het najaar van Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos