Skip to Content
Nieuw op Canvas: Schuldig – een docuserie over mensen met schulden

Nieuw op Canvas: Schuldig – een docuserie over mensen met schulden

Vanaf woensdag 12 april om 22.15 u. op Canvas en vrtnu.be

Schuldig is een Nederlandse human-interestreeks over de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een levendige volksbuurt met charmante laagbouw, kleurrijke mensen en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. 

Bijna iedereen in de Amsterdamse Vogelbuurt heeft schulden.Geregeld trekt een deurwaarder met een stel potige assistenten, een agent en een slotenmaker door de straten om een woning te ontruimen. Het is het meest dramatische gevolg van de eeuwenoude jacht op de schuldenaar. Terwijl buurtbewoners worstelen met boetes en schaamte, staan deurwaarders en hulpverleners voor gesloten deuren. De incassomanager wil doorgronden waarom mensen hun kop in het zand steken. Op het stadhuis roepen plaatselijke politici schuldhulp uit tot speerpunt van hun beleid. En intussen blijven de rekeningen zich opstapelen.

In Schuldig leren we ze allemaal persoonlijk kennen: de wanbetaler, deurwaarder, hulpverlener, schuldeiser en politici - onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Hun motieven verschillen maar ze delen het verlangen om een oplossing te vinden voor het probleem. De zesdelige serie toont hun veerkracht, hun hoop en humor, maar ook de absurditeit van een geldverslindend circus waarin iedereen een eigen rol speelt. Een kale kip kun je niet plukken. Maar wie draait er dan op voor de rekening? En tot welke prijs?

 

“Schuldig is een magistrale serie over armoede”
NRC

“Docusoap Schuldig is luchtig én gelaagd”
De Volkskrant

 

Welkom in de Vogelbuurt

De Vogelbuurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een documentaire reeks waarin niet alleen de bewoners met hun schulden centraal staan, maar juist ook milieus eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

We maken kennis met Ditte, Carmelita, Dennis, Ron en Ramona: bewoners van de wijk die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden. We ontmoeten ook Ed, Will en Paul, die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende facturen en een vastgelopen systeem.

Aflevering 1: Schuldendorp

Bijna iedereen in de Vogelbuurt kampt met schulden. Gelukkig voor de buurtbewoners is er Paul, de onorthodoxe hulpverlener die dag en nacht voor hen klaarstaat. Helaas komt die hulp voor Ramona en haar gezin te laat, want als zij op klaarlichte dag op straat worden gezet door deurwaarder Ed, is er niemand die hen kan helpen…

Aflevering 2: Belofte maakt schuld

Will, de directeur van Doras, de hulpverlenende instantie in de Vogelbuurt, schrikt als ze hoort dat Ramona met man en jonge kinderen vorige week op straat is gezet in haar wijk. Ze belooft hen te helpen. Ditte en Carmelita komen ook allebei voor het eerst bij Doras: ze zitten in zwaarder weer nu de rekeningen zich opstapelen.

Aflevering 3: Dichte deuren

Als de bel gaat, weet je maar nooit of het deurwaarder Ed is. Maar het kan ook Satcha zijn, de hulpverlener van Doras. Ed vindt het eigenlijk wel prima om de brief door de bus te gooien, want als mensen opendoen, zijn ze meestal boos. Op hem. Wie wil er altijd de boodschapper van het slechte nieuws zijn?

Aflevering 4: Hoop en wanhoop

De spanning neemt toe in het kleine huisje van Ramona’s oma en opa, waar zij en haar gezin zijn ingetrokken. Dennis, de eigenaar van de dierenwinkel, verliest zijn veerkracht en is stilaan ten einde raad. Moet hij dan toch stoppen met zijn winkeltje? Terwijl politiek en wetenschap brainstormen over oplossingen, vechten de sociale werkers Will en Paul om nieuwe ontruimingen te voorkomen.

Aflevering 5: Feest

Ditte voelt zich weer de grande dame van vroeger als ze tijdens een feestmaal met vriendinnen vertelt over haar oude jetset-leven op Ibiza. Maar de realiteit dringt zich alweer op: de werklozenverzekering wil een herkeuring en ze moet meer gaan werken, ondanks haar chronische pijn. Carmelita zwicht voor de druk om in schuldbemiddeling te gaan, maar niet zonder slag of stoot…

Aflevering 6: Kerst

In de slotaflevering van Schuldig is het kerst in de Vogelbuurt. Zal Dennis zijn dierenwinkel behouden? Kan Carmelita haar dromen vasthouden en Ditte haar waardigheid bewaren? Hulpverlener Paul heeft op zijn 70e het stokje doorgegeven aan zijn opvolger. Maar kan Paul bestaan zonder werk en kan de buurt wel zonder Paul?

Schuldig is een productie van Human (de vroegere Humanistische Omroep)

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos