Nieuw op Canvas: Onze man in Teheran
Een vierdelige reeks over VRT-correspondent Thomas Erdbrink in Iran - vanaf vrijdag 28 augustus
Het vernieuwde Canvas heeft dagelijks vóór De Afspraak nog een andere vaste afspraak met de kijker: dagelijks een degelijke documentaire over de meest diverse onderwerpen. Op vrijdag zijn dat actualiteitsdocumentaires. De spits wordt afgebeten door Onze man in Teheran, een vierdelige reeks van de VPRO waarin Thomas Erdbrink, correspondent voor onder meer de NOS en de VRT, ons laat kennismaken met een Iran zoals dat in nieuwsberichten zelden aan bod komt. Een land waar niets mag, maar alles kan. Vanaf vrijdag 28 augustus om 19.40 u.
Thomas Erdbrink is morgen, donderdag 27 augustus, ook te gast bij Bart Schols in De Afspraak.
De eerste aflevering is vanaf donderdag 27 augustus rond de middag al te bekijken op canvas.be.
Het begon als een love story
Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (38) jaren geleden naar Iran bracht, nu is hij er getrouwd met Newsha. Zij is in Iran een bekende fotografe die onder meer voor The New York Times, Time Magazine en National Geographic werkt. Hij is een van de laatst over gebleven westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. Al lijkt dat sinds het nucleaire akkoord wel wat te veranderen.
Onze man in Teheran heeft een leven als een computerspel, vol valkuilen en gevaren, in een land waar alles anders lijkt dan we dachten. Erdbrink, die vloeiend Perzisch spreekt, kijkt in de vierdelige serie voorbij de bekende clichés van bangelijke baarden en verhulde vrouwen in het zwart, en geeft ons een unieke blik op het moderne Iran, waar vrouwen vaak de broek aan hebben en waar je een executie kunt afkopen.
Het heeft de makers van de documentaire letterlijk jaren gekost om de toestemmingen te krijgen om Thomas te volgen tijdens zijn werk en persoonlijke leven in Iran. Het resultaat is een onverwacht directe toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden Irak en Afghanistan een oase van rust is.
Aflevering 1: Liefde in de islamitische republiek
In de eerste aflevering vernemen we hoe Thomas en Newsha elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Dat was tijdens de laatste zonsverduistering van de twintigste eeuw, in 1999. Thomas werd toen samen met een bus vol journalisten naar een voetbalstadion gebracht om daar getuige van te zijn. Hij maakte de Iraniërs wijs dat hij Michael Jackson was, en dat viel wel in de smaak bij Newsha.
Ze raakten bevriend en telkens wanneer Thomas naar Teheran kwam, logeerde hij bij Newsha en haar familie, in het begin keurig op een matje in de gang. Van het een kwam het ander: ze werden verliefd en trouwden. Doordat Thomas nu al meer dan tien jaar deel uitmaakt van een Iraans gezin, heeft hij zelf kunnen ervaren hoe sterk het land de laatste jaren is veranderd. Het gezin van Newsha heeft drie dochters. De jongste zusje heeft nu gewoon een vriendje, wat vroeger ondenkbaar was. Die veranderingen zorgen ook voor heel wat onzekerheid, niet in het minst bij de mannen. De schoonvader van Thomas en zijn vrienden vertellen hoe ze met die steeds meer zelfbewuste vrouwen omgaan.
Op vrijdag 28 augstus om 19.40 u. op Canvas. Vanaf donderdag 27 augustus rond de middag al op Canvas.be.
Aflevering 2: Een land waar niks mag maar alles kan
Wanneer een bevriende journalist wordt opgepakt en daarna verdwijnt, beseft correspondent Thomas Erdbrink eens te meer hoe onhelder de regels van de islamitische republiek zijn. In de tweede aflevering onderzoekt hij de vraag: Wat mag er nu wel en wat niet? Wie kan het hardst schreeuwen en waarom heeft Iran een eigen colamerk?
Aflevering 3: De rivier des levens
Iraniërs rouwen nog elk jaar om de dood van hun imam die rond 680 na Christus de keel werd doorgesneden. Alsof het gisteren was. Wat hebben Iraniërs toch met lijden? Het is voor Thomas Erdbrink nog steeds een raadsel, zoals bij wel meer gebruiken. In de derde aflevering gaat hij op zoek naar de oorsprong van sommige tradities in zijn nieuwe vaderland.
Aflevering 4: Oog om oog
In de vierde en laatste aflevering draait het om eer, vrijheid, vergelden en vergeven. We zien hoe ontzettend ingewikkeld het is om in Iran als man en vrouw met elkaar om te gaan. Eén keer over de grens en je bent voor je leven getekend. Letterlijk.