Nieuw op Canvas: Kleine helden met Rudi Vranckx

Gewone mensen die het verschil maken - vanaf dinsdag 16 februari

Kleine helden is een nieuwe, achtdelige reeks documentaires waarin Rudi Vranckx een gezicht en een stem geeft aan gewone mensen die in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en het verschil maken in hun eigen leven en dat van anderen. De televisiereeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 16 februari op Canvas, maar het project is sinds de start ook online te volgen via canvas.be. Daarnaast komt er ook een boek én een beeldverhaal rond het project.

De eerste aflevering van Kleine helden is voor persvisie beschikbaar op pers.vrt.be

Verhalen die inspireren

In Kleine helden vertelt Rudi Vranckx verhalen van gewone mensen die de omstandigheden en het lot niet zomaar ondergaan, maar moedig tegen de stroom in roeien, op zoek naar een uitweg uit neerwaartse spiralen en vicieuze cirkels. Kleine helden zijn het, naamloze mannen en vrouwen die geen Nobelprijzen winnen, maar op hun eigen manier toch zorgen voor doorbraak en verandering in hun eigen bestaan en dat van anderen. Ook al moeten ze daarvoor alles op het spel zetten. Vrienden, familie en hun eigen leven, dat ze zo moeizaam hebben opgebouwd?

Dat soort kleine helden ontmoet Vranckx al 25 jaar lang tijdens zijn reizen: moeders, vaders, dorpsoversten, eenvoudige burgers, activisten, enz. Die lichtjes in het duister krijgen in Kleine helden eindelijk de aandacht die ze verdienen én ruimschoots de tijd om hun verhaal te doen. Want in een wereld die chaotischer en onzekerder is dan ooit, brengen ze verhalen die niet deprimeren, maar inspireren.

Kleine helden vind je overal

Rudi Vranckx trekt in deze nieuwe reeks naar alle uithoeken van de wereld, want kleine helden vind je overal.

In Mexico gaan burgerwachten de strijd aan met drugsbendes waar de overheid mee heult en worden de moeders van verdwenen jongeren uit noodzaak zélf forensisch wetenschapper.

In Roemenië stijgen voormalige wezen, Roma en slachtoffers van mensenhandel uit boven de brokstukken van een failed state – met vallen en opstaan.

In Italië gaan ondernemers, journalisten én een priester de strijd aan met de maffia in Napels en Sicilië.

In Kenia weigeren twee jonge vrouwen en een ouwe rot zich neer te leggen bij de stroperij die hun meest spectaculaire, wandelende erfgoed dreigt te vernietigen: de olifanten.

In de Verenigde Staten groeien zwarte jongeren nog altijd veel vaker dan blanken op in kansarmoede, al doen drie inspirerende ervaringsdeskundigen er alles aan om die statistiek naar het verleden te verwijzen.

En Myanmar probeert een halve eeuw militair bewind van zich af te schudden.

Rudi Vranckx keert daarnaast ook terug naar een aantal plekken die ook zijn leven hebben bepaald: naar de Palestijnse gebieden en Israël, waar burgers aan beide kanten elk op hun manier de gapende kloof tussen twee tegen elkaar opgezette volkeren proberen te overbruggen.

En hij gaat ook naar het noorden van Irak, waar de frontlijn tegen IS de meest onwaarschijnlijke ontmoetingen oplevert.

Rudi Vranckx over Kleine helden

“Als ik terugdenk aan de mensen die ik met mijn ploeg de voorbije jaren ontmoet heb tijdens onze reizen voor journaalreportages en documentaires, dan zijn het de kleine helden die mij bijblijven, eerder dan de belangrijke heerschappen of de gevaarlijke situaties waar we occasioneel in beland zijn: de gewone mensen die in oorlog en ellende door hun mentaliteit en inzet het verschil maken voor de mensen rond hen. Mensenrechten, rechtvaardigheid, solidariteit: de weg die deze waarden hen wijzen, is zelden de gemakkelijkste , maar toch kiezen ze ervoor. Ze zijn er het levende bewijs van dat je in de moeilijkste omstandigheden het goede kan doen. Kleine helden is een ode aan die mensen.

Deze keer wilden we menselijke verhalen brengen die in zekere zin dieper gaan dan het droge, feitelijk-journalistieke stuk. En dat vereiste een nieuwe manier van werken. Terwijl we voor onze vorige documentaires voortdurend van contactpersoon via interviewee naar kroongetuige reisden om de essentie van ons onderwerp vanuit zo veel mogelijk invalshoeken te vatten, dan hebben we er nu voor gekozen om dagenlang bij één en dezelfde persoon te blijven en een portret te borstelen in al zijn menselijke complexiteit. Het is een andere vorm van uitleggen, een prettige afwisseling van het snelle nieuwsjagen.

We hebben met Kleine helden een ideologische keuze gemaakt voor de hoop. Want net zoals in dit informatietijdperk de vraag om duiding groter is dan ooit, zo heeft deze tijd ook absoluut nood aan hoopvolle verhalen die een antwoord geven op die ene, eeuwige vraag: wat is goed en wat is kwaad? En zijn we wel goed bezig? Terwijl de kranten bol staan over stromen vluchtelingen die ons overspoelen, vreemdelingenhaat ons tegen elkaar opzet en extreemrechts weer terug lijkt van weggeweest, tonen onze kleine helden dat het ook anders kan. Dat een mens zich niet hoeft te laten leiden door haat, agressie of populisme. In nog veel moeilijkere omstandigheden dan bij ons weigeren zij hun deuren te barricaderen en zich te laten verteren door angst. De kleine helden zijn er het levende bewijs van dat je altijd een keuze hebt.”

Kleine Helden wordt vanaf 16 februari om 21.05 u. uitgezonden op Canvas en kan naar goede gewoonte ook bekeken worden op canvas.be. Maar er staat nog veel meer online :

Kleine helden online

Net zoals bij de vorige reeksen (De Vloek van Osama, De Revolutieroute, Het verdriet van Europa, Vranckx in Niemandsland) kon je Rudi Vranckx en zijn ploeg op de voet volgen bij het maken van hun reeks via de Facebookpagina In het spoor van Rudi Vranckx.

Op de website canvas.be/kleinehelden brengt het team van Vranckx extra video en duiding.

Nieuw is ook een platform op Canvas.be waarop iedereen in enkele kliks een eigen kleine held kan nomineren. Want helden vind je natuurlijk overal, vaak zelfs in onze eigen straten.  Het platform geeft onbekende wereldverbeteraars een naam en een plaatsje in de spotlights, maar werkt ook inspirerend voor al wie graag de handen uit de mouwen steekt. De strafste verhalen worden er bovendien uitgepikt door de redactie van Vranckx.

Canvas.be/kleinehelden
facebook.com/inhetspoorvanrudivranckx
Instagram: @teamvranckx
Twitter: @rudivranckx    #kleinehelden

Boek en beeldverhaal

Maar Kleine helden zal, naast het televisiescherm en het wereldwijde web, ook een papieren leven krijgen. In het boek Kleine helden doet Rudi Vranckx het relaas van de reizen die hem tijdens de opnames de wereld rond gebracht hebben, mét extra duiding.

En negen studenten van de richting Beeldverhaal aan de Brusselse LUCA School of Arts presenteren hun eigen kleine helden in het gelijknamige beeldverhaal.

 

Alle informatie over de serie, de afleveringen, de kleine helden, de online-projeten en de boeken vindt u in het bijgevoegde persdossier, helemaal onderaan dit persbericht.

Persdossier Kleine helden

PDF - 2.2 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met