Nieuw op Canvas: Italiaanse topreeks The Miracle

Vanaf dinsdag 19 maart

Na My Brilliant Friend in de kerstvakantie presenteert Canvas met The Miracle (Il Miracolo) opnieuw een prestigieuze Italiaanse televisiereeks die de ziel van het land perfect weet te vatten. ​ De achtdelige mystery-thriller focust op de politieke, religieuze en wetenschappelijke ophef na de ontdekking van een miraculeus Mariabeeld dat bloed weent.

Die magische gebeurtenis schudt het leven van vier mensen helemaal door elkaar: een politieofficier, de Italiaanse premier, een priester en een hematoloog. Ze doen er alles aan om het mirakel geheim te houden, want het zou grote gevolgen kunnen hebben voor de al zo gepolariseerde en verscheurde Italiaanse samenleving.

Net als My Brilliant Friend werd ook The Miracle geschreven door een vooraanstaande Italiaanse auteur, maar in tegenstelling tot Elena Ferrante creëerde Niccolò Ammaniti het verhaal wel speciaal voor televisie. ​ 

The Miracle won de Speciale Prijs van de Jury op het televisiefestival Séries Mania. Acteur Tommaso Ragno (die de priester speelt) won er de prijs voor de Beste Acteur.

Vanaf dinsdag 19 maart om 23.00 u. op Canvas, vier weken lang op dinsdag en woensdag (en meteen integraal op VRT NU).


Land op de rand

Italië in de nabije toekomst. Een referendum over de uitstap uit de EU staat voor de deur. De ‘Italexit’ en de terugkeer van de lire zijn niet denkbeeldig. De progressieve premier Fabrizio Pietromarchi (Guido Caprino, The Medicis, 1993) ziet dat met lede ogen gebeuren.

Net op dat moment wordt hij gealarmeerd door het hoofd van de carabinieri, generaal Giacomo Votta (Sergio Albelli, Captain Corelli’s Mandolin). Tijdens een inval bij maffiabaas Molocco (Sergio Valastro) is namelijk een Mariabeeldje gevonden dat onophoudelijk menselijk bloed weent. En nog geen klein beetje: zo’n negen liter per dag. Het mysterieuze beeld wordt ondergebracht in het zwembad van een verlaten militaire installatie. Naast de premier worden ook de hematoloog Sandra Roversi (Alba Rohrwacher, My Brilliant Friend) en de priester Marcello (Tommaso Ragno) bij de zaak betrokken omdat ze elk vanuit hun eigen expertise mogelijk een verklaring kunnen vinden voor het fenomeen.

Voor elk van hen wordt het mysterieuze beeld een breekpunt in hun leven. Want alle vier hebben ze, net als hun land, nood aan een mirakel.

Mirakeloplossing

Premier Pietromarchi is een integere politicus en een atheïst. Hij gelooft dus niet in mirakels. Maar Pietromarchi staat voor de grootste uitdaging uit zijn politieke carrière. Tegelijk dreigt zijn flamboyante en opvliegende vrouw Sole hem te verlaten. Al die tegenspoed brengt hem uit zijn evenwicht en doet hem twijfelen aan alle zekerheden in zijn leven. 

Generaal Votta is een eenzame man. Hij is de bewaker van de publieke veiligheid en de vijand van alles dat de gevestigde orde in het gevaar kan brengen, inclusief bloedende beeldjes van Maria. Maar generaal Votta is ernstig ziek en zou dus ook een mirakel kunnen gebruiken.

Priester Marcello werkt in een buitenwijk van Rome. Na jaren van diep geloof en missies in Afrika is hij nu op het slechte pad geraakt, verslaafd aan gokken, seks en porno. Marcello heeft nood aan een teken van God om het kwaad in zichzelf te overwinnen. Premier Pietromarchi kent Marcello van vroeger en zo raakt de priester betrokken bij het onderzoek naar de huilende madonna.

Sandra Roversi werkt al hematoloog voor de politie. Al jaren zorgt ze voor haar moeder, die zwaar ziek is en een vegetatief bestaan leidt. Sandra heeft alles opgegeven voor haar moeder. Zelfs haar liefde voor Amanda. Ze zou alles geven om haar moeder weer tot leven te wekken.

In de loop van de reeks zien we hoe de hoofdpersonages het geheim van de wenende madonna proberen te plaatsen of te verklaren, ieder vanuit zijn eigen standpunt: rationeel, religieus, wetenschappelijk of vanuit nationaal belang. Maar de zoektocht naar antwoorden vergroot alleen maar het mysterie en sleurt hen allen mee in een maalstroom van gebeurtenissen.

Alle zonden van Italië

Hoeveel tranen de madonna ook weent, het zal nooit genoeg zijn voor alle zonden van Italië, schreef een recensent over de reeks. The Miracle speelt zich af tegen de achtergrond van een land in de greep van economische en financiële problemen, populisme, polarisatie en paranoia. Dat is ook de ondertoon van de reeks, die wat maatschappijkritiek betreft, doet denken aan 1993 en Gomorra, ook allebei uitgezonden op Canvas en net als The Miracle geproduceerd door Sky Italia.

Voor bestsellerauteur Niccolò Ammaniti was het de eerste keer dat hij speciaal voor tv een verhaal bedacht. Eerder werden wel al andere boeken van hem verfilmd, zoals zijn debuut I'm Not Scared (Io non ho paura) en Me and You (Io e te), de laatste film van Bernardo Bertolucci. ​ Ammaniti is een van de meest gewaardeerde hedendaagse schrijvers in Italië. Zijn verhalen zijn inhoudelijk verontrustend, vormelijk verrassend en verweven met maatschappelijke thema’s als familie, religie, politiek, misdaad en media.

Voor een interview met Niccolò Ammaniti over The Miracle / Il Miracolo: kijk op canvas.be.

Over mirakels zegt Ammaniti: “Er zijn mirakels die verbonden zijn met hoop, zoals bij ongeneeslijk zieke mensen die vanuit hun geloof in de kracht van God verwachten dat het onmogelijke zal gebeuren. Maar er is ook een ander soort mirakels, ​ vreemder en meer heidens. Mirakels die de goddelijke almacht juist in vraag stellen. Want waarom zou God na de schepping van de wereld nog mirakels nodig hebben om zijn macht te bewijzen. Zijn zulke mirakels niet meer het werk van tovenaars en duivelskunstenaars?” Dat soort mirakels waren zijn inspiratiebron voor deze reeks.

En zoals dat hoort in een serie met een surrealistisch kantje, bevat het verhaal ook een link naar ons eigen land. Maar hoe dat juist zit, dat laten we de kijkers liever zelf ontdekken.

Ook in ons land was er trouwens ooit een wenende madonna. Meer over de wenende madonna van Mortsel op canvas.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met