Nieuw op Canvas: Greta Thunberg. A Year to Change the World
Een driedelige documentaire over de Zweedse klimaatactiviste – vanaf vrijdag 18 juni op Canvas
Voor velen is ze een icoon van de strijd tegen de klimaatverstoring, voor anderen een luis in de pels en voor sommigen een al te theatrale tiener. Maar wie is Greta Thunberg echt? Wat bracht haar er drie jaar geleden toe aan om als 15-jarige met een bordje ‘Skolstrejk för klimatet’ aan het Zweedse parlement te gaan demonstreren voor meer doortastende klimaatmaatregelen? Wat drijft haar om beleidsmakers en ‘captains of industry’ de mantel uit te vegen in Davos of New York? En welke impact hebben haar klimaatacties op haar persoonlijke leven, haar relatie met haar ouders en haar vrienden?
Dat ontdekken we in de driedelige BBC-documentaire A Year to Change the World. Daarin volgen we Greta Thunberg tijdens haar ‘sabbatical’ jaar, van augustus 2019 tot eind 2020. Ze is dan 16-17 jaar oud en onderbreekt in die periode haar studies. Ze reist door Noord-Amerika en Europa en praat met deskundigen over de complexe en uiteenlopende gevolgen van klimaatverandering, zoals schade aan bossen, smeltende gletsjers, zure oceanen en plotse overstromingen.
De serie onderzoekt ook methoden om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het opvangen van koolstof, of draslanden en mangrovewouden weer vruchtbaar maken. Daarnaast spreekt Thunberg op conferenties, neemt ze deel aan klimaatstakingen en ontmoet ze onder meer de Duitse kanselier Angela Merkel en natuurhistoricus David Attenborough.
Greta Thunberg. A Year to Change the World: vanaf vrijdag 18 juni om 20.35 u. op Canvas en VRT NU.
Met de neus op de feiten
In de eerste aflevering reist Greta samen met haar vader Svante door Noord-Amerika op weg naar een VN-klimaatconferentie in Chili. Om de impact van de klimaatverandering te begrijpen, stopt ze op drie belangrijke locaties die duidelijk aangeven hoe onze planeet aan het veranderen is.
In de Canadese Rocky Mountains ontdekt Greta hoe een kleine temperatuursverandering ertoe heeft geleid dat een insectenplaag bijna de helft van de bomen in een van de beroemdste nationale parken heeft gedood. Ze bezoekt een gletsjer die sneller smelt dan de modellen voorspellen door het roet van de vele bosbranden als gevolg van de klimaatopwarming. En in Californië ziet ze met eigen ogen welke verwoesting zulke branden aanrichten wanneer ze Paradise bezoekt, een stad in het centrum van een dodelijke brand in 2018.
Wanneer de VN-klimaatconferentie plotseling wordt verplaatst van Chili naar Madrid, bevindt Greta zich plots aan de verkeerde kant van de Atlantische Oceaan. Ze besluit terug te keren met een boot en wordt daarbij geconfronteerd met zware stormen, ook al veroorzaakt door de klimaatverandering. Op de conferentie houdt ze een vlammende speech waarin ze oproept tot onmiddellijke actie.
Thunberg versus Trump
In de tweede aflevering ziet Greta hoe de Sami in Zweeds Lapland hun rendieren extra voedsel moeten geven omdat steeds meer korstmossen vastzitten onder ijslagen die zijn gevormd door extra regen als gevolg van warmere temperaturen. In het Poolse Gdansk ontdekt ze waarom de klimaatverandering leidt tot meer overstromingen. Ze hoort ook over de naar schatting 2500 doden als gevolg van de Europese hittegolf van 2019. In de Alpen meet een deskundige de hoeveelheid sneeuw die de grond tegen de verwachting in warm houdt. Permafrost bedekt 15% van het noordelijk halfrond, maar door het ontdooien van de grond neemt dit af en komt er methaan vrij, een krachtig broeikasgas.
Op het Economisch Wereldforum in Davos dringt Greta aan op een onmiddellijke afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen. Tot haar ergernis zijn de media echter vooral geïnteresseerd in haar vermeende confrontatie met Donald Trump. In het Verenigd Koninkrijk ontmoet ze een iemand die altijd een een inspiratie voor haar is geweest: natuurfilmer Sir David Attenborough.
Corona en het klimaat
Wanneer de wereld tot stilstand komt door de coronapandemie, moet ook Greta haar plannen voor de rest van het jaar in de ijskast zetten. De pandemie onthult de enorme uitdaging van het aanpakken van de klimaatverandering. Beperkingen als gevolg van de pandemie leiden tot een daling van de uitstoot met 7% in 2020 ten opzichte van 2019, maar om de temperatuurstijging op aarde deze eeuw te beperken tot 1,5° C, zou die daling jaarlijks tot 2030 moeten doorgaan.
Nu massale protesten niet op de agenda staan, onderzoekt Greta wat nog meer kan helpen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Ze bezoekt een boomplantage om te leren hoe de leeftijd van een bos van invloed is op het al dan niet opnemen van kooldioxide uit de atmosfeer. In Zwitserland maakt ze kennis met een machine die kooldioxide uit de lucht zuigt, en in Denemarken onderzoeken ze manieren om de uitstoot van broeikasgassen door vlees- en melkkoeien te verminderen. Greta kijkt ook dichter bij huis en overweegt hoe wij allemaal een bijdrage kunnen leveren: van onze keuze van het voedsel dat we eten tot de kleren die we dragen.
Tot slot zoekt Greta de Duitse kanselier Angela Merkel op. Ze vraagt haar om snellere maatregelen tegen de klimaatverandering voordat ze aan het eind van een cruciaal jaar weer naar school gaat.