Skip to Content
Nieuw op Canvas: Generatie B - Een absurde comedy over een generatieconflict

Nieuw op Canvas: Generatie B - Een absurde comedy over een generatieconflict

Een reeks van Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees - Vanaf woensdag 8 februari op Canvas

'Op een woensdag of een donderdag werd de economische rating van België verlaagd van AA+ tot B. Alles wat volgt, is waar. Soms wat overdreven, maar niet veel.’

Met dit uitgangspunt kiest Generatie B resoluut en onbeschaamd voor absurde comedy, met een nadruk op het generatieconflict tussen de jongeren op wiens schouders alle nadelen van deze nieuwe economische crisis rusten, en de babyboomers die dankzij hun politieke macht heel goed voor zichzelf zorgen en niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven.

Generatie B volgt zes jongeren die moeten proberen te overleven in de ‘apocalyptische’ grootstad Brussel. Een revolutie is nakend….

De hoofdrollen in de reeks worden gespeeld door Jeroen Van der Ven, Ella-June Henrard, Efrat Galai, Eva Binon, Jeroen Perceval, Mungu Cornelis en Zouzou Ben Chikha.

Daarnaast zijn er gastrollen voor Viviane De Muynck, Katelijne Damen, Josse De Pauw, Damiaan De Schrijver, Mourade Zeguendi, Peter Van den Eede, Bert Haelvoet, Joris Van den brande, Maaike Neuville, Chiel van Berkel, Günther Lesage, Anemone Valcke en Sara De Bosschere.

Generatie B is een productie van De Mensen in coproductie met Gardner and Domm voor Canvas. Het scenario werd geschreven door Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, die ook instond voor de regie.

Zes weken lang op Canvas, vanaf woensdag 8 februari om 21.45 u.

Meer informatie hieronder en in het bijgevoegde persdossier.

De eerste drie afleveringen van Generatie B zijn voor persvisie beschikbaar op pers.vrt.be.

 

Het verhaal

Jonas (Jeroen Van der Ven) staat aan de vooravond van zijn dertigste verjaardag. In een poging om het perfecte vriendje te zijn, volgde hij ooit zijn vriendin Brulletje (Eva Binon) naar Brussel, toen zij daar een acteeropleiding begon. Maar ondertussen is hun relatie stukgelopen en is Jonas zijn job kwijt. 

Hij probeert wanhopig zijn leven weer op de rails te krijgen en Brulletje opnieuw voor zich te winnen. Ook zijn zoektocht naar werk is een hopeloze onderneming. Hij belandt dan maar in een semilegaal Molenbeeks callcenter, verborgen achter een nachtwinkel en gerund door de krachtdadige Ibrahim (Zouzou Ben Chikha). Die regelt voor Jonas ook een nieuwe slaapplaats. Weliswaar enkel een zetel in een veel te krap appartement bewoond door Lisa (Ella-June Henrard), een sensuele kindertelevisiepresentatrice, en Sebastiaan (Jeroen Perceval), een charismatische maar gestoorde goeroe met een kleine groep activisten: de Generation Liberation Army.

Toch blijft Jonas geloven in een relatie met Brulletje. Die blijft zelf ook twijfelen en zit bovendien verwikkeld in een lang en fout castingproces voor een nieuwe televisiereeks. Haar tegenspeler, de beroemde acteur Arend (Mungu Cornelis), test haar persoonlijk uit en ontwikkelt door haar verhalen over Jonas een soort obsessie. Zo intens zelfs dat Arend Jonas wil bestuderen en bij wijze van research eveneens in het appartement komt wonen, samen met de exponentieel groeiende sekte van Sebastiaan.

Voor Jonas, die conflicten meestal zoveel mogelijk vermijdt, wordt de druk ondraaglijk. Hij zoekt steun bij Lisa, begin twintig en dus fin-de-carrière als wrapper. In een neerwaartse spiraal van drank en foute mannen klampt Lisa zich vast aan één lichtpuntje: de nieuwe maar getrouwde netmanager, die Lisa ziet als de ware.

Doorheen de reeks worstelt Jonas ook met zijn loyaliteit voor de neoliberale Ibrahim, die als een surrogaatvader steeds meer in hem ziet en hem laat opklimmen in zijn bedrijf.

Ondertussen begint de Generation Liberation Army van Sebastiaan zich meer en meer te roeren, vooral sinds de komst van de mysterieuze hackster Lilith (Efrat Galai). Hun acties worden alsmaar driester…

De door de groep geviseerde babyboomers worden uit angst en woede op hun beurt radicaler in hun denkwijze over jongeren en ondernemen wraakacties. Vanaf dan is de chaos compleet.

 

Personages en cast

Jonas (Jeroen Van der Ven)

Jonas is 29 jaar en nooit helemaal onafhankelijk geweest. Pas wanneer hij alles verliest (huis, job, relatie), wordt hij gedwongen om met horten en stoten volwassen te worden. Zijn angst voor conflicten brengt hem nog meer in de problemen en zijn neiging om af en toe als wijsneus uit de hoek te komen, helpt ook niet. Maar toch vindt hij in zichzelf de moed en de overlevingsinstincten om zijn lot in eigen handen te nemen.
Jeroen Van der Ven is acteur en auteur. Hij was onder meer te zien in Steigeisen (theater), Vermist en Coppers, en speelt ook mee in De premier van Erik Van Looy en het tweede seizoen van Salamander.

Brulletje (Eva Binon)

Brulletje is 28 jaar. Ze is al enkele jaren afgestudeerd als theateractrice, maar nooit echt doorgebroken. Overtuigd dat ze een nulpunt moet vinden om beter in haar vak te worden, breekt ze met het verleden, vanuit het artistieke idee dat comfort een mens lui maakt. Dus ook met haar jarenlange relatie met Jonas, iets wat ze nooit echt goed uitgelegd krijgt. Maar haar plan lijkt te lukken aangezien haar een televisierol wordt aangeboden, ook al moet ze daarvoor de vreemde kuren van de megalomane acteur Arend verdragen. 
Eva Binon was op televisie onder meer te zien in Loslopend Wild, De Zonen van Van As, Professor T., en Patrouille Linkeroever.

Lisa (Ella-June Henrard)

De 22-jarige Lisa is een kinderpresentatrice voorbij haar houdbaarheidsdatum. Ze gaat ervan uit dat er geen professioneel leven bestaat na kindertelevisie en lijkt alles te hebben opgegeven. Ze beschouwt de ‘meet and greets’ met geile vaders als een noodzakelijk kwaad van een showbizz-bestaan en voelt geen schaamte voor haar keuzes.  Opgegroeid in Brussel kent ze er de beste en de hipste plekken. Maar ondanks een stoer en ongenaakbaar uiterlijk is er een onwrikbaar geloof in de ware liefde.
Ella-June Henrard debuteerde in Bo van regisseur Hans Herbots. Ze was ook te zien in de films Noordzee Texas en Boy 7, en in de series Ella, De Vijfhoek en Galaxy Park.

Arend (Mungu Cornelis)

De 33-jarige Arend is een diva van een acteur, te beroemd voor zijn eigen goed, maar tegelijk zo bang om ontmaskerd te worden als talentloos. Omringd door jaknikkers en bewonderaars geraakt hij geïntrigeerd door de terughoudendheid van Brulletje. Haar afwijzingen zijn een nieuw fenomeen voor hem en daarom wil hij Jonas bestuderen, als een soort mythisch figuur die wel ooit Brulletje voor zich won. Tot de situatie echt uit de hand loopt en hij zijn ware lafheid tentoonspreidt.
Mungu Cornelis is een Vlaamse acteur, regisseur en cabaretier van Rwandese afkomst. Hij speelde onder meer mee in de komische reeks Super8.

Sebastiaan (Jeroen Perceval)

De 28-jarige Sebastiaan is een bijzonder charismatische man die deze kwaliteit in eerste instantie misbruikt om vrouwen rond zich te verzamelen. Hij is een ontspoord geprivilegieerd moederskind (zoon van een minister) die zich profileert als gevaarlijk, maar eigenlijk nauwelijks iets durft te ondernemen. Maar onder invloed van Lilith verandert hij in een echt geëngageerde strijder van de Generation Liberation Army en gebruikt hij zijn woede tegen de babyboomers om een revolutie te starten.
Jeroen Perceval is acteur, toneel- en filmschrijver, regisseur en rapper. Hij schreef mee het scenario voor de D’ardennen en speelde ook een hoofdrol in de film. Verder was hij onder meer te zien in Rundskop, Code 37 en Duts.

Lilith (Efrat Galai)

De 25-jarige Lilith is een hackster van gemengde afkomst en een totaal mysterie. Als Sebastiaan Andreas Baader is, dan is zij ontegensprekelijk de Ulrike Meinhof van de groep. Als puber ontsnapte ze uit het Instituut voor Wonderkinderen. De ervaringen in haar jeugd hebben haar getransformeerd tot een ware wraakgodin. Maar naarmate Jonas zich bewijst als een bondgenoot ontdooit ze, een heel klein beetje…
Efrat Galai is afkomstig uit Israël, waar ze in Tel Aviv een dansopleiding volgde. Ze kwam naar Brussel om verder te studeren aan de internationale dansschool P.A.R.T.S.

Ibrahim (Zouzou Ben Chikha)

De 39-jarige Ibrahim is een zakenman uit Molenbeek die zichzelf uit een uitzichtloze situatie heeft geholpen door hard te werken en de grijze zone in de wetgeving te benutten. Hij gelooft in zelfbeschikking, heeft nog nooit hulp gevraagd en kijkt neer op zwakte. Zeker op de manier waarop de blanken in Brussel plots hulpeloos worden in tijden van crisis, terwijl hij zelf is opgegroeid in permanente crisis. Pas als Jonas zichzelf bewijst als een waardevolle werknemer wordt Ibrahim een vaderfiguur voor hem.
Zouzou Ben Chikha is acteur en muzikant. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Amar in de Canvas-reeks Bevergem.

 

Daarnaast zijn er terugkomende rollen voor Viviane De Muynck (als minister) en Katelijne Damen (als de moeder van Jonas).

Gastrollen worden vertolkt door onder meer Josse De Pauw, Damiaan De Schrijver, Mourade Zeguendi, Peter Van den Eede, Bert Haelvoet, Joris Van den Brande, Maaike Neuville, Chiel van Berkel, Günther Lesage, Anemone Valcke en Sara De Bosschere.

 

Een absurde comedy

Generatie B is een reeks over jong zijn op een oud continent.  Het is een verhaal met een lange voorgeschiedenis. Het begon allemaal met de ambitie van Pieter van Hees om het boek Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij van Joost Vandecasteele te verfilmen en eindigt jaren later als een absurde comedy op Canvas.

Generatie B wil niet alleen heftige en hedendaagse onderwerpen behandelen - de economische crisis, jeugdwerkloosheid, manipulatie door de media, het probleem Brussel, repressie en politiek verzet - maar wil dat ook nog eens zo grappig mogelijk doen.

Brussel als setting en belangrijke factor in het verhaal was ook vanaf het begin een vanzelfsprekende keuze, ook al is filmen in Brussel allesbehalve evident. Want het is niet alleen de woonplaats van Vandecasteele en Van Hees, het is allicht de meest spannende en futuristische plek in dit land, waar alles altijd op scherp lijkt te staan.

Geïnspireerd door haar identiteit als Europese hoofdstad en haar dagelijkse verloedering slopen in de scenario’s overdreven ideeën over de staat van de stad na een B rating. Maar naarmate het schrijfproces vorderde, kregen deze ideeën een bijna visionair karakter, zoals scènes over militairen die in winkelstraten patrouilleren.

Er werd versie na versie geschreven, niet alleen om de actualiteit voor te zijn, maar ook om de acteurs frisse en scherpe dialogen te kunnen aanbieden. Scenario’s die ervoor zorgden dat getalenteerde acteurs en actrices meteen overstag gingen en met veel goesting in het project stapten.

Generatie B vertelt het verhaal van hedendaagse jongeren die zich beknot en voorgelogen voelen door de vorige generatie, die zich hardnekkig vastklampt aan de macht. De makers kiezen daarbij voor een gedurfde mateloosheid, in speelstijl en in sfeer. Daarom werd er ook zoveel mogelijk gefilmd op werkelijke plekken in Brussel, een dankbaar decor voor een stad in verval, en zo close mogelijk met de camera op de schouder.

Generatie B gaat niet zomaar voor de grap, maar wil humor laten ontstaan door de interactie tussen driedimensionale personages in absurde en stedelijke situaties. In het geval van Generatie B is dat de gespannen politieke situatie, die wordt getoond door middel van nieuwsbeelden, graffiti en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.

 

De makers

Generatie B is een productie van De Mensen in coproductie met Gardner and Domm voor Canvas. Het scenario werd geschreven door Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, die ook de regie voor zijn rekening neemt.  

Joost Vandecasteele studeerde theaterregie in Brussel. Met zijn theatermonoloog Sparta 2010 won hij de Theater Aan Zee-prijs 2002. Van 2005 tot 2009 was hij lid van het theatercollectief Abattoir Fermé. In 2009 verscheen zijn literair debuut, de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. Het boek werd bekroond met de Prijs van Beste Literaire Debuut. Andere titels van zijn hand zijn Massa en Jungle. Voor televisie schreef hij mee aan de dialogen voor de dramareeks Chaussée d’Amour.

Pieter Van Hees is regisseur en scenarioschrijver. Hij studeerde Germaanse filologie en film aan Sint-Lukas. Hij maakte verschillende kortfilms, waaronder de in september 2001 met een Amerikaanse Pixie Award (de Oscar voor internetfilms) bekroonde kortfilm Black XXX-Mas. Hij maakte drie langspeelfilms: Linkeroever (2008), Dirty Mind (2009) en Waste Land (2014). Voor televisie regisseerde hij eerder onder meer de dramareeks Chaussée d’Amour en een aantal afleveringen voor Zone Stad en De bunker.

 

 

Contacteer ons
Riema Reybrouck Perscontact voor De Mensen
Riema Reybrouck Perscontact voor De Mensen
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos