Skip to Content
Nieuw op Canvas: Gek en geniaal

Nieuw op Canvas: Gek en geniaal

Psychosegevoelige mensen maken samen met bekende artiesten kunst – vanaf woensdag 29 november

In Gek en geniaal maken we kennis met acht psychosegevoelige mensen. Ze lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening. Allemaal gaan ze de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde kunstenaar of artiest een kunstwerk te maken.

Ze geven ons een inkijk in hun persoonlijke leefwereld door hun psychotische ervaringen via kunst te verbeelden. Zo gunnen ze ons een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor we de kans krijgen hun psychose beter te begrijpen.

Het gaat meer bepaald om:

  • Alessandro - werkt samen met Koen Vanmechelen
  • Bert - werkt samen met Lieve Blancquaert
  • Florian - werkt samen met Lize Spit
  • Frank - werkt samen met Luc Tuymans
  • Gary - werkt samen met Rick de Leeuw
  • Yammie - werkt samen met Raf Walschaerts
  • Peter - werkt samen met Willem Vermandere
  • Sharif - werkt samen met Peter Rogiers

De kunstenaars reiken deze kwetsbare mensen hun hand door samen met hen heel uiteenlopende kunst te maken: beeldhouwen, fotografie, schilderkunst, muziek, enz.

Vier afleveringen lang volgen we deze acht duo’s tijdens hun unieke kunstproject op de  grens tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid.   

Gek en geniaal is een samenwerking van Canvas en De Chinezen met de organisatie ‘Te Gek!?'. De reeks is geïnspireerd door de campagne van Te Gek!? en conceptueel kunstenaar Sven unik-id rond psychoses (Ik trap gewoon door). Net als Te Gek!? wil Gek en geniaal geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken.

Vanaf woensdag 29 november om 22.00 u. op Canvas en vrtnu.be

 

Een andere realiteit

“Mijn dokter zei: "Florian, jij hebt ze niet meer alle vijf, jij hebt er twee te veel." 
Florian, 39 jaar

“Je kan soms een parallelle wereld maken die voor u meer klopt dan de werkelijkheid.”
Lize Spit

Gek en geniaal schetst een beeld van acht mensen die elke dag met een psychose-gevoeligheid proberen te (over)leven. Een leven zonder die psychose kunnen ze zich nauwelijks nog voorstellen. Met een oprechte openheid laten de deelnemers in hun hoofd en ziel kijken.

Een andere taal

“Ik heb elf jaar gezwegen, omdat ik niet mocht spreken van de stemmen.”
Yammie, 25 jaar

“Ik ben benieuwd wat je stemmen van je liedje vinden. Hebben ze al iets laten weten?”
Raf Walschaert:

Raf Walschaerts, Lieve Blancquaert, Luc Tuymans, Lize Spit, Koen Vanmechelen, Rick de Leeuw, Peter Rogiers en Willem Vermandere helpen deze mensen om hun psychotische ervaringen via de taal van de kunst te verbeelden. Het engagement van deze groep kunstenaars van eigen bodem is groot en gevarieerd. De duo’s zoeken samen naar een eigen kunstvorm, of het nu woord, beeldhouwen, schilderkunst of muziek is.

Kunst brengt soelaas

“Ik heb het gevoel dat als je aan die steen bezig bent, dat je alles vergeet.”
Peter, 48 jaar

“Het contentement, dat is de oplossing voor veel problemen.”
Willem Vermandere:

Ook over psychoses bestaan er veel misvattingen. Het is een moeilijk en wat angstaanjagend woord, en een ongrijpbare aandoening. Wat een psychose is, en wat het met iemand doet, is niet alleen moeilijk te vatten, maar nog moeilijker om uit te leggen. Net op zo’n moment brengt kunst soelaas.

Schoonheid als rode draad

Psychose is een soort van illusie; een droom of een idee, dat uw realiteit wordt.
Allesandro, 24 jaar

“Ik denk dat je geen verwachtingen mag hebben. Als je verwachtingen hebt, is dat een stop op wat je wil maken
Koen Vanmechelen:

Gek en geniaal is geen rechtlijnige documentaire reeks. In zijn tempo, beeldvoering en verteltechniek, plooit de reeks zich naar de wanorde van een psychose. Met veel aandacht voor schoonheid en met kunst als rode draad, schetst de reeks een zo eerlijk mogelijk beeld van leven met een psychosegevoeligheid.

De onconventionele thematiek, de openhartige inkijk in het leven van de deelnemers en het engagement van de kunstenaars, maken deze reeks anders; soms gek, maar hopelijk vooral geniaal. 

 

Aflevering 1 - woensdag 29 november

Schrijver en zanger Rick de Leeuw maakt kennis met de schijnbaar immer vrolijke Gary. Al snel vertrouwt hij Rick toe welke angsten er achter zijn opgewektheid schuilen.

"Als we iets gaan maken, is het belangrijk om te weten hoe jij naar de wereld kijkt en de wereld ervaart.'"
Rick de Leeuw

Fotografe Lieve Blancquaert bezoekt de 34-jarige Bert op in de psychiatrische afdeling waar hij woont. Samen zoeken ze naar een manier om te communiceren, want Bert lijkt opgesloten in zijn eigen hoofd.

Je moet proberen te kiezen hoe je je voelt, wat het dichtst bij jou ligt, want we moeten eerlijk zijn: je gebruikt weinig woorden.”
Lieve Blancquaert

Frank is 42 jaar. In een van zijn psychoses waande hij zich keizer van Antwerpen. In het atelier van de schilder Luc Tuymans werkt hij aan zijn schilderij.

“Ik ben beginnen schilderen omdat ik tot mijn 15de quasi autistisch was en tekenen was wat ik kon.”
Luc Tuymans

Aflevering 2 - woensdag 6 december

De 25-jarige Yammie hoort al vanaf haar zes jaar stemmen. Zelfs tijdens haar eerste ontmoeting met cabaretier Raf Walschaerts hoort ze die. Ze vertrouwt hem haar intieme schrijfsels toe.

Ook Florian heeft een onverklaarbare drang om te schrijven, altijd en overal. Zijn persoonlijkheid maakt het schrijfster Lize Spit niet gemakkelijk om te doorgronden wat hij juist denkt.

Aflevering 3 - woensdag 13 december

Door een trauma in zijn kindertijd heeft Peter psychoses gekregen. Voor het eerst in lange tijd krijgt hij zijn eigen plek. Tussen het verhuizen door, leert Beeldhouwer en zanger Willem Vermandere hem hoe hij een steen vol leven steekt.  

Sharif is een verlegen jongen van 21 jaar. Enkele jaren geleden is hij helemaal alleen uit Afghanistan gevlucht. “Eenzaam zijn, is het ergste,” zegt hij. Hij wil graag een kunstwerk lassen, daarbij kan beeldend kunstenaar Peter Rogiers hem helpen.

Aflevering 4 - woensdag 20 december

Tijdens het maken van een eigen kunstwerk, botsen de psychose-gevoelige mensen op hun eigen grenzen. Voor sommigen van hen is een (tijdelijke) opname in de psychiatrie de enige oplossing.  

Alessandro is 24 jaar en heeft zich jarenlang afgesloten door een vreselijk trauma. Na jaren psychiatrie wil hij iets van zijn leven maken. Beeldend kunstenaar Koen Van Mechelen stelt hem gerust in zijn onzekerheid om een kunstwerk te maken.

Peter legt de laatste hand aan zijn beeldhouwwerk in de tuin van Willem Vermandere, maar vooral voor Yammie is het een spannende dag. Samen met Raf Walschaerts treedt ze op met haar eigen lied voor een volle schouwburg.

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos