Skip to Content
Nieuw op Canvas: Escape at Dannemora - True crime fictie met topcast

Nieuw op Canvas: Escape at Dannemora - True crime fictie met topcast

Vanaf woensdag 9 januari op Canvas

Escape at Dannemora is een op ware gebeurtenissen gebaseerde fictiereeks over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora tegen de Canadese grens in 2015. Twee moordenaars wisten toen te ontsnappen met de hulp van een vrouwelijke gevangenismedewerker met wie ze allebei een seksuele relatie hadden. De achtdelige reeks werd geregisseerd door Ben Stiller met in de hoofdrollen Benicio del Toro (Traffic, 21 Grams), Patricia Arquette (Boyhood, Medium) en Paul Dano (12 Years a Slave, There Will Be Blood).

Escape at Dannemora is een productie van Showtime. De serie is gloednieuw: ze ging in Amerika in première op 18 november.

De Amerikaanse pers was erg lovend voor de reeks. Die kreeg ook twee nominaties voor de Golden Globes (Beste miniserie en Beste actrice in een miniserie) en kon er daar op zondag 6 januari ook één van 'verzilveren' (Patricia Arquette als Beste Actrice).

Escape at Dannemora : vanaf woensdag 9 januari op Canvas omstreeks 22.10 u., telkens twee afleveringen. Ook op VRT NU.

(Lees verder onder de videoclip)

Ware gebeurtenissen

Het smeuïge en spectaculaire ontsnappingsverhaal deed in de Verenigde Staten destijds heel wat stof opwaaien. Voor het Amerikaanse publiek was de afloop dus al vooraf bekend, en toch waren pers en publiek heel enthousiast over de reeks. Vooral de eerlijke en weinig glamoureuze vertolkingen van de hoofdrolspelers werden geprezen. Met op de eerste plaats Patricia Arquette, die met veel overtuiging en zelfrelativering de wat slonzige en verveelde gevangenisopzichter Tilly Mitchell speelt.

Voor Vlaamse kijkers komt daar nog het spannende verloop van het verhaal bij. Maar zelfs wie niet aan de verleiding kan weerstaan om even te googelen naar de feiten in Dannemora, zal net als de Amerikaanse kijkers veel voldoening vinden in de realistische en allesbehalve empathische benadering van de gebeurtenissen en de ‘helden’ in Escape at Dannemora

(lees verder onder de foto)

Patricia Arquette als Tilly Mitchell (c) Showview
Patricia Arquette als Tilly Mitchell (c) Showview

Ménage à trois achter tralies

De 51-jarige Tilly Mitchell (Patricia Arquette) werkt als opzichter in het naaiatelier van de Clinton Correctional Facility, een grote gevangenis in het plaatsje Dannemora in de staat New York, tegen de grens met Canada. Tilly is een verveelde, ongelukkige vrouw. Ze zit vast in een liefdeloos huwelijk met Lyle Mitchell (Eric Lange), en ook haar job biedt weinig soelaas. Ze is even weinig gemotiveerd als haar ‘personeel’ in het atelier.

Om de lethargie te doorbreken, verdwijnt Tilly regelmatig in de opslagruimte om er seks te hebben met David Sweat (Paul Dano), een intelligente, handige, maar ook opvliegende 34-jarige man die veroordeeld is voor de moord op een politieman. Er is niks opwindends of romantisch aan hun niet zo geheime relatie, en toch is Tilly gefrustreerd wanneer David niet meer in het atelier mag werken.

Maar al snel dient zich een vervanger aan: de gladde manipulator Richard Matt (Benicio Del Toro), een gewetenloze moordenaar die in de cel naast die van David zit. Het is Richard die een ingewikkeld plan bedenkt om te ontsnappen via de kelders en de dienstbuizen van de gevangenis. Daarvoor zet hij vooral David aan het werk, die nachtenlang gaat vijlen en beitelen om hun ontsnappingsweg vrij te maken.

Ondertussen begint Richard op zijn beurt een seksuele relatie met Tilly. Hij overtuigt haar om hen te helpen en samen met hen te vluchten. Samen zullen ze een nieuw leven beginnen in Mexico. Ze laat zich makkelijk overhalen, want ze zit evenzeer gevangen in haar eigen leven als haar twee minnaars in de gevangenis.

Maar natuurlijk loopt niet alles zoals gepland…

(lees verder onder de videoclip)

True crime

True crime is een genre van boeken, films of series over echt gebeurde misdaden. Bekende literaire voorbeelden zijn In Cold Blood van Truman Capote, The Executioner's Song van Norman Mailer en Helter Skelter van Vincent Buglios. Op tv werd het genre populair met reeksen als Making a Murderer en Amanda Knox, Doorgaans gaat het om non fictie en documentaires. Al bestaan er ook fictiebewerkingen: vaak geromantiseerde Hollywoodproducties of tv-films.

Ook bij ons is true crime ondertussen ingeburgerd. Op Canvas is er zelfs een wekelijks slot voor op maandagavond. Begin 2019 zijn er onder meer reeksen over de ontvoerde en controversiële miljonairsdochter Patty Hearst (The Radical Story of Patty Hearst) en hippiesekteleider Charles Manson (Inside the Manson Cult: The Lost tapes). En met de fictiereeks  Fiskepark werkt Canvas zelfs aan een parodie op het genre.

Maar Escape at Dannemora is anders. Het is fictie, maar op zijn eigen manier heel realistisch. Een realisme dat de feiten overstijgt. De reeks is gebaseerd op goed gedocumenteerde ware gebeurtenissen en getuigenissen, maar de makers werken die verder uit tot dialogen en gedachten. Ze kruipen in de hoofden van de personages. Escape at Dannemora is allesbehalve Hollywood-heroïek. Tilly en haar veroordeelde minnaars zijn geen helden à la Bonnie & Clyde. Ze zijn niet sympathiek, eerder pathetisch. Escape at Dannemora is direct, meedogenloos en zonder franjes. Het is verontrustend in zijn banaliteit.

De Amerikaanse pers was zeer te spreken over de reeks:

Ben Stiller's gorgeous and haunting work, combined with a career-best performance from Arquette, helps Dannemora transcend into one of the best TV experiences of the year.”
USA Today

“Escape at Dannemora is a master work of true-crime dramatization, remarkable in that it feels true in a way that even transcends the record of what happened.”
Washington Post

“Patricia Arquette’s excellence as Tilly is the strongest selling point of a show where the points of an unsurprising plotline are subordinate to a memorable intensity of performances.”
The New Yorker

 "Tilly is the most fascinating character, filled with need and unhappiness, and Arquette fearlessly plays this wholly unflattering role with absolute abandon.”
CNN

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos