Skip to Content
Nieuw op Canvas: Een onvergetelijke dag

Nieuw op Canvas: Een onvergetelijke dag

Een terugblik op wat er de voorbije eeuw zoal gebeurd is op diezelfde dag – vanaf maandag 30 januari

Een onvergetelijke dag is een kort en pittig archiefprogramma dat elke weekdag net voor Terzake terugblikt op wat er de voorbije jaren en decennia actueel was op diezelfde dag.

Elke aflevering belicht drie gebeurtenissen en de jaren waarin ze zich situeerden. Daarnaast is er telkens ook een portret van iemand die op die dag geboren werd.

Vanaf maandag 30 januari, maandag tot vrijdag om 19.45 u.

 

Drie gebeurtenissen, drie jaren en een portret

Elke avond blikt Een onvergetelijke dag terug op drie belangrijke gebeurtenissen op diezelfde dag in vroegere jaren.

Maar vooraleer die drie feiten uit de doeken worden gedaan, schetst het programma eerst nog even het jaar waarin ze zich voordeden, kwestie van alles in de juiste sfeer en context te kunnen plaatsen.  Wat waren toen de trends, de politieke omwentelingen, de muziekjes bij de kapper of de tv-momenten die nagalmden rond de koffiemachine? Een goede gelegenheid om het geroemde VRT-archief met een vers vizier aan te snijden en dus ook nieuwe krenten te ontdekken. 

En als afsluiter krijgen we nog een kort portret van iemand die die dag geboren is en die op bezienswaardige wijze in het archief is geraakt. In februari zijn dat bijvoorbeeld schrijver, zanger en toegepast fantast Hugo Matthysen, Hollywood-legende Clark Gable, Internet-grapjas Rémi Gaillard, Tour-oprichter Henri Desgrange, actrice en levenskunstenares Zsa Zsa Gabor en Belgisch cineast Jaco Van Dormael.  Een bonte stoet aan figuren dus, waar heel wat over te vertellen én tonen is.

Het geheel wordt aan mekaar gepraat door Vincent Byloo van Studio Brussel.

De generiek en de styling zijn grotendeels het werk van Kristof Michiels, die net zo goed een item in het programma zou kunnen zijn met het Hof van Commerce, bij wie hij als dj 4T4 mee de beats heeft uitgezet.

 

De eerste week: 30 januari tot 3 februari

Op maandag 30 januari 2017 blikt Een onvergetelijke dag terug op het tv-debuut van Vincent Van Quickenborne in 1997, Bloody Sunday in 1972 en de wet op het homohuwelijk in 2003. Op 30 januari 1956 werd Hugo Matthysen geboren. Een onvergetelijke dag kijkt terug op zijn leven en werk.

Dinsdag 31 januari: The Jackson 5 stonden die dag in 1970 voor het eerst op nummer 1 in de VS. Koningin Juliana stopte ermee op 31 jnauari 1980. En in Moskou ging op 31 januari 1990 de eerste McDonald’s open. 31 januari is ook de geboortedag van Tour-oprichter Henri Desgrange.

Op woensdag 1 februari 1989 lanceerde VTM zichzelf. Diezelfde dag in 2004 was er de zogenaamde Nipplegate tijdens de Superbowl en op 1 februari 1979 keerde Ayatollah Khomeini uit ballingschap terug naar Iran.  1 februari is ook de geboortedag van Hollywood-legende Clark Gable.

Op donderdag 2 februari 1709 werd een zekere Alexander Selkirk gered. Hij was de inspiratiebron voor het verhaal van Robinson Crusoë. Acteur Philip Seymour Hoffman overleed in 2014 en Willem Alexander trouwde in 2002 met Maxima.  En vandaag verjaren zowel topvoetballer Gerard Piqué als zijn Shakira.

Op vrijdag 3 februari 1998 vloog een Amerikaans vliegtuig tegen een skilift in het Italiaanse Cavalese.  Diezelfde dag in 1986 knuffelde de paus moeder Theresa en 3 februari 1959 is ook ‘the day the music died’.  Levensliedzangeres Willeke Alberti is de jarige van de dag.

Een onvergetelijke dag is een programma van De chinezen voor Canvas.

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos