Skip to Content
Nieuw op Canvas: een muzikale wereldreis met DJ Lefto

Nieuw op Canvas: een muzikale wereldreis met DJ Lefto

Lefto - In transit : vanaf zondag 26 maart op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

Lefto - In transit is een inspirerende zesdelige documentaire reeks van Kurt de Leijer waarin DJ-legende Lefto ons meeneemt op een muzikale wereldreis naar de undergroundscene van Londen, Los Angeles, Seoel, Brussel en Chicago. Gedragen door de beats nodigt de muzikale duizendpoot ons uit bij gedreven muzikanten, producers en kunstenaars die vol trots kiezen voor hun passie.

In elke aflevering ontdekken we talrijke verborgen plekken, die volgens Lefto de steden zo uniek maken.

Vanaf zondag 26 maart om 21.55 uur op Canvas, Canvas.be en vrtnu.be.

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

Voor interviews: [email protected]

 

"We willen de kijker vooral tonen dat de wereld meer te bieden heeft dan de muziek die je dagelijks op de radio hoort of de steden die je in andere reisprogramma’s ziet."
Lefto

 

De reeks volgt in grote lijnen Lefto’s carrière van de afgelopen 20 jaar. DJ Lefto laat zich tijdens zijn reizen graag inspireren door de vervreemding van het ‘Lost in Translation’-gevoel.

In de eerste aflevering neemt hij ons daarom onmiddellijk mee naar een heel exotische bestemming: Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. De snelheid van de stad en de Aziatische cultuur blijven Lefto verrassen.

In de tweede aflevering keert hij terug naar zijn ‘hometown’ Brussel. In Brussel is Lefto’s liefde voor muziek begonnen door naar concerten in de concertzaal Vaartkapoen in Molenbeek te gaan. Brussel is de stad die Lefto door en door kent, en waar hij met verwonderde ogen kijkt naar de opkomst van een jonge en eigenzinnige hiphop-scene.

De week daarop reist Lefto naar Chicago. Hoewel we vaak denken dat de Amerikaanse cultuur erg op die van ons lijkt, blijft de stad Lefto verbazen. Zowel door de muziek als door de mensen.

Van Chicago gaat het in aflevering vier naar Londen. Daar trekt Lefto al sinds zijn tienerjaren geregeld naartoe, want Londen is hét muziekcentrum van Europa.

In aflevering vijf bezoeken we Los Angeles. Lefto ging 20 jaar geleden al naar L.A., toen hij nog zijn eigen label B9000 had. Hij reisde ernaartoe om lokale artiesten te ontmoeten die zich wilden aansluiten bij zijn label. Veel van die artiesten zijn hechte vrienden geworden.

De laatste aflevering speelt zich opnieuw in België af. Het is meteen ook een terugblik op de reeks waarin Lefto ook toont hoe artiesten met invloeden van overal ter wereld hun eigen ding doen.

Op canvas.be is voor elke aflevering heel wat extra informatie te vinden over de steden en  de locaties en artiesten die Lefto er bezoekt.

"Met deze reeks wil ik mensen een beeld geven van de (muzikale) wereld waarin ik beweeg", aldus DJ Lefto.  "Het is een wereld die me blijft verbazen en verrassen. Muziek is voor velen een manier om hun verhaal te vertellen. Als dj reis ik de wereld rond om zo veel mogelijk verhalen te horen en over de wereld bij te leren. Artiesten laten zich inspireren door hun ervaringen en door de plek waar ze wonen. Iedere plek of stad krijgt zo haar eigen geluid, haar eigen muziek. De situatie in Chicago is niet hetzelfde als die in Seoel of Brussel, dus de muziek daar is compleet verschillend dan de onze. Via muziek willen we in deze reeks dus de culturele rijkheid van deze wereld tonen en de verhalen vertellen van de mensen die erachter zitten. We willen tonen dat er een alternatieve muziekscene is, een scene die niet vaak op de radio of televisie aan bod komt. Maar we willen ook de verhalen van de mensen achter die scene vertellen. Het zijn mensen die de drang hebben om originele dingen te doen. Zij vormen de ‘underground’. Maar het is net die ‘underground’ waarmee de ‘mainstream’ zich voedt. Daarnaast tonen we ook kanten van steden die niet in een klassiek reisprogramma te zien zijn. We willen de kijker vooral tonen dat de wereld meer te bieden heeft dan de muziek die je dagelijks op de radio hoort of de steden die je in andere reisprogramma’s ziet."

Lefto - In transit werd geregisseerd door Kurt de Leijer en is een productie van Caviar voor Canvas.

 

Aflevering 1 : Seoel - zondag 26 maart

Seoel is niet alleen het politieke, maar ook het economische en culturele hart van Zuid-Korea. Zo huisvest Seoel niet alleen het parlement, maar ook de nationale kunstacademie en de belangrijkste tak van het nationale museum. Bovendien is de thuisbasis van technologiegiganten zoals Samsung en LG goed voor zo’n 23% van het Zuid-Koreaanse bruto binnenlandse product, aldus de OECD. Kortom, politiek, economie en cultuur smelten moeiteloos samen in de 25 districten van Seoel. Lefto gaat er op stap met antropologe Kyuhee Baik. Ze maken onder meer kennis met het collectief 360 Sounds en hun manager Lil Min, met DJ Soulscape en schilder Bitkr.

Aflevering 2 : Brussel - zondag 2 april

Brussel is Lefto’s thuisstad en de stad waar hij het meest mee verbonden is. Hij is er geboren en getogen.  Zijn radioshow op Studio Brussel was de springplank van zijn carrière en is nog altijd de uitlaatklep voor zijn inspiratie. Brussel is een ‘urban jungle’ van verschillende culturen en karakters. De stad is het centrum van verschillende culturele spanningen: tussen Frans- en Nederlandstaligen en de tientallen verschillende culturen die in de stad voorkomen. Spanningen die sinds de aanslagen van Parijs en Brussel op de spits werden gedreven.

Maar muziek is voor velen de verbindende factor. De Brusselse hiphopwereld trekt zich niks aan van een taalbarrière, Frans- en Nederlandstaligen maken samen muziek en de culturele rijkheid van Brussel is voor velen, onder wie Lefto, juist een bron van inspiratie. Terwijl er in andere steden zoals Los Angeles rivaliteit bestaat tussen verschillende hiphopgroepen, komen ze in Brussel net samen.

Lefto is onze gids in Brussel. De stad heeft volgens hem even veel te bieden als Parijs en Berlijn, maar is nog altijd de underdog in het Europese culturele landschap. Lefto ontmoet er onder meer rapper Roméo Elvis, producer Le Motel en rapper Gorik van Oudheusden. En hij gaat er ook naar zijn favoriete concertzaal: de Vaartkapoen in Molenbeek.

Aflevering 3 : Chicago - zondag 9 april

Met legendes zoals Sun Ra is Chicago al sinds de jaren ‘20 een hotspot voor jazz, soul en funk en die traditie is nog steeds springlevend. In de aflevering brengt Lefto de rijke muzikale traditie van Chicago samen met nieuwe evoluties. Want muziek heeft er niet stil gestaan. Genres zoals jazz en soul kennen nu een tweede levens dankzij hiphop artiesten die de genres als inspiratiebronnen gebruiken en er iets volledig nieuws van maken.

Maar Chicago is ook een stad die geteisterd wordt door grote sociale spanningen en problemen. Het is een van de meest gesegregeerde steden in De Verenigde Staten met het rijke (blanke) noorden en het arme (multiculturele) zuiden. Tegelijkertijd heerst er een gigantisch bendeprobleem dat ieder jaar aan ongeveer 500 mensen het leven kost. Muziek is voor velen een manier, niet alleen om hieraan te ontsnappen, maar om er werkelijk iets aan te doen. 

Samen met de veelzijdige ondernemer Ed Marszewski gaat Lefto op stap in de stad, op zoek naar haar muzikale polsslag. Ze ontmoeten onder meer radiopresentator Alejandro Ayala, DJ Spinn, jazzdrummer Makaya McCraven en muzikant en activist Phil Cohran.

Aflevering 4 : Londen - zondag 16 april

Londen is voor velen dé muziekstad bij uitstek. De grondslag voor onze huidige muziekcultuur werd er deels gelegd met de opkomst van de rock in  de 60s. Artiesten als The Beatles namen de wereld over én de volledige Britse hoofdstad. Londen is altijd een trendsetter geweest wanneer het op muziek aankomt. Het is die rijke radio- en muziekgeschiedenis die Lefto inspireert.

Londen wordt ook gekenmerkt door een grote multiculturaliteit. In Londen komen verschillende culturen en dus ook muzieksoorten samen. Er zijn maar weinig steden in de wereld waarbij verschillende culturen zo vermengen en elkaar beïnvloeden als in Londen. Londen is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn nog veel moeilijkere buurten vol armoede en criminaliteit. Zulke rauwere buurten brachten hun eigen geluid voort in de vorm van grime (Engelse hiphop). Londen is dus een smeltkroes van verschillende muzieksoorten en staat altijd klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Lefto bezoekt er onder meer de nieuwe hippe buurt Hackney en gaat op stap met rapper Barney Artist en met de invloedrijke radiopresentator en platenuitgever Gilles Peterson. Hij ontmoet ook producer/DJ Henry Wu, en drummer Yussef Dayes.

Aflevering 5 : Los Angeles - zondag 23 april

Na New York is Los Angeles de meest dichtbevolkte stad van de Verenigde Staten, maar als culturele hotspot gaat Los Angeles – The City of Angels – graag de competitie aan met zijn oostelijke tegenhanger. Zo staat L.A. al decennia bekend als de bakermat van de Amerikaanse filmindustrie. 20th Century Fox, Paramount Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer en Universal Studios: ze liggen allemaal in Los Angeles. Andere spelers zoals Sony Pictures en de Walt Disney Motion Pictures Group hebben een hoofdkantoor in de buurt van de stad. Bovendien heeft de stad een eigen kunstenprogramma, waarbij bouwers één percent van de bouwkosten van grote bouwprojecten opzij moeten houden voor de kunstensector in de stad.

Veel moderne muziek is in L.A. ontstaan en de laatste parel aan de muzikale kroon van L.A. is een bloeiende beatscene. Namen als Flying Lotus en The Gaslamp Killer zijn de voortrekkers van een trend met veel elektronische muziek. De moderne beatscene is ontstaan uit hiphop, maar focust nu dus meer op de producer en mengt hiphopelementen met jazz, funk en soul. L.A. is muzikaal veel diverser dan New York. De stad kent een DIY-cultuur waarin mensen hun eigen ding doen. Mensen organiseren hun eigen feestjes en concerten of richten zelf hun label op en gaan zo dus om de grote namen heen.

Lefto verkent de stad samen met The Gaslamp Killer, een producer met Turkse, Libanese en Mexicaanse roots. Daarnaast zijn er onder meer ontmoetingen met radiopresentator Anthony Valadez en producer Egon.

Aflevering 6 : België - zondag 30 april

Lefto mag dan wel vooral geassocieerd worden met Brussel, hij heeft een groot deel van zijn leven in Gent gewoond. Lefto beperkt zich in deze laatste aflevering echter niet tot die twee steden en gaat op zoek naar artiesten in heel België. België is het centrum van Europa en ontvangt op die manier invloeden van overal. Maar Belgen maken er wel hun eigen ding van. Brihang vermengt hiphop met de poëzie van Herman De Coninck en Stuff brengt jazz en hiphop samen met een snuifje Belgisch surrealisme. Op die manier ligt de nadruk dus op de output: dingen van overal oppikken en er je eigen ding ermee doen.

Met deze laatste aflevering sluit Lefto zijn reis rond de wereld af. Hij komt eindelijk thuis, toont ons wat hem heeft geïnspireerd op zijn reis en wat hij er vervolgens mee doet. De artiesten in deze aflevering sluiten hier goed bij aan: de eclectische band Stuff, rapper en beeldend kunstenaar Brihang, Joris Vaes van Tangram Records, producer LTGL en muziekorganisator Alex Stevens.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Communicatie
Valerie Dobbelaere Post Bills PR & Promotion
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Communicatie
Valerie Dobbelaere Post Bills PR & Promotion
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos