Skip to Content
Nieuw op Canvas: De weekenden

Nieuw op Canvas: De weekenden

Joris Hessels volgt negen mensen tijdens een cruciaal jaar - vanaf woensdag 12 december

De weekenden is een human-interestreeks met Joris Hessels over negen mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen.

Het gaat om mensen die willens nillens de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of die noodgedwongen de draad terug moeten opnemen. Negen verschillende levensverhalen die vaak ver uit elkaar liggen, maar onverwachts soms heel gelijkend zijn. Geregeld komen de negen een weekend samen om naar elkaar te luisteren en naar elkaars beelden te kijken.

Joris Hessels, bekend van Radio Gaga, is gastheer, luisterend oor, compagnon de route en vriend. De weekenden is een verhaal over groepsdynamiek, verbondenheid en over de onvoorspelbaarheid van het leven.

En de kijkers zijn daarvan de bevoorrechte getuigen. Twee afleveringen per week, die telkens het verslag zijn van één weekend.  In totaal 14 afleveringen. Op woensdag en vrijdag om 21.20 u., vanaf woensdag 12 december. Op VRT NU worden de twee afleveringen telkens al op woensdag aangeboden.

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

 

 

“De weekenden is een ode aan het leven, in al zijn complexiteit en z’n herkenbaarheid. En aan de vriendschap. Ik ben blij dat ik de ‘maïzena’ van het programma mag zijn. Ik kan niet wachten om alle negen deelnemers aan de kijkers voor te stellen.”
Joris Hessels

Negen mensen die elkaar (nog) niet kennen

In De weekenden ontmoet Joris Hessels negen mensen die zichzelf één jaar lang filmen, tijdens hun belangrijke jaar 2018. In de loop van dat jaar gaan ze geregeld samen op weekend. Op het rustige, afgelegen domein van wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge nemen ze de tijd om naar elkaars verhaal te luisteren, naar elkaars beelden te kijken, en elkaar goed en slecht nieuws te vertellen. Zo blikken ze terug op de afgelopen periode, leren ze elkaar beter en beter kennen.

Negen heel verschillende mensen

2018 is voor alle deelnemers van De weekenden een sleuteljaar, een nieuwe wending. Het is een keerpunt waarvan ze zelf de motor zijn, of waartoe ze door de omstandigheden gedwongen worden. De weekenden is een aaneenschakeling van kwetsbare portretten en openhartige getuigenissen: zoals die van een jonge Brusselse hiphopper, een bioboerin, een transgender, een Syrische vluchteling of een jongparkinson-patiënt.

Joris Hessels

Joris Hessels (38) is acteur en tv-maker, en bekend van Radio Gaga. 2018 is ook voor hem een buitengewoon jaar, want hij leert negen bijzondere mensen kennen. Negen mensen met wie hij regelmatig op weekend gaat. Hij luistert naar hun verhalen, kijkt naar hun zelfgemaakte beelden, deelt lief en leed met hen. Eén jaar lang. Een jaar waarin stevige vriendschapsbanden worden gesmeed, levenslang.

De locatie

Het domein Haksberg in Tielt-Winge is rustig gelegen, ver weg van de bewoonde en bewogen wereld. Het is een wijndomein met twintig hectare bos en park in het Hageland. Met zijn langzaam rijpende druiven staat de wijngaard symbool voor het voortschrijden van de seizoenen. De deelnemers vinden er een oase van rust en alles wat nodig is voor een weldadig weekend. De groepsgesprekken vinden plaats op het wijnterras van het domein, vlakbij het landhuis.

De opnames

De negen deelnemers hebben elk een kleine camera gekregen om gedurende het volledige jaar 2018 hun eigen leven in beeld te brengen. Die manier van werken staat borg voor een uiterst persoonlijke en intimistische benadering, met een verregaande vrijheid en onafhankelijkheid ten opzichte van de programmamakers.

Die intimistische aanpak komt ook terug tijdens groepsgesprekken. De deelnemers zitten dan samen om naar elkaars verhalen te luisteren en naar elkaars beelden te kijken. De registratie daarvan gebeurt met een achttal onbemande, computergestuurde hoogkwalitatieve camera’s. Door de afwezigheid van cameramensen of andere technici praten de deelnemers openhartig en vergeten ze haast de aanwezigheid van camera’s. De unieke soft- en hardware die wordt gebruikt tijdens de groepgesprekken, werd ontwikkeld door Azilpix, een spinoff van het Expertisecentrum voor Digitale Media van UHasselt. Door de digitale mogelijkheden van dit systeem kunnen de beelden achteraf gemakkelijk gecorrigeerd, geherkadreerd en bewerkt worden.

De weekenden is een programma van De chinezen voor Canvas.

 

De deelnemers

Antonio

We maken er samen het allerbeste van, van de tijd die ons nog rest. Maar gelukkig zijn, dat staat niet meer in ons woordenboek.”

Bij Antonio (67) werd vier jaar geleden jongdementie vastgesteld. Sonia is zijn rots in de branding. Ze zijn 45 jaar getrouwd en het koppel is vastberaden om dat dit jaar te vieren. Antonio vreest immers dat hij niemand meer zal herkennen als hij wacht tot hun 50e huwelijks-verjaardag.

Aude

“We zijn al een goed team, Scout en ik, maar er mag nog wat weerstand bij komen.”

Aude (29) is een jonge alleenstaande moeder. Ze komt uit een donkere periode, ze verloor op korte tijd zowel haar moeder als haar vader. Aude werkt heel hard om haar zoontje Scout alles te geven, maar het liefst van al schenkt ze hem een broer of een zusje.

Jay

“De maatschappij geeft je geen cadeaus. Als je er wil komen, moet je werken.”

De Brusselse Jay (20) woont nog bij zijn moeder in Evere, maar hij wil zo snel mogelijk alleen gaan wonen. Jay staat op het punt om door te breken in de hiphopwereld en hij heeft zijn eigen ruimte nodig voor zijn muziekopnames en repetities.

Jo

“Wat vandaag niet gaat, zal morgen wel lukken. Er boos of verdrietig van worden heeft geen zin.”

Voor Jo (38), jong parkinsonpatiënt, lukte werken en alleen wonen niet meer. Begin 2018 besliste hij om een apparaat in zijn hersenen te laten inplanten om de gevolgen van z’n ziekte onder controle te houden, meer levenskwaliteit te krijgen en opnieuw leuke dingen te kunnen doen met zijn zoontje.

Kris

“Tijdens de chemo en de bestraling deed mijn keel zoveel pijn dat ik niet kon wenen. Pas in januari heb ik voor het eerst echt kunnen huilen, en dat deed ongelooflijk veel deugd.”

Kris (50) verloor in 2017 zijn vrouw aan borstkanker. Enkele weken na de begrafenis kreeg hij zelf een kankerdiagnose. Het rouwen moest meteen plaatsmaken voor de behandeling van de ziekte. Bovendien staat hij nu alleen in voor de opvoeding van dochter Manon (16) en zoon Vincent (14).

Lut

“Veel mensen zeggen: ‘Ach, kon ik maar met pensioen gaan. Maar als dat dan dichterbij komt, vind ik dat toch wel bedreigend.”

Lut (61) is directrice van een kleuterschool. Ze leeft voor haar werk en kent alle peuters en kleuters bij naam. Na 41 jaar in het onderwijs trekt Lut in augustus definitief de schoolpoort achter zich dicht. Met gemengde gevoelens, want voor haar mocht het allemaal nog wel wat langer duren.

Omar

“Ik wil niet altijd alleen zijn. Alleen eten, alleen slapen. Ik voel mij niet lekker als ik alles in mijn eentje moet doen.” 

Omar (23) is afkomstig uit Syrië. Hij belandde er in de gevangenis nadat hij geprotesteerd had tegen het dictatoriaal regime. Zijn familie vluchtte naar Turkije, maar Omar kwam uiteindelijk alleen naar België om hier zijn droom waar te maken: een diploma hoger onderwijs behalen.

Robin

“Ik wil fucking gelukkig zijn. Net zoals jullie dat willen. We hebben er allemaal recht op, allemaal.”

Robin (40) start dit jaar met een hormonen-behandeling. Hij weet allang dat hij liever heeft dat mensen hem aanspreken met ‘hij’ in plaats van ‘zij’. Omdat een hormonenbehandeling invloed heeft op de stem, stelde hij de beslissing lang uit: Robin is zot van zingen en hij is bang om zijn uitlaatklep te verliezen.

Veerle

“Ik begin me een echte boerin te voelen. Vorige zondag was Sander gaan ploegen en ik was het huis aan het kuisen, en toen dacht ik: hoe cliché is dit.”

Veerle (35) leerde haar vriend Sander twee jaar geleden kennen tijdens een opleiding biologische landbouw. Het kersverse koppel kocht landbouwgrond om een eigen boerderij te beginnen, met bloemen, groenten en kruiden. Ze gaan een pittig jaar tegemoet met veel werken, door weer en wind.

 

Aflevering 1 - Woensdag 12 december

In de eerste twee afleveringen volgen we Joris en zijn nieuwe vrienden tijdens hun eerste weekend in domein Haksberg.  In de eerste aflevering maken we vooral kennis met Lut, Kris, Omar, Jay en Jo.

Lut staat al 41 jaar in het onderwijs. Dit schooljaar gaat ze met enige tegenzin met pensioen.

Kris (50) verloor vorig jaar zijn echtgenote aan kanker. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van z’n twee tienerkinderen. Bovendien werd onlangs ook bij hem kanker vastgesteld.

Omar (23) vluchtte weg uit Syrië. Hij wil in België een diploma hoger onderwijs behalen.

Jay, een 20-jarige Brusselse ket, wil in 2018 doorbreken als hiphopper.

En Jo (38) lijdt aan parkinson op jonge leeftijd. Hij wil z’n ziekte onder controle krijgen met een operatie.

Aflevering 2 - Vrijdag 14 december

In de tweede aflevering ligt de focus op Antonio, Robin, Aude en Veerle.

Antonio (67) heeft (jong)dementie, hij wil zelf beslissen over z’n leven als de kwaliteit ervan onvoldoende wordt.

Robin (40) is transgender.  Hij start in 2018 met een hormonenbehandeling.

Aude (29) woont alleen met haar zoontje. Ondanks het drukke leven wil ze een broer of zus voor hem.

Veerle (35) en haar partner kochten landbouwgrond om een biologische boerderij uit de grond te stampen.

Aflevering 3 - Woensdag 19 december

Kris moet op controle naar het ziekenhuis. Hij hoopt dat hij zijn ziekte overwonnen heeft na een lange chemokuur.

Lut en haar man zijn vijf jaar geleden uit elkaar gegaan.  Toch kookt ze nog wekelijks voor hem.  Ze noemt hem dan ook haar ‘annex’.

Jay is de laatste tijd vaak boos: nu hij veel optredens heeft, willen plots veel mensen hem kennen en met hem samenwerken.

En Jo heeft een sensor in z’n hersenen laten inplanten.  Hij hoopt met deze ingreep de symptomen  van zijn jong parkinson te onderdrukken en een stabieler leven te kunnen leiden.

Aflevering 4 - Vrijdag 21 december

Robin weet al meer dan tien jaar dat hij transgender is. Hij is blij met de eerste inspuiting, de start van z’n hormonenbehandeling.

Veerle en haar vriend Sander zijn hard aan het werk op het pas opgestarte landbouwbedrijf. Ze beginnen aan de plaatsing van de serres. 

Aude leidt een hectisch leven, maar toch verlangt ze naar een broertje voor haar zoontje. 

En voor Antonio en zijn vrouw Sonia breekt een nieuwe periode aan: ze verhuizen naar een  appartement. Soms speelt de jongdementie Antonio parten: hij is snel moe en vergeetachtig, maar vooral bang dat hij geen waardig afscheid van het leven zal kunnen nemen.

Aflevering 5 - Woensdag 26 december

Antonio laat zich testen bij de neuroloog, hij wil weten hoe snel zijn dementie vordert. Zijn geduld

is sneller op, hij is bang om agressief te worden. Omar neemt met pijn in het hart afscheid van

zijn familie in Turkije, hij wil z’n ouders trots maken door zijn toekomst hier verder uit te bouwen.

Robin leest de neveneffecten van zijn hormoneninspuitingen in de bijsluiter: acné, haaruitval en gewichtstoename.

Kersverse bioboerin Veerle ziet de eerste vruchten van de noeste arbeid, de tomaatjes groeien volop in de serre.

En Aude is niet mee op weekend, zij is geveld door hersenvliesontsteking.

Aflevering 6 - Vrijdag 28 december

Jo kent een terugval na zijn operatie voor parkinson: hij beweegt en praat opnieuw langzaam.

Lut beleeft haar laatste dagen op school als schooldirectrice: ze is bijna met pensioen en bereidt zich voor op het afscheid.

Kris heeft een goede maand: hij mag eindelijk opnieuw gaan werken nu hij terug op krachten is na zijn chemokuur.

En Jay heeft het niet gemakkelijk: het heeft een keer teveel gebotst met z’n moeder en hij is thuis vertrokken.

 

De inhouden van de volgende afleveringen zijn pas later beschikbaar.

 

 

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos