Skip to Content
Nieuw op Canvas: Bordertown

Nieuw op Canvas: Bordertown

De eerste Finse fictiereeks met internationale allure – vanaf dinsdag 7 februari

Na Deense, Zweedse en Noorse topfictie krijgen we met Bordertown nu ook voor het eerst een Finse versie van de 'Nordic noir', zoals het genre ondertussen bekend is.

Politiedetective Kari Sorjonen verhuist met zijn familie van Helsinki naar een stadje in de buurt van de Russische grens in de hoop daar wat meer rust te vinden. Maar dat valt nogal tegen. De misdaden waarmee hij daar op de grens tussen twee werelden te maken krijgt, raken hem emotioneel dieper dan ooit tevoren, vooral ook omdat hij er persoonlijk bij betrokken raakt.

Toch is Bordertown - of Sorjonen zoals de reeks in Finland heet - minder hard dan de klassieke Scandinavische krimi’s. De reeks combineert misdaadonderzoek met familiedrama in een unieke, exotische setting.

Bordertown werd gemaakt door de Finse producent Fisher King in samenwerking met het Franse Federation Entertainment, dat eerder ook al tekende voor de succesvolle spionagereeks Bureau des légendes (eveneens te zien op Canvas).

Vanaf dinsdag 7 februari om 23.00 u. op Canvas.

 

Op de grens

Inspecteur Kari Sorjonen (Ville Virtanen) is een van de meest gerespecteerde speurders van de Finse Nationale Opsporingsbrigade. Maar wanneer zijn echtgenote Pauliina (Matleena Kuusniemi) door een hersentumor wordt getroffen, besluit hij Helsinki te verlaten om samen met zijn vrouw en hun tienerdochter Janina (Olivia Ainali) te verhuizen naar de idyllische geboortestreek van Pauliina.

Lappeenranta is een stadje in het oosten van Finland, tegen de grens met Rusland. Kari krijgt er een baan bij de plaatselijke politie. Een rustige job, hoopt hij, ver van de grootstedelijke misdaad.  Maar hij moet er al meteen de dood van een jonge vrouw onderzoeken, wier lijk in het nabijgelegen Saimaa-meer gevonden werd. En daar blijft het niet bij. Er vallen nog meer doden en Kari vreest dat hij te maken heeft met een seriemoordenaar. Daarnaast wordt hij onder meer ook geconfronteerd met ontvoering en drugshandel.

Als gevolg van de gevoelige locatie van Lappeenranta, op de grens met Rusland en op nauwelijks 200 kilometer van Sint-Petersburg, moet Kari ook geregeld samenwerken met collega’s uit Rusland en Europol.

 

Nordic noir revisited

De voorbije jaren werd in zowat alle Scandinavische landen misdaadfictie van topniveau geproduceerd, zowel in de literatuur als op televisie. Eerst was er Beck en Wallander, daarna volgde de Millennium-trilogie, The Killing, The Bridge en andere Jordskotts. De toon werd gezet door Zweden en Denemarken, maar ondertussen hebben ook Noorwegen (Occupied en Lilyhammer) en zelfs IJsland (Trapped, later dit voorjaar op Canvas) hun steentje bijgedragen tot de ‘Nordic noir’, zoals de Scandinavian wave in de misdaadfictie meestal wordt genoemd.

En nu komt er voor het eerst ook een Finse misdaadserie vanuit het hoge noorden tot bij ons afgezakt. Bordertown werd voor de Finse openbare omroep YLE gemaakt door de Finse producent Fisher King Productions in samenwerking met het Franse Federation Entertainment, dat eerder ook al de succesvolle spionagereeks Bureau des légendes maakte (ook te zien op Canvas). De producenten hebben toch wel gekozen voor een wat andere aanpak. De meeste Scandinavische misdaadseries zweren bij een donkere sfeer, harde verhalen en getroebleerde personages. “Nordic noir beperkt zich vaak tot de duistere kant van het verhaal”, zegt producer Matti Halonen van Fisher King. “Wij wilden het misdaadverhaal combineren met een familiedrama.”

Lionel Uzan van coproducent Federation bevestigt: “We waren bijzonder gecharmeerd door de originele scenario’s, die het hele genre lijken om te keren. De misdadigers komen uit een andere hoek dan je zou verwachten en het hoofdpersonage is niet de klassieke antiheld. Het risico met een sterk genre als de Nordic noir is dat hetzelfde stramien keer op keer herhaald wordt. Dat wilden we doorbreken door van Kari Sorjonen een echte familieman te maken, die op een normale manier omgaat met zijn naasten en andere mensen. Pas op: de reeks bevat ook echt harde Nordic-noir-elementen, maar onze scope is breder dan dat”.

 

Daar komen de Finnen

Lappeenranta, de ‘bordertown’ in kwestie, is de hoofdstad van Fins Karelië, een historisch betwist grensgebied tussen Finland en Rusland. De manier waarop die locatie wordt gebruikt is verrassend. Producer Matti Halonen: “Het nabije Rusland wordt in Bordertown niet als bedreigend afgeschilderd, zoals dat in Finland vaak het geval is. Integendeel, de meeste misdadigers komen van de Finse kant van de grens. We hebben voor Lappeenranta gekozen omdat een grens altijd voor contrast en spanning zorgt, maar toch ook voor de prachtige natuur, onder meer het nabijgelegen Saimaa-meer.”

Dat laatste was ook voor scenarist en regisseur Miikko Oikkonen heel belangrijk, want hij wou de reeks een cinematografische look geven: “We wilden met Bordertown een serie maken die ook geschikt is voor het grote scherm. Niet alleen op het gebied van fotografie, maar ook door de beeldvoering, de regie en de montage die het drama ondersteunen. In series ligt de nadruk vaak te veel op het verhaal en de personages, en te weinig op het beeld. Wij hebben geprobeerd een combinatie van de twee te maken.”

De kijkers van vandaag zijn veeleisend en gesofisticeerd”, aldus Lionel Uzan. “Ze voelen meteen of een reeks echt is of niet. Je mag geen Europese eenheidsworst maken. De taalgrens begint meer en meer te vervagen. Waar een reeks vandaan komt en in welke taal ook, dat maakt niet uit. Zolang ze maar origineel en authentiek is.”

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos