Skip to Content
Nieuw op Canvas: Borderline - Wat grenzen doen met mensen.

Nieuw op Canvas: Borderline - Wat grenzen doen met mensen.

Een zesdelige reeks documentaires over Europese grenzen – vanaf zondag 14 november op Canvas

27 oktober 2021 - Borderline is een vanuit Vlaanderen geïnitieerde, internationale reeks auteursdocumentaireserie over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen.

Zes Europese filmmakers tonen hoe die stippellijntjes op de kaart in werkelijkheid heel diverse vormen kunnen aannemen en grote gevolgen hebben. De Vlaamse cineaste Annabel Verbeke (We will remember them) maakte een documentaire over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De andere films gaan over grenzen tussen Bosnië en Kroatië, Litouwen en Wit-Rusland, ​ Zweden en Noorwegen, Litouwen en Kaliningrad (Rusland), en Servië en Kroatië.

Borderline duikt in het leven van mensen die dagdagelijks met die grenzen geconfronteerd worden. Hierdoor weerspiegelt ‘de grens’ op een unieke manier wat er zich aan beide zijden ervan afspeelt en hoe mensen naar elkaar kijken. ​ Borderline vertelt het verhaal van een sterk veranderd Europa vanuit zijn diverse en tegelijk ambigue begrenzing, die het continent tegelijk samenhoudt en verdeelt.

Borderline is een internationaal samenwerkingsproject dat begon in Vlaanderen (Canvas en Off World). Coördinerend producer Frederik Nicolai (Off World) is beschikbaar voor interviews.

Vanaf zondag 14 november om ​ 22.00 uur op Canvas en meteen integraal op VRT NU.


Het project Borderline werd bedacht in Vlaanderen, maar gaandeweg raakten heel wat internationale partners bij de productie betrokken. Filmmakers, producenten, technische en artistieke crew, filmfondsen en omroepen uit Noorwegen, Zweden, Litouwen, Kroatië, Slovenië, Ierland, Noord-Ierland, Italië en Samiland werkten mee aan dit bijzondere project.

Aflevering 1: The Wire
​Een film van Tiha K. Gudac – zondag 14 november

Op de grens tussen Slovenië en Kroatië ligt de prachtige Kupa-regio, genoemd naar de gelijknamige rivier. De streek ligt op de reisroute van vele vluchtelingen die de Europese Unie willen bereiken vanuit Bosnië. Om die instroom een halt toe te roepen, besloot Slovenië op zekere dag een groot hek en prikkeldraad te installeren op de grens met Kroatië, dwars de Kupa-streek. ​ Daardoor werd Kroatië, lid van de EU maar niet van Schengen, ongewild een bufferstaat. Door de plaatsing van het hek kwam het dagdagelijkse leven rond de rivier nagenoeg tot stilstand. De bewoners leggen zich echter niet zomaar neer bij die politieke keuzes.

Meer informatie.

Aflevering 2: Where the World Ends
​Een film van Anna Savchenko – zondag 21 november

Op een uurtje rijden van de Litouwse hoofdstad Vilnius ligt de grens met Wit-Rusland. De controle is streng bij het verlaten van het ‘vrije Westen’ naar de ‘laatste dictatuur’ van Europa. Voor reizigers is het een erg tijdrovend en bijna absurd stukje theater. Maar helemaal rampzalig is het voor de mensen die elke dag met die grens worden geconfronteerd. De grens tussen Litouwen en Wit-Rusland is vandaag een totaal vergeten gebied waar het Schengen-akkoord dwars door dorpen, families en levens snijdt.

Meer informatie.

Aflevering 3: Four Seasons in a Day
​Een film van Annabel Verbeke – zondag 28 november

Four Seasons in a Day is een documentaire van Annabel Verbeke over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland op een zucht van de brexit. Een ferry voert dagelijks passagiers over de Carlingford Lough, een adembenemende fjord die in het oosten van het eiland de grens vormt tussen Ierland en Noord-Ierland. Terwijl de grens onzichtbaar voorbijschuift, brengt de korte overtocht bij de passagiers uiteenlopende gevoelens aan de oppervlakte. Hoe diep het water tussen beiden kanten ook moge lijken, de onvoorspelbaarheid van het weer hebben ze hoe dan ook gemeen.

Meer informatie.

Aflevering 4: Radji/Gränsland
​Een film van Georg Götmark en John Utsi – zondag 5 december

In het meest noordelijke deel van Zweden en Noorwegen woedt er een diepgeworteld conflict over land en grenzen. Het is het thuisland van de Sami, een van de laatste autochtone grensoverschrijdende bevolkingsgroepen in Europa. De Sami zijn semi-nomadische rendierherders die al sinds mensenheugenis elke lente samen met hun kuddes vanuit Zweden over de grens met Noorwegen trekken, zeer tegen de zin van de plaatselijke autoriteiten. Maar volgens de Sami bewonen zij de streek al veel langer dan de Noren en de Zweden. Zij aanvaarden de wetten en regels dan ook niet van wat zij ‘kolonisten’ noemen.

Meer informatie.

Aflevering 5: Before They Meet
​Een film van Vytautas Puidokas – zondag 12 december

Kaliningrad is een Russische ‘exclave’ aan de Oostzee, ingekneld tussen Polen en Litouwen. Aan beide kanten van de grens tussen Litouwen en Kaliningrad ligt er een ornithologisch studiecentrum. Daar onderzoeken wetenschappers zonder enig contact met elkaar de migratie van miljoenen vogels die over de grensregio vliegen. Vaak worden vogels gevangen die eerder al door de andere kant werden gevangen, geringd en zo bij wijze van spreke 'genationaliseerd'. Deze zinloze dubbele identificering roept om meer samenwerking, maar dat is door allerhande vooroordelen niet zo evident.

Meer informatie.

Aflevering 6: Liberland
​Een film van Isabella Rinaldi – zondag 19 december

Op de grens tussen Servië en Kroatië, een regio waar de wreedheden van de Joegoslavische burgeroorlog nog altijd nazinderen, ligt een klein stukje niemandsland in een bocht van de Donau. Op dit nietige hoopje zand wil een Tsjechische politicus een nieuwe micro-natie oprichten: Liberland. Maar niet iedereen is even blij met deze nieuwe ‘natie’.

Meer informatie.


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos