Skip to Content
Nieuw op Canvas: Belpop Bonanza TV

Nieuw op Canvas: Belpop Bonanza TV

Verhalen uit de Belgische popgeschiedenis – van maandag 25 tot vrijdag 29 december

Tussen Kerst en Nieuwjaar gaat Canvas in Belpop Bonanza TV op zoek naar muzikaal goud van eigen bodem.

Popjournalist Jan Delvaux en Jimmy Dewit (alias DJ Bobby Ewing) openen tijdens de laatste week van het jaar een Belpop-up platenwinkel in Leuven. Van daaruit brengen ze vijf avonden op rij samen met telkens een andere gast interessante en amusante verhalen uit 60 jaar Belpop-geschiedenis.

De gasten behoren tot de nationale rockadel: Jan Paternoster (Black Box Revelation), Liliane Saint-Pierre, Tom Barman, Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt!), Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers). Zij mogen de onderwerpen kiezen.

Een muzikaal nieuwjaarscadeau van Canvas: van maandag 25 tot vrijdag 29 december om 21.05 u. op Canvas.

En er is nog meer goed nieuws voor de Belpop-liefhebbers: op zaterdag 16 december kunnen ze op Radio 1 luisteren naar de eerste editie van de Belpop 100.

 

Belpop Bonanza

Belpop Bonanza is de wereld van Jan Delvaux en Jimmy Dewit (a.k.a. DJ Bobby Ewing). Twee muziekfreaks met een passie voor Belgische muziek. Ze zijn voortdurend op zoek naar sterke verhalen en straffe songs over de nationale popgeschiedenis en maken daar boeken, radio en theater mee. Met liefde voor muziek, met oog voor detail en met veel humor.

Belpop-up

Belpop Bonanza wordt nu ook televisie. Delvaux en Dewit maken hun programma vanuit een tijdelijke - maar échte - platenwinkel in de Diestsestraat in hun thuisstad Leuven. Overdag wordt het programma er opgenomen en 's avonds worden er platen verkocht: uitsluitend Belgisch vinyl. Een echte Belpop-up dus. Voor die actie wordt samengewerkt met kringloopwinkel SPIT. De winkel is open op dinsdag 26, woensdag 27 en donderdag 28 december van 19 tot 23 uur. Op donderdag is er een grote schattingsavond. Iedereen kan er de waarde van zijn Belgische platen laten bepalen door kenners.

Muzikale verhalen

Vanuit hun zaak brengen Delvaux en Dewit vijf avonden op rij interessante, memorabele en amusante verhalen uit 60 jaar Belgische popmuziek. De onderwerpen worden gekozen door de gasten. Elke avond is er een Belpop-icoon op bezoek: Jan Paternoster (Black Box Revelation), Marcel Vanthilt (Arbeid Adelt!), Liliane Saint-Pierre, Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers) en Tom Barman.

De gasten van Belpop Bonanza TV hebben vooraf mogen kiezen uit de Gouden Vragenlijst van Belpop Bonanza. Daarin staan prikkelende vragen waarop het antwoord niet onmiddellijk duidelijk is. Zoals: welke Belg heeft een trouwfeesthit in Frankrijk? Of: waarom hebben de Beatles nooit in België gespeeld? Of: welk Belgisch nummer kunnen alle Noren meefluiten?

Delvaux en Dewit geven het antwoord. En laten ook hun eigen dada’s in het programma sluipen. Ze maken filmpjes over hun helden, putten uit de rijke archieven van de VRT en brengen in hun platenwinkel-studio korte uiteenzettingen die ze illustreren met foto’s, bewegend beeld, muziekfragmenten en bakken enthousiasme.

De gasten

Maandag 25 december: Jan Paternoster
zanger-gitarist van The Black Box Revelation en een grote fan van RSCA Anderlecht

Dinsdag 26 december: Liliane Saint-Pierre
de oogappel van wijlen Claude François én wijlen Jimi Hendrix

Woensdag 27 december: Tom Barman
onder meer bekend van dEUS, wijlen Magnus en TaxiWars

Donderdag 28 december: Lara Chedraoui
frontvrouw van Intergalactic Lovers

Vrijdag 29 december: Marcel Vanthilt
tv-presentator, voormalig vj, zanger van Arbeid Adelt! en auteur van ‘Ik sta scherp’, ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’ en ‘Lekker westers’.

Jan en Jimmy

Jan Delvaux is de auteur van ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en ‘Belpop Bonanza’ (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop (Canvas). Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

DJ Bobby Ewing draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft hij daarin een meestergraad behaald. Daarnaast schrijft hij muziek voor televisiereeksen (Callboys) en theatershows. En om de mensen te laten dansen (ex-Shameboy). Bobby Ewing is het pseudoniem van Jimmy Dewit.

Belpop Bonanza TV wordt van maandag 25 tot en met vrijdag 29 december dé fanclub van de Belgische pop en rock. Op de televisie. In de winkel in Leuven. En ook uitgebreid op Radio 1, met de Belpop 100 (van 11 tot 16 december) en tijdens de Kerstvakantie ook extra radio-uitzendingen rond Belpop.

Belpop Bonanza TV is een programma van Working Class Heroes voor Canvas.

 

Belpop 100 op Radio 1

En er is nog meer goed nieuws voor de Belpop-liefhebbers: op zaterdag 16 december kunnen ze op Radio 1 luisteren naar de eerste editie van de Belpop 100, de opvolger van de 100 op 1. Terwijl de Lage Landenlijst focust op Nederlandstalige muziek, gaat het bij de Belpop 100 om nummers uit de Belgische pop- en rockgeschiedenis. De presentatie is in handen van Ayco Duyster en Evert Venema. Stemmen voor de lijst kan via de website van Radio 1.

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos