Skip to Content
Nieuw op Canvas : De verdeelde staten van Amerika

Nieuw op Canvas : De verdeelde staten van Amerika

In de tweede week van de paasvakantie – van maandag 10 april tot vrijdag 14 april om 20.30 u.

Tijdens de tweede week van de paasvakantie heeft Canvas een afspraak met Michael Kirk van de Amerikaanse publieke omroep PBS. In de vierdelige reeks De verdeelde staten van Amerika toont hij hoe Amerika tijdens het presidentschap van Obama polariseerde al had hij zich juist tot missie gesteld om de natie te verenigen. De reeks toont glashelder hoe de voor velen onvoorstelbare realiteit in Amerika vandaag eigenlijk het logische gevolg is van die evolutie.

Maandag 10, dinsdag 11, woensdag 12 en vrijdag 14 april om 20.30 u. op Canvas en vrtnu.be (niet op donderdag, want dan is er voetbal).

 

Hoe is Amerika zo verdeeld geraakt en hoe moet het na de verkiezing van Donald Trump verder tussen de president en het Congres? De verdeelde staten van Amerika reconstrueert aan de hand van getuigenissen van insiders uit het Witte Huis en het Congres hoe het land aan zijn huidige president is geraakt. Wat is er misgelopen tijdens het presidentschap van Obama dat tot zoveel verdeeldheid heeft geleid en uiteindelijk Trump aan de overwinning heeft geholpen?

Michael Kirk spreekt daarover met onder meer Republikeinse kopstukken als Eric Cantor (voormalig meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden), Newt Gingrich (voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden), Trump-woordvoerster Kellyanne Conway, politiek analist Frank Luntz, David Remnick van The New Yorker en voormalig minister van financiën Tim Geithner.

De hoop op verandering met de komst van Barack Obama botste hard met de economische realiteit na de bankencrisis, maar ook met opflakkerend patriottisme, rassenkwesties en politieke spanningen aan beide kanten van het politieke spectrum. De verdeeldheid groeide, vooral bij de ‘Great Old Party’ (GOP), de Republikeinen.  In Europa wordt vaak wat lacherig gedaan over Sarah Palin en de Tea Party, maar zij legden de kiem voor een diepe breuk in de conservatieve partij.

Obama zelf was volgens de makers van de reeks vooral naïef. Hij geloofde altijd dat “rationele mensen van goede wil” elkaar zouden vinden in een compromis. Maar De verdeelde staten van Amerika toont juist hoe irrationeel en kwaadwillig Amerika kan zijn, zowel te linker als te rechter zijde. Of, zoals een van de getuigen in de reeks het zegt: “Vele Amerikanen leven in een milieu waar niemand het met hen oneens is”.  Dat maakt het moeilijk om open te staan voor andere meningen.

Zo is De verdeelde staten van Amerika niet alleen het verhaal van de erfenis van Obama en de triomf van Trump, maar ook het verhaal van Amerika zelf.

Divided States of America is een programma van Michael Kirk voor PBS, ingelezen door Björn Soenens.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos