Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Een roadmovie over een reis van Brussel naar Lourdes – vanaf dinsdag 30 mei op Canvas en VRT MAX

11 mei 2023 - Regisseur Nathalie Basteyns kennen we van fictiereeksen als Beau Séjour, Lost Luggage en Clan. Maar deze keer maakt ze een driedelige docureeks over zichzelf.

Tien jaar geleden kreeg Nathalie de diagnose van MS (Multiple Sclerose): een ongeneeslijke en chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Ze zit ondertussen al acht jaar in een rolstoel en heeft het daar helemaal mee gehad. Ze wil weer kunnen lopen en droomt van een mirakel.

Samen met fotografe Lieve Blancquaert en vaste verpleger Gustave Dikumueni gaat Nathalie op zoek naar dat mirakel. In Lourdes zijn al 70 mirakels erkend door de katholieke kerk. En Nathalie wil nummer 71 op haar naam kunnen schrijven.

Mirakel n°71 begint bij het concrete verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar hoop op een mirakel, maar trekt dat open tot een zoektocht in de wereld van ons brein, de wetenschap en het geloof. Nathalie ontmoet wetenschappers, gelovigen, ervaringsdeskundigen en sceptici die haar elk vanuit hun expertise helpen met haar zoektocht naar een mirakel.

Mirakel n° 71 is een verhaal van hoop, geloof en liefde voor iedereen die wel eens droomt van een mirakel. En zeg nu zelf, wie doet dat niet? Want het zou toch maar eens moeten lukken…

Mirakel n° 71: vanaf dinsdag 30 mei om 21.20 u. op Canvas en VRT MAX

 

(Lees verder onder de trailer)

Een verhaal van hoop, geloof en liefde

"In mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit."
Nathalie Basteyns

“Vroeger rende ik door het leven”, aldus Nathalie Basteyns. ​ “Ik kon nooit stilzitten. Nu zit ik in een rolstoel en word ik overal en altijd geduwd. Voor elke stap die ik wil zetten. Maar in mijn hoofd blijf ik rennen, lopen en wandelen. Ik droom van een mirakel. Het is nu of nooit. Het is tijd. Ik droom en ik hoop. Mijn geloof in ‘iets’ is groot. Heel groot zelfs, ook al zijn mijn kansen bijzonder klein, dat besef ik maar al te goed. Maar zelfs bij 0,000001% kans, wil ik ze grijpen. Want je weet maar nooit.”

"Het is niet eenvoudig om te geloven in een mirakel, maar soms is erop hopen het enige wat nog mogelijk is."
Lieve Blancquaert

Lieve maakte eerder samen met Nathalie de pakkende docureeks En toen was het stil (over de aanslagen in Brussel). Zij zegt: "In Nathalie haar leven is helaas alleen nog hoop en geloof aan de orde. De wetenschap kan haar niet redden. Geen enkele dokter in de hele wereld kan haar genezen en haar de benen geven waar ze zo hard naar verlangt. Dat vonnis krijgen is keihard. Toen Nathalie mij vroeg om haar te helpen bij het vinden van een mirakel voor zichzelf, wist elke vezel in mij dat ik die tocht heel graag met haar wou maken. Naast haar benen en haar gesprekspartner ben ik ook haar fotograaf. Onderweg maak ik beelden van haar die een werkelijkheid tonen los van die rolstoel en die ziekte. Beelden die haar tonen in al haar schoonheid en kracht. Beelden waarin ik haar ziekte geen toegang geef. Een klein mirakel. Als ik haar kan helpen op die weg naar aanvaarding, dan geloof ik dat de tocht ook voor mezelf en bij uitbreiding voor elke kijker een meerwaarde kan hebben. Ooit geven we allemaal zonder uitzondering alles af. Nathalie gaat ons alleen maar vooraf."

Ook Gustave Dikumueni, de vaste verpleger van Nathalie, gaat mee op pad. Met z’n drieën vertrekken ze op roadtrip naar Lourdes. Nathalie als protagoniste en regisseur, Lieve als fotografe en spreekbuis van Nathalie, en Gustave als verpleger en vertrouweling. De vriendschap tussen de drie reisgenoten is hartverwarmend, ook al hebben ze een totaal andere kijk op geloof: Nathalie twijfelt aan haar geloof, Lieve is ongelovig en Gustave is diepgelovig. Maar alle drie hebben ze hetzelfde doel voor ogen; een mirakel voor Nathalie.

Het mirakel van de aanvaarding

De tocht van Nathalie begint in Schaarbeek, waar ze woont met haar partner Kaat (Beels, regisseur) en hun twee kinderen Jean en Nico. Vandaar gaat het via allerhande tussenstops en omwegen naar hun eindbestemming Lourdes.

Mirakel n°71 is een emotionele, spirituele en wetenschappelijke roadmovie vol ups-and-downs, reality checks, once in a lifetime ervaringen, bijzondere ontmoetingen, surrealistische fotoshoots, verhelderende gesprekken en emotionele momenten. De zoektocht van Nathalie naar een mirakel staat symbool voor de zoektocht naar de aanvaarding van haar ziekte.

Een emotionele en visuele reis

Mirakel n° 71 is het filmische verhaal van Nathalie Basteyns dat zij ook zelf regisseert en monteert. Dat levert niet alleen schoonheid op, maar geregeld ook humor. Terwijl Nathalie gesprekken voert met personages of ondergedompeld wordt in bepaalde ervaringen, kan ze het vaak niet laten om ook nog regieaanwijzingen te geven. Nathalie droomt en denkt nu eenmaal in mooie beelden, zowel in haar leven als in haar werk.

Neem daar nog eens de fotografie van Lieve Blancquaert bij die speciaal voor deze reeks geen foto’s van de werkelijkheid, maar wel illusies wou creëren, en dan weet je dat Mirakel n° 71 naast een emotionele ook een visuele tocht is. De gecomponeerde muziek en soundtrack van Peter Baert dragen daar alleen maar toe bij.

Het verhaal van Nathalie, haar ziekte MS en haar rotsvaste geloof in zichzelf en in dat wonder waar ze van droomt, wordt verteld als een roadmovie in drie delen: het begin (hoop), midden (geloof) en einde (liefde) van Nathalie haar (zoek)tocht.

Aflevering 1: Het begin – Hoop
dinsdag 30 mei

In deze eerste aflevering bereidt Nathalie zich voor op haar reis. Ze moet op controle en onder de scanner in de MS-kliniek in Pelt en legt haar reisdoel voor aan haar neuroloog Dr. Popescu. Daarna gaat ze een kaars branden in de Lourdesgrot van Oostakker, waar het achtste mirakel van Lourdes zich voltrok. Ze heeft ook een gesprek met theoloog Hans Geybels die in Scherpenheuvel zijn eigen ‘mirakelmuseum’ heeft. Daarna trekt ze naar de Nederlandse Hersenbank in Amsterdam waar baanbrekend MS-onderzoek wordt gedaan op gedoneerde hersenen. En ze volgt een lezing ‘kansberekening op een mirakel’ bij wetenschapsfilosoof Jean Paul Vanbendegem.

En dan neemt Nathalie afscheid van haar geliefden en vertrekt ze op roadtrip, samen met haar twee reisgenoten, fotografe Lieve Blancquaert en verpleger Gustave Dikumueni.

Aflevering 2: Het midden – Geloof
dinsdag 6 juni

Nathalie, Lieve en Gustave zijn nu onderweg naar het Zuiden, op zoek naar een mirakel. Ze laten België achter zich en doorkruisen Frankrijk in een cabrio. Op de passagiersstoel, vooraan in de wagen, niet langer gebonden aan haar rolstoel, voelt Nathalie zich vrij en kan ze de hele wereld aan. Tot de harde realiteit toeslaat en ze de confrontatie met haar ziekte en de rolstoel niet kan ontlopen. Gelukkig zijn Lieve en Gustave daar om haar te allen tijde te steunen.

Nathalie volgt een stiltemeditatie in het boeddhistische klooster in Hoei en ontmoet zuster Bernadette Moriau, aan wie het zeventigste en laatste erkende mirakel van Lourdes zich voltrok. Ze praat met neurowetenschapper Michiel van Elk over het effect van spirituele ervaringen in ons brein en komt oog in oog te staan met het intacte lichaam van Bernadette Soubirous, ‘de zieneres van Lourdes’. Maar ze ​ neemt psychedelische truffels, gaat skiën en legt 10 km af van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in een speciale rolstoel.

Aflevering 3: Het einde – Liefde
dinsdag 13 juni

In de derde en laatste aflevering komt Nathalie na een bezoek aan de Pic du Midi in de Pyreneeën aan in Lourdes. Hier werden in het verleden al zeventig ‘officiële’ mirakels opgetekend en ook Nathalie hoopt er op een wonderbaarlijke genezing. Om haar doel te bereiken geeft ze zich volledig over aan het verhaal van de stad en doet ze wat alle pelgrims daar doen: de grot van Maria bezoeken, heilig water drinken en een kaars branden.

Met de kersverse Dichter des Vaderlands Mustafa Kör, die ook in een rolstoel zit, praat ze over aanvaarding. Ze ontmoet ook hoogleraar Anne-Marie Korte, die meer dan 2000 hedendaagse wonderverhalen verzamelde en analyseerde. En ze gaat in therapie bij life coach Nathalie Willems om haar ‘oude ik’ in te ruilen voor een nieuwe.

Nathalie wil haar queeste afsluiten aan zee. Nog voor ze aan de roadtrip begon, had ze zich het voorgenomen: Als er een mirakel is gebeurd, dan bel ik mijn kinderen en spring ik in zee. Is er geen mirakel, dan zal ik kijken naar de zee. Maar ik hoop zo hard dat ik met mijn kinderen de zee in kan.

Mirakel n° 71 is een driedelige docureeks van regisseur Nathalie Basteyns & fotografe Lieve Blancquaert.

Eindredactie: Bieke Pillen / Productie: Julie Crivits

Een productie van De Mensen voor Canvas. ​ Het programma kwam tot stand met de steun van het VAF en de Taxshelter maatregel van de Belgische federale overheid.

Mirakel n°71 werd genomineerd voor het internationale festival Canneseries.

 

Naar aanleiding van de documentaire biedt VRT MAX ook een aantal andere spraakmakende producties van Nathalie Basteyns opnieuw aan: Beau Séjour (reeks 1 en 2), Lost luggage en En toen was het stil.

 

 


Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, VRT NWS & Sporza

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met