The Green Planet met David Attenborough

Vanaf dinsdag 8 maart op Canvas en VRT NU

3 maart 2022 - Hij mag dan al een eind in de negentig zijn, David Attenborough (°1926) gaat onverminderd door met zijn missie: tonen hoe spectaculair en waardevol, maar ook kwetsbaar onze planeet wel is. De (groot)vader aller natuurfilmers doet dat deze keer met The Green Planet, een vijfdelige documentaire over de biodiversiteit van het plantenleven en de relatie van de planten met hun omgeving, de dieren en de mens.

Elke aflevering focust op een specifieke biotoop of thema: tropische planten, waterplanten, de manier waarop planten zich aanpassen aan de seizoenen, woestijnplanten en de impact van de mens op de plantenwereld. Vooral dat laatste is de voorbije jaren een van Attenborough’s stokpaardjes geworden.

De serie krijgt heel wat lof voor haar aandacht voor milieu en klimaatverandering, maar ook voor de cinematografie, de innovatieve filmtechnieken, de vertelstijl en de presentatie van de reeks.

The Green Planet: vanaf dinsdag 8 maart om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.


The world is green – it's an apt name for the series. And yet people's understanding about plants, except in a very kind of narrow way, has not kept up with that. I think this will bring it home."
David Attenborough

De BBC filmde meer dan drie jaar voor de reeks, in 27 verschillende landen, van Borneo tot Brazilië en van Kroatië tot Costa Rica. Het productieteam maakte daarbij volop gebruik van speciale cameratechnieken, zoals ​ ‘time-lapse' fotografie, om de langzame voortgang van plantengroei te laten zien. Zo werd één cactus drie jaar lang onafgebroken in time-lapse gefilmd: een record. ​ De makers gebruikten ook op drones gemonteerde camera's en bewegingsgestuurde robotica om de langzame bewegingen, verdedigingsmechanismen en de groei van planten vast te leggen. Het liet hen ook toe om de beelden te maken vanuit het perspectief van de planten zelf. Het resultaat is zonder meer verbluffend.

David Attenborough: “Elke ademtocht die we nemen en elke hap die we eten is afhankelijk van planten. Het is een parallelle wereld, die naast ons bestaat en die de basis vormt voor ons eigen leven, maar waar we nauwelijks aandacht aan besteden. We houden ons niet genoeg bezig met planten. Meer dan de helft van de wereldbevolking is verstedelijkt en ziet alleen gecultiveerde planten, maar die wilde natuur is er wel. En we kunnen er maar beter goed voor zorgen!"

Aflevering 1: Tropical worlds

Nergens op aarde groeien er meer planten bij elkaar dan in de tropische regenwouden. Het resultaat is ongeziene schoonheid en intense rivaliteit: een plantenslagveld. Nieuwe filmtechnieken laten ons toe die plantenwereld te betreden en de omgeving te zien vanuit hun perspectief en volgens hun tijdschaal. We maken een reis in een magische en feeërieke wereld, van razend snel groeiende bomen tot bloemen die dode dieren nabootsen, een wereld waar de tijd anders verloopt dan wij hem kennen.

Aflevering 2: Water worlds

Waterplanten hebben een aantal van de mooiste en meest bizarre biotopen op aarde gecreëerd. Om zich in stromen staande te houden, gebruiken sommige planten een soort van superlijm. Andere zijn dan weer voorzien van efficiënte wapens om te strijden voor hun plekje op de wereld. Er zijn er ook die een perfect bolletje kunnen vormen om weg te rollen van hun vijand. Op plekken met weinig voedsel, veranderen planten in jagers en leggen ze vallen. Kleurrijke bloemen overwoekeren meren en in een rivier in Brazilië borrelt het water als champagne door de planten.

Aflevering 3: Seasonal worlds

Een groot stuk van de aarde, tussen de tropen en de polen, ondergaat elk seizoen opnieuw ingrijpende veranderingen. Dat plaatst de planten die er leven, voor immense uitdagingen, van sneeuw en ijs tot vuur, van intense onderlinge rivaliteit tot verrassende vijanden. Om te overleven moeten de planten strategisch te werk gaan en daarbij is een goeie timing onontbeerlijk.

Aflevering 4: Desert worlds

Woestijnen zijn onherbergzame gebieden: de temperaturen swingen er de pan uit en er is amper water. Toch slagen heel wat planten erin om zelfs hier te overleven. Sommige groeien heel traag of reizen heel het gebied door op zoek naar water, andere wachten tientallen jaren in schijndood op regen om dan in een ware kleurenexplosie uit te barsten. Woestijnplanten schermen hun watervoorraden af voor dieren en andere planten met behulp van stekels, camouflage of door bondgenoten te zoeken bij de dieren. Planten hebben hun plaats opgeëist in de meest gevaarlijke woestijnen op aarde en overleven zout, vuur en giftige stoffen om leven en kleur te brengen in een van de meest vijandige landschappen op aarde.

Aflevering 5: ​ Human worlds

Wij mensen hebben planten nodig voor bijna alles, ook voor de lucht die we inademen en voor ons voedsel. Veertig procent van de wilde planten worden met uitsterven bedreigd. De mens speelt daarbij een rol, maar vindt ook manieren om de planten te helpen. Van projecten in Afrika om het land weer vruchtbaar te maken tot het heropbouwen van een tropisch regenwoud in Brazilië, boom voor boom.

 

“An incredible level of drama, insight and imaginative presentation"
The Independent

“An example of "a new willingness from TV types to put uncomfortable truths regarding environmental damage alongside feel-good shots of beautiful beasts and pristine landscapes.”
Variety


Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met