Maak kennis met Patrick Lefevere. Godfather van de koers

Maak kennis met Patrick Lefevere. Godfather van de koers

Achter de coulissen van het peloton - Vanaf woensdag 8 maart op Canvas en VRT MAX

16 februari 2023 - De start van het wielervoorjaar is het ideale moment om nader kennis te maken met ​ Patrick Lefevere, al 30 jaar een van de belangrijkste en meest invloedrijke figuren in het Belgische wielrennen. Als ploegleider en manager bij het toonaangevende Mapei en later als CEO en mede-eigenaar van het instituut Quick Step. In alle grote wielerverhalen die Vlaanderen de voorbije 30 jaar in de ban hielden, heeft Patrick Lefevere wel ergens een hand.

Maar wie is de man achter de succesvolle manager en hoe heeft hij die status van Godfather van het Belgische wielrennen bereikt? Wat is de achtergrond van Patrick Lefevere en wat drijft hem om ondanks al die successen toch nog altijd even maniakaal met het wielrennen bezig te blijven?

De zesdelige reeks Patrick Lefevere, Godfather van de koers probeert in de ziel te kijken van de peetvader van het Belgische wielrennen. Elke aflevering focust op een aspect van zijn leven en werk. Lefevere vertelt er zelf over, maar er zijn ook getuigenissen van zij die het dichtst bij hem staan. Grote wielerkampioenen als Johan Museeuw, Tom Boonen en Remco Evenepoel komen aan het woord, net als talrijke anderen die met of tegen Patrick gestreden hebben op het wielertoneel.

Lieven Van Gils deed de interviews en zorgt voor de commentaarstem.

Een productie van Zebra63 voor Canvas.

Patrick Lefevere, Godfather van de koers: vanaf woensdag 8 maart om 21.20 u. op Canvas en VRT MAX / Herhaling op Eén op zondag, vanaf 12 maart om 21.35 u.

Aflevering 1: Godfather en crisismanager

“Patrick is een f*cking dictator. Je moet hem leren kennen om van hem te kunnen houden”
Brian Holm, ploegleider bij het team van Lefevere

Wat zorgt ervoor dat Patrick Lefevere vaak bestempeld wordt als de Godfather van de koers. Op welke manier leidt hij zijn ploeg en waarom is het ontzag voor hem zo groot? Een deel van de verklaring zit in hoe hij omgaat met de grootste stressmomenten, het ultieme voorbeeld daarvan is de val die Fabio Jakobsen bijna het leven kostte in Polen. En terwijl Patrick een vader is voor de leden van zijn team, was het voor hem ook een strijd om het team niet boven zijn eigen 2 zonen in de pikorde te zetten.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Rita Lefevere (zus), Jo Planckaert (VIP-chauffeur), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), Brian Holm (ploegleider), Davide Bramati (ploegleider), Yvan Vanmol (ploegdokter), Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Tom Boonen, Johan Museeuw, Julian Alaphillippe, Fabio Jakobsen, Nick Nuyens, Bram Tankink

Aflevering 2: De 'geldwolf' Lefevere

“Je moet je voorstellen hoe het is om je vader geboeid in de gevangenis te zien zitten.”
Rik Lefevere, broer van Patrick

Op vlak van geld snelt de reputatie van Patrick Lefevere hem vooruit. West-Vlaamse boekhouder, altijd op zoek naar nieuw sponsorgeld, altijd bezig met de limieten van zijn budget. Maar het is pas wanneer we het bewogen familiale verleden van Patrick leren kennen dat we snappen waarom geld voor Lefevere zo’n grote bron van stress en bezorgdheid is.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Rita Lefevere (zus), Rik Lefevere (broer), Stephanie Clerckx (communicatieverantwoordelijke), José De Cauwer (analist), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Yvan Vanmol (ploegdokter), Paul De Geyter (manager), Zdenek Bakala (eigenaar team Quick-Step), Yves Lampaert, Tim Declercq, Nico Mattan, Tom Boonen, Julian Alaphillippe, Mark Cavendish

Aflevering 3: Wereldkampioenen

“Ik heb Patrick nooit gevraagd om keet te schoppen in de pers, dat was zijn idee.”
Tom Boonen over de aanloop naar het WK in Madrid

Patrick Lefevere wordt door vriend en vijand gezien als een kampioenenmaker. Zowel Tom Boonen als Johan Museeuw werden groot onder zijn vleugels en de jongste jaren herhaalt hij dat met de Fransman Julian Alaphilippe en het Belgische wonderkind Remco Evenepoel. Al die sterren die bij Patrick groot werden, pakten ook de felbegeerde regenboogtrui als wereldkampioen. En hoewel het WK traditioneel in landenteams wordt gereden, had Patrick Lefevere bij die wereldtitels vaak een grote invloed op de gebeurtenissen.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Paul De Geyter (manager), Wouter Vandenhaute (voorzitter RSC Anderlecht), José De Cauwer (analist/ex-bondscoach), Dirk Nachtergaele (verzorger), Julian Alaphillippe, Tom Boonen, Peter Van Petegem, Nick Nuyens, Johan Museeuw, Remco Evenepoel

Aflevering 4: Geruchten

“De affaire HLN was het dieptepunt in de geschiedenis van de Vlaamse sportjournalistiek”
Hans Vandeweghe, wielerjournalist en dopingspecialist

In zijn lange carrière stond Patrick Lefevere een aantal keer in het oog van de storm. Een krant beschuldigde hem van georganiseerd dopinggebruik binnen het team, Tom Boonen werd betrapt op cocaïnegebruik, Lefevere haalde zelf dopingzondaar Richard Virenque in huis: allemaal momenten die de reputatie van Lefevere weinig goed deden.

Maar ook op persoonlijk vlak is de reputatie van Patrick Lefevere niet onbesproken, denk maar aan zijn veelbesproken passage in het programma Vive le vélo, waar hij aan tafel niet uit zijn woorden geraakte.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Dieter Lefevere (zoon), Wilfried Peeters (ex-renner/ploegleider), Hans Vandeweghe (journalist), Wouter Vandenhoute (voorzitter RSC Anderlecht), Stephanie Clerckx ​ (communicatieverantwoordelijke), Paul De Geyter (manager), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Johan Museeuw, Tom Boonen, Richard Virenque, Yves Lampaert, Tim Declercq

Aflevering 5: De ultieme winnaar

“Ik droomde van een grote witte villa zoals mijn idool Eddy Merckx, maar hoe langer ik koerste, hoe kleiner die villa werd.”
Patrick Lefevere over zijn eigen wielercarrière

Winnen is een constante in de carrière van Patrick Lefevere. Hij won zelf een aantal koersen als profrenner maar het grote succes kwam er eerst als ploegleider en daarna als manager. Al van in zijn beginjaren als sportdirecteur bij het kleine maar legendarische Marc Zeepcentrale was winnen het enige wat telde.

Later kwamen er legendarische prestaties zoals de veelbesproken editie van Parijs-Roubaix waar Lefevere met zijn team het hele podium bezette en er onder de renners strijd was over wie er zou mogen winnen.

Met getuigenissen van: Patrick Lefevere, Marc ​ De Windt (ploegleider Marc Zeepcentrale), Ferdi Van Den Haute (ex-renner), Frank Hoste (ex-renner), Adrie van der Poel (ex-renner), Johan Museeuw (ex-renner), Nico Mattan (ex-renner), José De Cauwer (analist), Yvan Vanmol (ploegdokter), Dirk Nachtergaele (verzorger), Tom Steels (ploegleider)

Aflevering 6: Een toekomst rond het fenomeen Remco

“Als ik sterf zal er niet op mijn zerk staan ‘hij heeft de Tour niet gewonnen’.
Patrick Lefevere over eventuele Tourwinst

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd is Patrick Lefevere nog niet aan stoppen toe. Zeker niet nu hij wielerfenomeen Remco Evenepoel in zijn ploeg heeft. Een klassieker, wereldtitel en Vuelta heeft Remco al op zak maar zijn en ook Lefevere’s ultieme droom is de Tour. ​

De samenwerking verliep tot nu met grote pieken en diepe dalen, maar iedereen is het erover eens: als Patrick Lefevere het enige gaatje in het palmares van zijn team wil opvullen - een eindzege in de Ronde van Frankrijk - dan is het nu of nooit met Remco.

Met getuigenissen van Patrick Lefevere, Remco Evenepoel, Zdenek Bakala (eigenaar Team Quick-Step), Davide Bramati (ploegleider), Tom Steels (ploegleider), Brian Holm (ploegleider), Paul De Geyter (manager), Dirk Nachtergaele (verzorger), Dieter Lefevere (zoon), Stephanie Clerckx (communicatie-verantwoordelijke), Hans Vandeweghe (journalist), Tim Declercq, Julian Alaphillippe, Richard Virenque, Yvan Vanmol, Bram Tankink, Tom Boonen


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos