Liesa Van der Aa en Ertebrekers in Poporama

Een alternatieve kijk op de concertagenda – zondag 6 november op Canvas en canvas.be

Poporama zet zijn zoektocht voort naar de drijfveren van hedendaagse alternatieve muzikanten en bands. Het programma benadert de alternatieve hedendaagse muziek vanuit een originele invalshoek en geeft zo een andere kijk op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context.

Uit het aanbod van festivals en clubs selecteert het programma telkens drie opvallende bands en muzikanten die recent in ons land te zien waren. In deze aflevering maken we kennis met de eigenzinnige mix van elektronica, barok en pop van de muzikale actrice Liesa Van der Aa; de nieuwe jazzmessias Kamasi Washington; en multi-instrumentalist Frederic Jacques, alias Lyenn.

Poporama nodigt ook telkens een Belgische band uit om naar de line-up te luisteren in de Poporama-auto en onbevangen hun mening te geven. Deze keer is dat het Gentse trio Ertebrekers.

Daarnaast licht een professional uit de muzieksector de selectie toe. In deze aflevering is dat Poppunt-directeur Luc Nowé.

Poporama wordt één keer per maand uitgezonden, deze keer op zondag 6 november om 21.50 uur op Canvas en canvas.be.

Andere kijk

Poporama is een fris en vernieuwend reportageprogramma dat de alternatieve hedendaagse muziek benadert vanuit een originele invalshoek en zo een andere kijk geeft op muzikanten, hun manier van werken en de wisselwerking tussen hun muziek en de maatschappelijke context. De muziek en de inzichten van de artiesten plaatsen de dingen in een nieuw perspectief.

 

Liesa Van der Aa

Liesa Van der Aa is bekend als actrice bij het Toneelhuis en uit diverse televisiereeksen zoals Zingaburia en Cordon, maar muziekliefhebbers prijzen haar vooral omwille van haar eigenzinnige mix van elektronica, barok en pop. Het podium is de plaats waar deze twee levens samenkomen. Liesa groeide op met een vader die in het theater werkte waardoor ze nog steeds in beelden denkt als ze muziek maakt. One Trick Pony is haar nieuwste project waarin ze muziek probeert te koppelen aan visuele elementen en locaties scènes worden. Poporama volgde haar tijdens de voorbereidingen van Rappel, een werk dat de ring van Antwerpen laat contrasteren met de verstilde muziek van een strijkerskwartet waardoor een melancholisch verlangen naar kalmte en rust wordt opgeroepen.

 

Kamasi Washington

Kamasi Washington verdiende zijn sporen als sessiemuzikant bij onder meer Kendrick Lamar, Snoop Dog en Flying Lotus, maar het was dankzij zijn vorig jaar verschenen driedubbele album The Epic dat hij gekatapulteerd werd tot nieuwe messias van de jazz. Hij groeide op in South Central, LA waar hij dankzij de muziek kon weerstaan aan de lokroep van de gangs. Als kind geraakte hij gefascineerd door Macolm X wiens biografie zijn leven veranderd. Getuige daarvan onder meer het nummer Malcom’s Theme. The Epic is voor hem in zekere zin een spreekbuis van de Black Lives Matter beweging en een politiek album dat past binnen de traditie van het afro-futurisme, een culturele stroming die science fiction combineert met sociaal commentaar op het heersende racisme. In die zin is de jazz van Kamasi Washington ook een logische schakel in de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse muziek waarin de ontwikkeling van het zwarte bewustzijn gereflecteerd wordt: van het impliciete protest in de eerste spirituals en slavenliederen tot het latere meer militante werk in de bebop, free jazz en hip hop.

 

Lyenn

Lyenn is het alter ego van multi-instrumentalist Frederic Jacques, ook gekend als bassist bij Dans Dans en de Mark Lanegan Band. Bij Lyenn draait alles spontaniteit. Hij is gefascineerd door dromen en houdt een dromendagboek bij. De link met zijn muziek is zijn liefde voor het onderbewuste. Als kunstenaar gebruikt hij bepaalde technieken om het rationele los te laten. Omdat hij gelooft dat zijn interessantste werk tot stand komt in het moment zelf, vertrekt hij steeds vanuit improvisatie. Zijn stem balanceert tussen gefluister en oerkreten. Dit alles kadert volgens hem binnen de zoektocht van de mens naar diviniteit en het universele. Een concert is voor hem een gebeurtenis waarbij in het beste geval muzikant en luisteraar in een gelijkaardige staat van zijn geraken die het dagdagelijkse overstijgt.

 

De professional: Luc Nowé

Een professional uit de muzieksector licht deze selectie toe. De centrale gast van Poporama is deze keer Luc Nowé, sinds 1998 de bezieler en directeur van Poppunt. Deze vzw is het aanspreekpunt bij uitstek voor muzikanten en dj’s in Vlaanderen en Brussel en probeert een gezond popklimaat te creëren in ons land. Dat doet ze door enerzijds informatie en advies te verlenen en anderzijds door speelkansen te bieden aan beginnende bands of dj’s. Poppunt won in 2014 de Vlaamse Cultuurprijs met het project Lokale Helden. Andere bekende initiatieven zijn onder andere het communityplatform v.i.be en de infodagen Soundcheck en Play & Produce.

 

De luistersessie: Ertebrekers

Ertebrekers is deze keer de muzikale gast die vanuit de Poporama-bolide zijn licht mag laten schijnen op de verschillende reportages. Dit Gentse trio bestaat uit Filip Kowlier (bekend van zichzelf en van ‘t Hof van Commerce), Jeffrey Jefferson en Peter Lesage (Moiano, Gabriel Rios). Hun debuut Otel (met onder meer de singles De Zji en Party Too Much) staat bol van heerlijke funk- en soulsongs in het West-Vlaams over klein geluk.

 

 

 

 

Poporama wordt elke eerste zondag van de maand uitgezonden op Canvas en Canvas.be.

 

Het programma wordt voor Canvas gemaakt door het productiehuis Het Chemisch

Circus .

Anne Stroobants

Perscoördinator Canvas

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met