La Course – achter de schermen van het vrouwenwielrennen
Een vierdelige docuserie – vanaf 17 april op Canvas en VRT MAX
28 maart 2023 - Het vrouwenwielrennen wordt alsmaar populairder en VRT draagt daar zeker haar steentje toe bij met live-uitzendingen en extra aandacht. Maar nu kunnen we voor het eerst ook een blik werpen achter de schermen van het vrouwenwielrennen. De vierdelige docureeks La Course volgt wielerteam SD Worx in de aanloop naar en tijdens de Ronde van Frankrijk 2022 voor vrouwen. Team SD Worx, dat is de ploeg van Lotte Kopecky, Demi Vollering, Chantal Van Den Broek – Blaak en Marlen Reusser. Een echt topteam dus.
SD Worx trekt met grote verwachtingen naar de Tour. Ze willen ritten winnen, groen pakken met Kopecky en geel met Vollering. Want het is wel wat: eindelijk een Ronde van Frankrijk voor vrouwen op het programma. Na vele jaren vruchteloos wachten kreeg het vrouwenpeloton dan toch hun versie van de Tour. De verwachtingen zijn hooggespannen, de belangstelling groot. In geen tijd katapulteert de Tour zich ook in het vrouwenwielrennen naar de belangrijkste afspraak van het jaar.
De vrouwen krijgen een achtdaagse rittenkoers voorgeschoteld over een uitdagend parcours. De eerste twee dagen moet er nog niet geklommen worden, maar daarna trekt het peloton de heuvels in, deels ook over onverharde wegen. Het slotweekend in de Vogezen is zwaar en loopt door een bergachtig terrein met heel wat stevige beklimmingen, zoals le Petit Ballon, le Grand Ballon, le Ballon d’Alsace en de slotklim naar de Super Planche des Belles Filles. Tussen Parijs en La Planche des Belles Filles worden de kaarten flink door mekaar geschud. Niet alles verloopt volgens plan voor Team SD Worx en dat zorgt voor stress, twijfels, oplopende emoties en enkele verhitte momenten.
Waar de klassieke sportverslaggeving stopt, daar begint deze docureeks. De makers waren erbij op momenten en plekken waar geen andere camera’s toegelaten zijn. We volgen de rensters op stage, bij hen thuis, in de ploegbus, in de volgwagen, op de massagetafel, ’s avonds op hotel en ’s ochtends bij het ontbijt. In navolging van eerdere documentaire reeksen over het mannenwielrennen is dit de allereerste reeks die achter de schermen bij een vrouwenteam wordt gemaakt. Een primeur dus.
Ruben Van Gucht begeleidde de productie van de reeks: "Het vrouwenwielrennen zit de laatste jaren ongelooflijk in de lift. In 2022 vond een van de belangrijkste momenten ooit plaats in het vrouwenwielrennen: ASO organiseerde, in vol ornaat, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De wedstrijd zag eruit zoals die bij de mannen, werd in beeld gebracht zoals bij de mannen, reikte de truien uit zoals we die kennen bij de mannen. De volgende stap was ook een docureeks maken achter de schermen en dat is bij deze gebeurd."
La Course is een productie van Zebra 63 voor Canvas.
La Course: vanaf maandag 17 april om 22.15 u. op Canvas en VRT MAX
(lees verder onder de video en de foto's)
De rensters en hun begeleiders
Lotte Kopecky: de beste en meest bekende Belgische renster van het moment. In haar nog jonge carrière haalde ze al diverse wereldtitels op de baan en grote overwinningen op de weg. Een beklijvende winst in de Strade Bianche tegen Annemiek Van Vleuten deed haar definitief aansluiten bij de wereldtop. Ze mikt in de eerste Ronde van Frankrijk voor vrouwen resoluut op de groene trui.
Demi Vollering: het opkomende toptalent in Nederland die op jonge leeftijd al heel vaak haar kunnen heeft tentoongespreid. Getuige daarvan overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik, La Course en The Women’s Tour. Vollering, lichtgewicht en dus klimster, heeft haar zinnen gezet op de gele trui. De ploeg zal dan ook in haar dienst rijden.
Chantal Van Den Broeck – Blaak: zeer ervaren Nederlandse renster met een palmares om u tegen te zeggen. In de schaduw van rensters als Van Der Breggen, Vos en Van Vleuten reed ze een indrukwekkende erelijst bij mekaar: wereldkampioene, Ronde van Vlaanderen, Omloop het Nieuwsblad, Strade Bianche, Gent-Wevelgem en nog veel meer.
Marlen Reusser: de Zwitserse hardrijdster is nieuw in de ploeg, maar heeft meteen haar draai gevonden. Pas op latere leeftijd heeft ze alles op het wielrennen gezet. Deze vrouw heeft een diploma als arts op zak en werkte ook enkele jaren in een hospitaal. Ondertussen is ze Europees kampioen tijdrijden, vice-Olympische kampioen tijdrijden en vice-wereldkampioen tijdrijden.
Ashley Moolman – Pasio: Deze Zuid-Afrikaanse klimster met tonnen ervaring is aan haar laatste seizoen bezig in het profpeloton. Geen veelwinnares maar wel een enorme regelmaat in haar prestaties. Altijd op de afspraak als haar type wedstrijden eraan komen. De ideale vrouw om Vollering naar grote doelen te leiden in de Ronde van Frankrijk.
Overige rensters: Elena Cecchini (ITA), Niam Fisher-Black (NZE), Anna Shackley (SCO), Christine Majerus (LUX), Kata Blanka Vas (HON), Lonneke Uneken (NED), Roxane Fournier (FRA).
Na het seizoen 2021 ruilde veelwinnaar Anna van der Breggen op haar 31ste de fiets in voor de ploegleiderswagen van SD Worx. Van Der Breggen is een levende legende in het vrouwenwielrennen. Ze won zeven keer de Waalse Pijl, maar ook de Ronde van Vlaanderen, twee keer Luik-Bastenaken-Luik, vier keer de Ronde van Italië, de Amstel Gold Race, de Strade Bianche, een Olympische titel en drie wereldtitels. Zij probeert al haar ervaring aan te wenden om haar rensters richting topprestaties te leiden.
Danny Stam: was vroeger een succesvolle pistier met meerdere overwinningen in zesdaagses op zijn palmares. Daarna heeft hij zich omgeschoold tot sportief manager. Danny Stam werkt al ruim 10 jaar in het vrouwenwielrennen. Als ploegleider bouwde hij mee aan wat de beste wielerploeg ter wereld moest worden en vond hij in 2021 met succes een nieuwe hoofdsponsor in SD Worx.
Belangrijke concurrenten van het SD Worx-team zijn onder meer Annemiek Van Vleuten (Movistar Team), Marianne Vos (Jumbo Visma), Lorena Wiebes (DSM), Elisa Longho Borghini (Trek-Segafredo), Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) en Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez-Futuroscope).
Aflevering 1
Team SD Worx bereidt de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor via een hoogtestage. We leren de verschillende rensters beter kennen en zien hoe ze samen een ploeg smeden. De tactiek wordt doorgenomen en de ritten verkend. Het moment van de definitieve selectie zorgt voor spanning: wie mag mee naar de Tour de France Femmes en wie valt af. Ook de pers besteedt veel aandacht aan de selectie en wie er deel van uitmaakt. De ploeg maakt daarna de verplaatsing naar Parijs om er zich klaar te maken voor de start.
Aflevering 2
De Tour de France Femmes gaat van start onder massale belangstelling in het slotweekend van de Tour voor mannen. Decor voor het vertrek is de lichtstad Parijs. De eerste ritten zijn meteen cruciaal voor Lotte Kopecky met het oog op de groene trui. Maar ook Demi Vollering moet trachten haar gele ambities gaaf te houden door de nerveuze openingsetappes te overleven. De camera’s registreren ’s ochtends bij het ontbijt, tijdens de teambespreking, in de volgwagen, op de massagetafel, tijdens het diner. We zien hoe het er echt aan toe gaat achter de schermen van de Tour.
Aflevering 3
De strijd om het klassement gaat verder. En wordt dag na dag interessanter en spannender. De rensters en hun entourage raken vermoeid, ploegen krijgen af te rekenen met pech, de factor stress slaat toe. We duiken de champagnestreek in en de eerste hellingen duiken op. Het klassement wordt in een eerste plooi gelegd. De ploeg bespreekt tactische plannen die onderweg al dan niet perfect tot uitvoer kunnen gebracht worden. Demi Vollering moet in deze overgangsritten aan de bak om de klassementsambities te vrijwaren en Lotte Kopecky sprokkelt zoveel mogelijk punten nu het nog kan om de eerste groene trui te winnen.
Aflevering 4
Het slotluik van de Tour legt alles in zijn beslissende plooi. In de laatste twee ritten wordt er beslist over eindwinst en eindverlies. Alle ogen zijn op het vrouwenpeloton gericht in het slotweekend van juli. We krijgen een historisch slotmoment met aankomst op La Planche des Belles Filles. Aan het eind wordt alles duidelijk, de prijzen worden uitgedeeld, de analyses worden gemaakt, succes geproefd en wonden gelikt.