Johan Depoortere in vierde aflevering van 4 x 7
Op dinsdag 2 mei op Canvas, canvas.be en vrtnu.be
Vier korte documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Dat is 4 x 7.
Céline Schauvliege maakte met Marge een portret van het dakloze koppel Walter en Martha. Bioloog en natuurcineast Pim Niesten filmde in Expeditie Mozambique de Afrikaanse natuur in al haar schoonheid en fragiliteit. Inge Snijders toont dan weer hoe kwetsbaar het leven is in Als de dood. En voormalig VRT-journalist en oorlogscorrespondent Johan Depoortere gaat in Een trieste maar vrolijke tijd op zoek naar een stukje familiegeschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog.
Op dinsdag 2 mei om 22.10 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.
Interviews: de makers kunnen worden gecontacteerd via interviews@vrt.be
Céline Schauvliege: Marge
Céline Schauvliege leerde Walter en Martha kennen tijdens de voedselbedeling in Antwerpen, waar ze als vrijwilliger helpt. Walter en Martha zijn een koppel dat geregeld op straat moet leven en slapen. Toen Céline hen leerde kennen, dreigden ze weer op straat terecht te komen, samen met hun hondjes. Ze besliste om Walter en Martha in de mate van het mogelijke te helpen én maakte meteen ook deze korte documentaire over hen.
Céline Schauvliege studeerde tot 2015 aan het Ritcs in Brussel. Ze houdt enorm van de boeken van Roald Dahl èn van punkrock. Daarnaast heeft ze veel bewondering voor het werk van Rudi Vranckx en hoopt ze ooit zelf oorlogsverslaggeefster te worden. Maar in afwachting werkt ze vooral als vrijwilligster bij de daklozenopvang en helpt ze bij de voedselbedeling in Antwerpen. En het is ook daar dat ze de inspiratie vond voor haar bachelor-proef voor het Ritcs. Deze korte documentaire is een hermontage van die film.
Pim Niesten: Expeditie Mozambique
Natuurcineast Pim Niesten vergezelde met steun van WWF een team wetenschappers op expeditie naar een afgelegen noordelijk deel van Mozambique. Het is een nog ongekend, wild en uitgestrekt gebied met mogelijk een erg waardevolle fauna en flora. Het team brengt er de biodiversiteit in kaart in de hoop voldoende wetenschappelijke argumenten te vinden om er de natuur beter te beschermen. Voor het te laat is. Pim maakte een korte documentaire over de expeditie.
Pim Niesten is gefascineerd door de natuur en dieren. Hij studeerde eerst biologie en haalde nadien zijn filmdiploma aan het Narafi in Brussel. De afgelopen jaren maakte hij natuurdocumentaires voor BBC, National Geographic en Animal Planet. Hij filmde wolven op de hoogvlaktes van Ethiopië, zeeleeuwen op stranden van Nieuw-Zeeland en ratelslangen in de Amerikaanse woestijn. Hij werkte ook mee aan het dierenprogramma Klein Gespuis op Ketnet. Wereldwijd staat de natuur onder druk. Het tempo waarmee planten en diersoorten verdwijnen is nooit zo hoog geweest als nu. De mens heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in die evolutie. Daarom vindt Pim het belangrijk dat de natuur wereldwijd actief beschermd wordt. Met zijn films wil hij het publiek daarvan overtuigen.
Inge Snijders: Als de dood
De jongere broer van cineaste Inge Snijders kreeg een aantal jaren geleden een zwaar ongeluk met de fiets. Zijn revalidatie was zowel fysiek als mentaal een erg zwaar proces. Wat doet het met een mens als de dood van de ene op de andere dag plots erg dichtbij komt? Welke emoties brengt dat teweeg, en hoe praat je daarover? Dat onderzoekt Inge Snijders in deze korte documentaire aan de hand van drie bijzondere getuigenissen.
Inge Snijders studeerde eerst een tijdje geneeskunde, maar werkt nu voor productiehuis De Chinezen, waar ze dagelijks op zoek gaat naar persoonlijke verhalen voor onder andere Iedereen beroemd. Maar de arts in Inge leeft nog steeds een sluimerend bestaan. Daarom maakt ze ook regelmatig documentaires voor psychiatrische en medische centra en schuwt ze de moeilijkere onderwerpen helemaal niet. Ook niet in haar minidocumentaire Als de dood.
Johan Depoortere: Een trieste maar vrolijke tijd
100 jaar geleden verliet de grootvader van voormalig VRT-journalist Johan Depoortere zijn geboortedorp in West Vlaanderen om samen met zijn 9 kinderen te ontsnappen aan de gruwel van de eerste wereldoorlog. Na heel wat omzwervingen kwamen ze in een Zuid-Frans stadje terecht waar ze door de plaatselijke bevolking zeer genereus werden ontvangen. Een eeuw later trekt Johan Depoortere terug naar daar en gaat er op zoek naar sporen van zijn familiegeschiedenis.
Johan Depoortere is een kind van de oorlog. Geboren in het oorlogsjaar 1944, stoof hij later als VRT-journalist van de ene brandhaard naar de andere: van de Libanese burgeroorlog naar de revolutie in Nicaragua; van de val van de dictatuur in Roemenië tot de oorlog in Afghanistan. Jarenlang was hij verslaggever voor de VRT in Rusland en in de VS. En zelfs nu hij officieel met pensioen is, laat de oorlog hem niet los.
Kort en goed
4 X 7 brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.
Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn dus allemaal andere namen dan in de eerste reeks. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.
Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal. Nieuw in de tweede reeks is dat Ayco Duyster voortaan elke maker kort voorstelt (buiten beeld).
Diversiteit
Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.
Voor Canvas is 4 x 7 een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.
Een productie van De Chinezen en Canvas in samenwerking met het VAF.