Jan Van Rompaey in de derde aflevering van 4 x 7

Op dinsdag 25 april op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

Vier korte documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Dat zijn de ingrediënten van de derde  aflevering van 4 x 7.

Bob Dejongh houdt van hardcore punk en een hardcore dieet. Waar die vreemde combinatie vandaan komt, toont hij in Straight Edge. Tine Troch van Iedereen beroemd bruist van energie en levensvreugde, ondanks een zware tegenslag met haar gezondheid. Ze maakte Het beste van het slechtste. Jan Van Rompaey gaat in Fons die van ons nog eens op bezoek bij dat andere monument : de ouwe avonturier Fons Oerlemans. En Juanita Onzaga keert in Rivier van vergiffenis terug naar haar geboorteland Colombia om na te gaan hoe de oude wonden van de burgeroorlog kunnen worden geheeld.

Op dinsdag 25 april om 22.10 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be.

 

Bob Dejongh: Straight Edge

Regisseur Bob Dejongh rookt niet en neemt geen drugs. Dat vinden de meeste mensen behoorlijk normaal. Maar Bob eet ook heel streng vegetarisch: geen vlees, geen vis, geen melkproducten. En daar bovenop drinkt hij helemaal geen alcohol. En dat vinden de meeste mensen al een pak minder normaal. Bob begon ongeveer 20 jaar geleden met zijn strikte eetgewoonten, toen hij Straight Edge leren, een beweging die ontstond in het punkmilieu, maar zich afzette tegen de liederlijke levensstijl van vele punkers. Voor zijn minidocumentaire ging Bob op bezoek bij de vader van de Straight Edge, Ian MacKaye.

Bob Dejongh studeerde journalistiek, maar werkt ondertussen al 12 jaar lang als regisseur voor VRT. Hij werkte onder andere mee aan De rode loper, 1000 zonnen en Ook getest op mensen. In zijn vrije tijd luistert Bob graag naar hardcore punk. Over het algemeen vallen de gevolgen daarvan nogal mee. Maar in zijn geval is dat anders…

 

Tine Troch: Het beste van het slechtste

Tine Troch kreeg vier jaar geleden kanker. Uiteraard was dat een zware slag voor haar. Maar toch gaat deze minidocumentaire vooral niet over de doffe ellende die kanker met zich meebrengt. Tine brengt hulde aan haar trouwe vrienden die er tijdens het hele kankertraject voor haar zijn geweest. Dankzij hen vond ze tijdens die periode toch het beste van het slechtste!

Tine Troch haalt haar tomeloze energie uit de mensen die ze ontmoet tijdens haar reportages voor Iedereen beroemd. Ze is het meisje met het rode lange haar dat met de kano van Wallonië naar de kust peddelde, brieven rondbracht als postbode of als DJ verzoekjes draaide. Allemaal en altijd met een eeuwige glimlach die ze, ondanks een fikse tegenslag met haar gezondheid, nooit is kwijtgeraakt.

 

Jan Van Rompaey: Fons die van ons

In oktober 1974 wuifde Jan Van Rompaey samen met zijn cameraploeg waaghals en avonturier Fons Oerlemans uit. Die vertrok toen vanuit de Marokkaanse havenstad Safi op een stalen vlot de oceaan over. De weken en maanden nadien volgde Jan het grote avontuur van die oversteek in zijn programma Jan en Alleman op Omroep Brabant (het toenmalige Radio 2 Vlaams Brabant). Meer dan een miljoen luitsteraars hield hij wekelijks aan de radio gekluisterd. Nu zijn zowel Jan als Fons ‘oude mannen’ geworden. Fons woont in de haven van Antwerpen nog altijd in één van zijn bizarre vaartuigen, samen met zijn trouwe levensgezel Kee. Jan zocht hen op voor zijn minidocumentaire in 4 x 7.

Jan Van Rompaey eet, drinkt en ademt televisie. Vijftig jaar al om precies te zijn. Eerst als reportagemaker van het iconische reportageprogramma Echo. Later legde hij zich als presentator toe op allerlei maatschappelijke kwesties in programma’s zoals Jan Publiek en Ombudsjan. Er wordt gefluisterd dat hij sinds 2005 op pensioen is, maar dat gerucht veegt hij dikwijls en met plezier van tafel. Voor 4 x 7 gaat hij op bezoek bij Vlaanderens allergrootste avonturier.

 

Juanita Onzaga: Rivier der vergiffenis

Juanita Onzaga is geboren en getogen in Colombia. Het is een zeer complex en mythisch land dat bijna 50 jaar burgeroorlog achter de rug heeft.  Een oorlog die Juanita van nabij heeft meegemaakt en uiteindelijk ontvlucht is om in België aan de filmschool te gaan studeren. Enkele maanden geleden kregen de inwoners van Colombia de kans om in een referendum voor een ultiem vredesakkoord te stemmen. Maar tegen de verwachtingen in wonnen de ‘nee-stemmers’. In de Bojaya regio stemde wel meer dan 95% voor het vredesakkoord. Het is een regio die nochtans enorm geleden heeft onder het geweld van de afgelopen jaren. En toch waren zij dus bereid om voor het vredesakkoord te stemmen. Blijkbaar slagen zij er om hun moordenaars te vergeven, daarbij geholpen door hun Afro-Colombiaanse cultuur. Ze bezingen hun doden en hebben vaste rituelen om met de dood en het geweld om te gaan…

De Colombiaanse Juanita Onzaga studeerde pas vorig jaar af aan het Sint-Lukas in Brussel. Toch maakte ze al indruk met haar autobiografische docufictie The Jungle knows better than you do. Ze won er pas nog een prijs mee in Berlijn en van het Vlaams audiovisueel fonds kreeg ze alvast een Wild Card voor haar volgende groot project. Maar eerst keerde ze speciaal voor Canvas nog even terug naar de Colombiaanse jungle…

 

Kort en goed

4 X 7 brengt documentaires over onderwerpen die de makers nauw aan het hart liggen. Het zijn telkens dwingende verhalen die de regisseurs om een of andere reden moéten vertellen. Het gaat over dingen die hen intrigeren, ontroeren, inspireren of ergeren. De vorm waarin die verhalen worden verteld is documentair, maar zonder vast format.

Zo worden die korte verhalen telkens een expressie van de makers zelf, van hun verhaal én hun manier van vertellen. Elke maker krijgt maar één kans om een documentaire te maken voor 4 x 7. Het zijn dus allemaal andere namen dan in de eerste reeks. Het moet dus meteen goed zijn, én kort. Zo'n 7 minuten-documentaire biedt een regisseur de mogelijkheid zich als maker te onderscheiden. In de beperking toont zich ten slotte de meester.

Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding door de makers zelf, waarin ze aangeven waarom ze deze film moesten maken. Die inleiding verduidelijkt hun motivatie en zorgt voor een snelle omkadering van het verhaal. Nieuw in de tweede reeks is dat Ayco Duyster voortaan elke maker kort voorstelt (buiten beeld).

 

Diversiteit

Er zijn zeven nieuwe afleveringen met in totaal dus 28 documentaires van evenveel regisseurs. De diversiteit die daaruit voortvloeit, vormt mee de kracht van het programma.

Voor Canvas is 4 x 7 een gelegenheid om het enorme potentieel aan audiovisueel talent in Vlaanderen te laten floreren: zowel mannelijke als vrouwelijke reporters, autochtoon of allochtoon, met aandacht voor gevestigde waarden en aanstormend talent. Het is dé manier om het documentaire genre op een permanente manier in het daglicht te stellen.

Een productie van De Chinezen en Canvas in samenwerking met het VAF.

Anne Stroobants

Perscoördinator Canvas

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met