Dit zijn de gasten in het nieuwe seizoen van Alleen Elvis

Vanaf zaterdag 22 oktober om 22.20 u. op Canvas en canvas.be

Dit najaar presenteert Canvas een nieuwe reeks van Alleen Elvis blijft bestaan. De formule staat als een huis en blijft dus ongewijzigd. Negen weken lang nodigt Thomas Vanderveken een gepassioneerde en inspirerende gast uit voor een goed gesprek van anderhalf uur. Aan de hand van zelfgekozen beeldfragmenten praten de gasten over hun leven en werk. Het zijn stuk voor stuk markante figuren in hun vakgebied:

  • Jan Mulder (voetbalkenner en woordkunstenaar) – zaterdag 22 oktober 
  • Christophe Busch (directeur Kazerne Dossin en specialist dadergedrag) – zaterdag 29 oktober
  • Judith Vanistendael (striptekenares en Molenbekenaar) – zaterdag 5 november
  • Caroline Pauwels (rector VUB en humanist) – zaterdag 12 november
  • Fikry El Azzouzi (schrijver en ex-drarrie) – zaterdag 19 november
  • Wim Opbrouck (acteur en podiumbeest) – zaterdag 26 november
  • Barbara Baert (iconologe en winnares Francqui-prijs) – zaterdag 3 december
  • Herman Selleslags (fotograaf en levende rockencyclopedie) – zaterdag 10 december -
  • Ivo Van Hove (theaterregisseur die werkte met David Bowie) – zaterdag 17 december

 

Jan Mulder - 22 oktober

“Die zeven jaar bij Anderlecht zijn de mooiste van mijn leven. En dat geluk zit 50 jaar na datum nog steeds in me.”

In de eerste aflevering van de nieuwe reeks ontvangt Thomas Vanderveken Jan Mulder (°1945). Ooit was hij topspits bij Anderlecht en Ajax, vandaag is hij Vlaanderens populairste Nederlander en niet meer weg te denken bij de matchen van de Rode Duivels. Een knieblessure maakte indertijd een abrupt einde aan zijn voetbalcarrière, maar Mulder bleek een man van vele talenten. Hij ontpopte zich tot woordkunstenaar, schrijft columns en brengt talkshows op smaak met welgemikte Muldereske tussenkomsten. Die zeven jaar als profvoetballer beschouwt hij nog altijd als een niet te evenaren hoogtepunt. Toch gaat hij niet kniezend door het leven, hij danst erdoor. In alles wat hij doet – schrijven, schilderen, becommentariëren -  spat de levenslust ervan af.

Jan Mulder relativeert zijn eigen sterrenstatus, maar herkent zich toch ook in het hoofdpersonage van The Great Buck Howard. Daarin speelt John Malkovich een illusionist die ooit vaste gast was in een talkshow. Het is meteen een van de fragmenten die Mulder meebrengt naar Alleen Elvis.

Zaterdag 22 oktober om 22.20 u.

 

Christophe Bush - 29 oktober

"Wij kunnen er moeilijk mee overweg dat er geen drie vaste ingrediënten zijn die je kan schudden en dan zeggen: dit is een extremist."

Wat bezielt mensen om buitensporig geweld te plegen? Dat is de vraag die Christophe Busch (°1977) fascineert. Als directeur van Kazerne Dossin vertaalt hij inzichten over de Holocaust en andere genocides naar problemen in onze samenleving vandaag. Busch, die zelf criminologie heeft gestudeerd én in de psychiatrie heeft gewerkt, kijkt door een bijzondere bril naar collectief geweld en naar de daders ervan. Boeiende materie in deze woelige tijden van terreurdreiging en massahysterie.

 Christophe Busch brengt onder andere een fragment mee uit de documentaire First Kill, waarin Vietnamveteranen vertellen over hoe het voelt om een mens te doden.

Zaterdag 29 oktober om 22.20 u.

 

Judith Vanistendael - 5 november

"Ik wil geen statement maken, maar een cadeau geven, een steengoed verhaal dat je raakt.”

Judith Vanistendael (°1974) is striptekenares en illustratrice. Zelf hoort ze liever 'verhalenverteller met beelden'. Als jong meisje bracht tekenen haar vooral rust. Het succes van haar eerste boek De maagd en de neger, en de daarbij horende mediastorm overvielen haar. Vandaag is ze een van de belangrijkste Belgische stripauteurs. Haar stripromans kennen internationaal succes en zijn actueel, sociaal geëngageerd en aangrijpend.

Judith brengt onder andere een fragment mee uit Cave of Forgotten Dreams, een film van Werner Herzog. Hij kreeg exclusieve toegang tot de Chauvet-grot waar hij beelden kon maken van de oudste tekeningen ooit door een mens gemaakt.

Zaterdag 5 november om 22.20 u.

 

Caroline Pauwels - 12 november

“Er is weinig moed voor nodig om extreme standpunten te verkondigen. Genuanceerd zijn, vergt veel meer moed.”

Caroline Pauwels (°1958) is de kersverse rector van de VUB. Op 27 september gaf zij haar maidenspeech in BOZAR. Het was een bevlogen openingsrede waaruit toewijding en idealisme spraken. Onder rector Pauwels zal het takenpakket van de VUB zich niet beperken tot het opleiden van studenten in allerhande disciplines, de universiteit zal haar expertise ook ten dienste stellen van Brussel, haar thuishaven. Kosmopolitisch, meertalig en 21e-eeuws is de koers die universiteit en stad samen zullen varen. Dat Caroline Pauwels vóór haar steile klim in de communicatiewetenschappen ook filosofie studeerde, hoeft niet te verbazen.

In Alleen Elvis blijft bestaan kiest ze onder andere voor Babette’s Feast, een film van Garbriel Axel naar een novelle van Karen Blixen, waarin de onthechte levensstijl van een strenge geloofsgemeenschap botst met de overdaad van de Franse keuken. 

Zaterdag 12 november om 22.15 u.

 

Fikry El Azzouzi - 19 november

Politiek sluimert in alles wat ik doe. Dat is mijn vorm van engagement.” 

De Vlaamse Marokkaan Fikry El Azzouzi (°1978) schopte het van ‘drarrie’ (straatschoffie) tot schrijver en theatermaker. Voor zijn roman Drarrie in de nacht en de theatertekst Reizen Jihad krijgt hij in 2015 de Arkprijs voor het Vrije Woord. Hij kent de kracht van het woord en aarzelt niet om ze te gebruiken. In vlijmscherpe columns houdt hij Vlaanderen een spiegel voor. Vijftig jaar na de komst van de eerste gastarbeiders, voelen hun kinderen en kleinkinderen zich nog altijd vreemdelingen. Maar: die jonge generatie is een pak mondiger. Dit najaar komt Fikry’s derde roman uit, speelt in de KVS zijn nu al geruchtmakende stuk Malcolm X én is hij te gast in Alleen Elvis blijft bestaan.

Fikry kiest onder andere voor het veelgeprezen Entre les murs waarin een leraar op een ‘moeilijke’ school in Parijs zijn uiterste best doet om de leerlingen bij de les te houden.

Zaterdag 19 november om 22.15 u.

 

Wim Opbrouck - zaterdag 26 november

"Ik heb nog altijd de grote neiging om een zaal te doen lachen. Maar ik vind stilte soms nog de grootste beloning voor een toneelspeler.”

Wie Wim Opbrouck zegt, begint spontaan te glimlachen. De Vlaamse acteur staat synoniem voor een aantal rollen en sketches die in ons collectieve televisiegeheugen zijn gegrift: als Franky Loosveld in Het Eiland, als lesgever van het nieuwe besturingssysteem Rute 98 ('Keerekeweere') of als verontwaardigde inwoner van Bavikhove in In de gloria. Maar Wim Opbrouck heeft niet altijd de zotskap op. Op de planken van NTGent zien we hem in rollen die diep in het vlees snijden. Twee keer werd hij genomineerd voor de prestigieuze Louis d’Or: voor zijn vertolkingen in De asielzoeker en Tartuffe. Van 2010 tot 2015 nam hij de artistieke leiding van NTGent voor zijn rekening, maar de lokroep van het podium was altijd sterker. Als acteur of als muzikant met zijn feestorkest De Dolfijntjes: spelen is wat Wim Opbrouck doet, want “de kunst is ons harnas tegen de barbaren”.

Zaterdag 26 november om 22.00 u.

 

Barbara Baert - zaterdag 3 december

“Soms schrijf ik op een manier die flirt met de begrenzingen van het academische, poëtischer. Ik heb de leeftijd dat ik me dat kan permitteren. Ik ben geen student meer die door die flessenhals van de methodiek moet gaan”.

Iconologen halen niet zo vaak de pers. Behalve als ze de Francqui-prijs winnen, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in België. En dat is precies wat Barbara Baert eerder dit jaar deed. Baert is professor kunstgeschiedenis aan de KU Leuven en heeft zich gespecialiseerd in de middeleeuwse beeldcultuur. Hoe komen de grote menselijke thema's in de middeleeuwse kunst aan bod? Baert gebruikt ook de kennis van andere disciplines, zoals de psychologie en de antropologie, om tot verfrissende inzichten te komen. Hoe kijkt een iconologe naar onze beeldcultuur vandaag? En vooral: welke beelden wil zij ons laten zien?

In Alleen Elvis blijft bestaan alvast de bekroonde documentaire Sacro Gra, over het leven langs de ringweg van Rome.

Zaterdag 3 december om 22.00 u.

 

Herman Selleslags - 10 december

“Het verhaal dat bij mij altijd terugkomt, is de mens en zijn leven. Dat klinkt algemeen, maar ik kan het gewoon niet specifieker formuleren.”

Noem Herman Selleslags (°1938) gerust de pionier van de Belgische rockfotografie. In de begindagen van de rock ‘n roll wil geen enkele zichzelf respecterende krant zich met die ‘pokkeherrie’ inlaten. Maar Selleslags staat altijd op de eerste rij. The Beatles, The Stones, Ike en Tina, Zappa: allemaal vereeuwigt hij ze op foto’s waarvan er vele tot iconische beelden zijn uitgegroeid. In opdracht van de vaderlandse pers schuimt hij filmfestivals, kermiskoersen en songfestivals af, altijd op zoek naar dat magische moment waarop elk stukje van de puzzel juist zit. Toch gaat zijn hart vooral uit naar de straatfotografie waarin een glansrol is weggelegd voor de ‘gewone’ mens. Op een onbewaakt moment, zonder flits en ontdaan van alle franje.

In Alleen Elvis blijft bestaan toont Herman Selleslags hoe de film M van de Duitse cineast Fritz Lang hem anders door de lens deed kijken.

Zaterdag 10 december om 22.15 u.

 

Ivo Van Hove - 17 december

"Ik sta zelf nooit op het toneel, maar alle voorstellingen zeggen iets over wie ik was, wat ik voelde en hoe ik dacht toen ik die voorstelling maakte."

De prijzenkast van theaterregisseur Ivo Van Hove barst al langer uit zijn voegen, maar het afgelopen jaar ging het dak er helemaal af. Eerst was er zijn succesvolle samenwerking met David Bowie. Net voor de zomer won hij twee Tony Awards - dé theaterprijzen op Broadway. Op het Festival van Avignon waren de reacties op zijn Visconti-bewerking uitzinnig. Zijn gezelschap Toneelgroep Amsterdam reist de halve wereld rond. En er staan weer drie nieuwe producties in de steigers. Eén daarvan met Jude Law. Het mag duidelijk zijn dat Alleen Elvis blijft bestaan bijzonder vereerd is om deze theatermagiër van wereldklasse in de studio te mogen ontvangen.

En uiteraard brengt Ivo Van Hove zijn ultieme Bowie-fragment mee.

Zaterdag 10 december om 22.00 u.

 

Alleen Elvis online

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending online te bekijken op canvas.be en blijven beschikbaar tot een week na het einde van de reeks.

 

#alleenelvis

Alleen Elvis is een productie van Canvas.

Anne Stroobants

Perscoördinator Canvas

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met