Skip to Content
Nachtwacht: "China bedreigt Europa"

Nachtwacht: "China bedreigt Europa"

zaterdag 16 februari

China heeft ons de oorlog verklaard. Dat beweert docent internationale politiek en China-expert Jonathan Holslag in de tweede aflevering van Nachtwacht, met Jan Leyers.  Ze gebruiken de zwakheid van het Westen om zelf dé dominante wereldmacht te worden, en daarvoor zijn alle middelen goed: investeringen die enkel in hun eigen belang zijn, politieke druk, en zelfs militaire dreiging.

Holslag debatteert daarover met docente internationale handel Hylke Vandenbussche en sinologe en China-consultant Jeanne Boden.

Zaterdag 16 februari om 22.05 u. op Canvas

 

"China bedreigt Europa"

China heeft ons stiekem de oorlog verklaard, zegt Jonathan Holslag. Neem nu de nieuwe “zijderoute”, het wereldwijde netwerk van wegen en infrastructuur dat China aan het uitbouwen is onder het mom van hulp aan armere naties. Alleen de rijken in die landen profiteren daarvan, terwijl de Chinezen als nieuwe kolonisten de grondstoffen weghalen. Tegelijk zien we dat Europa steeds minder uitvoert naar die landen. We worden weggeconcurreerd.

Ook de investeringen in ons eigen land zijn niet in ons voordeel. China heeft een spoorverbinding uitgebouwd van het uiterste oosten van China tot in… Zeebrugge. Haast elke dag komt er een trein met auto’s aan. Maar die verbinding, die past in de nieuwe zijderoute, wordt nauwelijks gebruikt om Belgische producten uit te voeren. We staan gewoon ten dienste van de Chinese expansie, beweert Holslag, en we zijn dus bijzonder naïef als we Chinese investeringen omarmen.

Ook politiek is China een bedreiging. We kunnen niet zomaar toestaan dat een land ervan profiteert dat het een dictatuur is om ons weg te concurreren. Kinderarbeid, politieke onvrijheid en militaire dreiging mogen we niet toleren, en dus moeten we de Chinezen strikte voorwaarden opleggen voor we met hen samenwerken. En zelfs militair moeten we op onze tellen passen. “Twee jaar geleden heeft China te kennen gegeven dat permanent militair aanwezig wil zijn in de Middellandse Zee en in de Atlantische oceaan om daar te waken over hun economische belangen. Dat is niets anders dan wat de Amerikanen decennialang gedaan hebben.”

"China helpt de wereldeconomie"

Tegenover Jonathan Holslag zit Hylke Vandenbussche, docent internationale handel. Zij verwijt Holslag doemdenken. “Wanneer de Amerikanen hier fabrieken opkopen, jubelen we, en als de Chinezen het doen, dan zou het economische oorlogsvoering zijn?” De Chinese economische bloei komt de hele wereldeconomie ten goede, stelt Vandenbussche: “China staat voor 15% van de wereldeconomie en 30% van de wereldwijde groei. We hebben er veel meer bij te winnen om ze in de club te houden.”

"China voelt zich superieur"

De derde gast van Jan Leyers, sinologe Jeanne Boden, coacht Belgische ondernemers die zaken willen doen in China, met zijn voor ons nog altijd onbegrijpelijke Chinese cultuur en denkwijze. Zij brengt een ontnuchterende boodschap: het constructieve beeld dat de Chinese overheid naar ons wil uitstralen, staat in schril contrast met het superioriteitsgevoel tegenover het Westen dat ze de Chinezen zelf in het hoofd prent. De Chinese staat hanteert naar de eigen bevolking en het Westen een uitgekiende propagandamachine.  Een propaganda die wij onkritisch slikken. "Westerlingen verliezen hun rationaliteit als het over China gaat"  zegt Boden, terwijl veel gewone Chinezen zich veel kritischer opstellen tegenover het staatsapparaat..

Moeten we de Chinezen stoppen voor het te laat is?

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos