Skip to Content
Video Vranckx - Iraakse muzikant zingt Mia van Gorki

Video Vranckx - Iraakse muzikant zingt Mia van Gorki

In From Mosul with Love - een extra-lange aflevering van Vranckx - zaterdag 29 december op Canvas

Vorig jaar lanceerde Rudi Vranckx een succesvolle actie om muziekinstrumenten in te zamelen en naar de Iraakse stad Mosul te brengen, waar de plaatselijke muziekschool gebombardeerd was tijdens de oorlog.  

De documentaire Imagine Mosul verrtelde het verhaal van die actie. Nu is er een vervolg: de hartverwarmende reportage From Mosul with Love brengt verslag uit van het bezoek en de concerttour van vijf Iraakse muzikanten in ons land afgelopen voorjaar.

We zien ook hoe Rudi Vranckx in oktober terugkeert naar Mosul.  

En daar wacht hem een verrassing: de Iraakse muzikant Saif Altaee brengt de Vlaamse klassieker Mia van Gorki. Van A tot Z in het Nederlands gezongen! 

From Mosul with Love: in Vranckx op zaterdag 29 december om 20.05 u. op Canvas en VRT NU.

Bekijk de videoclip hieronder. 

Meer informatie via de Lees meer knop.

“Hoe muziek en schoonheid de wereld en onszelf een heel klein beetje
kunnen veranderen.”

Rudi Vranckx

In mei van dit jaar landden vijf muzikanten uit Mosul op Zaventem. Een land waar geen oorlog is. Voor de muzikanten voelt het bijna onwennig. “Dit is de vrijheid. Proef ervan, je zal het fijn vinden”, zegt leraar Nabeel die al vaker in het buitenland is geweest.

Maar de anderen, allemaal rond de dertig, hebben nooit iets anders dan oorlog gekend. “De eerste nacht hier heb ik zo vredig geslapen. Ik wist dat er niets zou gebeuren, dat alles veilig was,” zegt Hakam.

Een half jaar eerder bracht Rudi Vranckx zo’n 120 instrumenten naar Mosul. De lokale muziekschool was kapotgeschoten door IS, de instrumenten vernield.

De muzikale tour bracht de Iraakse muzikanten van Bozar tot Flagey, en van Antwerpen tot in Lier. Daar zagen ze tijdens het LIERische Kunstenfestival meisjes zingen en dansen. “Het is de eerste keer dat ik zoiets zag. Mijn mond viel open, ik was in shock,” zegt violist Mouhamad. “In Mosul zie je de meisjes niet zingen, er zijn zelfs geen zalen om op te treden.” Maar daar komt nu gelukkig verandering in.

Wanneer Mouhamad keninsmaakt met Sabine, de vrouw die hem de viool van haar vader schonk, schieten woorden hem te kort. Maar dan haalt hij zijn viool boven. En ook hier zegt de taal van de muziek veel meer dan woorden. Een bijzonder warme en emotionele ontmoeting.

In oktober ging Rudi terug naar Mosul. Met de muziekschool gaat het goed. Er wordt weer les gegeven. En in de stad komt het culturele leven langzaam weer op gang. In het Book Forum wordt thee gedronken. “Er wordt hier ook muziek gespeeld en poëzie voorgedragen,” vertelt oedspeler Khalid.

Maar de verrassing van zijn leven krijgt Rudi wanneer gitarist Saif Altaee de Vlaamse klassieker Mia van Gorki brengt. Van A tot Z in het Nederlands gezongen.

“From Mosul with Love is een reactie tegen extremisme en blind geweld. Zonder angst of boosheid. Hoe muziek en schoonheid de wereld en onszelf een heel klein beetje kunnen veranderen. Na 30 jaar oorlogsverslaggeving voelde ik zelf de behoefte om iets positiefs te doen. Het is het een van de fijnste maar ook aangrijpendste projecten die ik ooit gedaan heb.”
Rudi Vranckx

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos