Skip to Content
Internationale topfictie op Canvas in het voorjaar

Internationale topfictie op Canvas in het voorjaar

Dit voorjaar pakt Canvas opnieuw uit met een reeks internationale topseries. Van bij de start op tv zijn ze ook allemaal meteen integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU (als ‘boxset’). Zo kan je ze bekijken waar en wanneer je dat wil.

Topfictie op woensdag

Op woensdag gaat het stuk voor stuk om prestigereeksen. Zo kunnen de fans uitkijken naar het langverwachte derde seizoen van het dystopische vrouwenrechtendrama The Handmaid’s Tale. Ook de eigenzinnige HBO-misdaadserie True Detective is terug met een derde reeks. Twee heel andere series zijn The Loudest Voice, over de even kleurrijke als controversiële oprichter van de rechtse nieuwszender Fox News, en Chernobyl, de veelgeprezen HBO-reeks over de beruchte kernramp in Tsjernobyl. Telkens twee afleveringen omstreeks 22.00 u. en meteen integraal op VRT NU.

Het eerste twee reeksen van The Handmaid’s Tale sloegen in als een bom. De serie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, is een bloedstollend drama over een dystopische en totalitaire maatschappij in de nabije toekomst, waar vrouwen worden behandeld als tweederangsburgers. In deze derde reeks volgen we  de verdere lotgevallen van June (Elisabeth Moss) en de andere ‘dienstmaagden’, hun ‘eigenaars’ en hun echtgenotes, de ‘tantes’ (opzichters) en andere handlangers van het Gilead-regime. Aan het begin van de reeks zien we hoe June na een zoveelste ontsnappingspoging beslist om terug te keren naar haar eigenaars omdat ze haar oudste dochter niet in de steek wil laten. Ze wil niet langer vluchten en weglopen, maar een vuist maken en terugvechten. Vanaf woensdag 1 januari om 22.00 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.

De derde reeks van True Detective is opnieuw een sfeervolle misdaadreeks die zich, net als de  eerste, afspeelt op drie tijdsniveaus. In 1980 moet politieman en Vietnam-veteraan Wayne Hays (dubbele Oscarwinnaar Mahershala Ali) samen met zijn partner Roland West (Stephen Dorff) de mysterieuze verdwijning onderzoeken van een jongen en een meisje uit hetzelfde gezin. Hays slaagt er snel in het lichaam van de jongen terug te vinden, maar dan raakt het onderzoek in het slop. In 1990 komt nieuwe informatie aan het licht en in 2015 doet een filmteam research voor een documentaire over wat nu een ‘cold case’ is geworden. De serie toont hoe Hays in die drie periodes omgaan met de gebeurtenissen. Vanaf woensdag 19 februari omstreeks 22.00 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

The Loudest Voice is een historisch-biografische reeks over Roger Ailes (1940-2017) de stichter van de rechts-conservatieve nieuwszender Fox News. De serie toont hoe Ailes op vraag van mediatycoon Robert Murdoch Fox News vanaf 1996 uitbouwde tot een van de meest invloedrijke medianetwerken in Amerika. Het nieuwskanaal stak vanaf zijn start CCN naar de kroon in populariteit, profileerde zich met 9/11, bestreed Barack Obama en steunde Donald Trump. Ailes moest in 2016 ontslag nemen na beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten. De rol van de corpulente Ailes wordt vertolkt door een haast onherkenbare Russel Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind). Andere hoofdrollen zijn voor onder meer Naomi Watts en Siena Miller. Vanaf midden maart op Canvas en VRT NU.

Chernobyl (met onder meer Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson en  Paul Ritter) vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen.  De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene  productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van ‘fake news’. Vanaf eind april op Canvas en VRT NU.

 

Misdaad op zaterdag

Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Ook die worden telkens in dubbelafleveringen aangeboden op Canvas en zijn op VRT NU meteen integraal beschikbaar.

Zo is er vanaf eind december A Confession, een misdaadreeks van ITV over de verdwijning van een jonge vrouw. De serie is gebaseerd op de sterk gemediatiseerde verdwijning in 2011 van twintiger Sian O’Callaghan in het Zuid-Engelse stadje Swindon. Daarbij werd destijds in de pers ook gefocust op de onorthodoxe onderzoeksmethodes van politie-inspecteur DS Stephen Fulcher. In de reeks is het bijna andersom: daar ligt de nadruk sterk op het lot van de jonge vrouw en de lijdensweg van haar familie. Want als Fulcher op een vlak rechtlijnig is, dan is het wel zijn respect voor het slachtoffer. De rol van inspecteur Stephen Fulcher wordt gespeeld door Martin Freeman, bekend van zijn rollen als Bilbo Baggings in The Hobbit en Dr. John Watson in Sherclock Holmes. Vanaf zaterdag 28 december om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Martin Freeman - A Confession - (c) ITV
Martin Freeman - A Confession - (c) ITV

Het tweede seizoen van de Deense reeks Below the Surface speelt zich niet af in de metro, zoals de eerste reeks, maar op een ferry van Denemarken naar Zweden. Na de dramatische afloop van de gijzeling in het eerste seizoen neemt Philip Nørgaard (Johannes Lassen) even afstand van de afdeling terreurbestrijding en onderzoekt hij de mysterieuze verdwijning van June (Yasmin Mahmoud), jonge een vrouw die hij in Syrië leerde kennen toen hij daar zelf deelnam aan een militaire missie. De studente politicologie is spoorloos verdwenen na haar terugkeer uit Syrië, waar ze tegen IS vocht en als vergelding een premie op haar hoofd kreeg. Nu zijn drie Islamitische terroristen zijn naar Denemarken gekomen om die premie te innen. Vanaf zaterdag 18 januari om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Story image

In de tweede reeks van Bancroft volgen we opnieuw de briljante politieofficier DCI Elizabeth Bancroft (Sarah Parish, The Pillars Of The Earth, Broadchurch) tijdens haar werk in de buurt van Manchester. In het eerste seizoen maakte Bancroft furore door de manier waarop ze de gewelddadige Kamara-bende aanpakte. In deze tweede reeks moet ze haar reputatie als ‘goede flik’ hooghouden. Ze wordt zo opgeslorpt door haar werk dat ze vervreemdt van haar zoon Joe.  Bovendien wordt ze onder druk gezet door de Kamara-clan, wat de achterdocht wekt van haar baas Cliff Walker, die haar verdenkt van corruptie. Wanneer Joe betrokken raakt bij een dubbele moord, dreigt Bancrofts persoonlijke en professionele leven helemaal in elkaar te storten.  Vanaf zaterdag 18 januari om 20.35 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.

Later dit voorjaar volgt nog de Zweedse misdaadreeks Heder (Honour), over vier vrouwelijke advocaten die geweld tegen vrouwen bestrijden, met onder meer Sofia Helin (The Bridge) en Alexandra Rapaport. Daarnaast ook het tweede seizoen van de IJslandse successerie Trapped van Baltasar Kormákur (Everest). Ook deze twee reeksen zijn meteen integraal op VRT NU te bekijken.


Terug naar de overzichtspagina over het voorjaar van Canvas.

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos