Skip to Content
Rudi Vranckx presenteert : de Imagine Tour

Rudi Vranckx presenteert : de Imagine Tour

Muzikanten uit Mosul op tournee in Vlaanderen - van 1 tot 14 mei

In mei trekken vijf muzikanten uit Mosul twee weken door Vlaanderen. Hun missie? De Vlamingen laten kennismaken met muziek uit Irak. Én hen persoonlijk bedanken voor de instrumenten die ze geschonken hebben tijdens de ‘Imagine Mosul’-actie. Die actie werd op het getouw gezet na een reportage van Rudi Vranckx over de door IS vernielde muziekschool van Mosul.  En ook daar willen de muzikanten aandacht voor vragen tijdens hun Imagine Tour: hun stad in puin.

De hele Imagine Tour en de belevenissen van de muzikanten zijn de klok rond te volgen op Vranckx’ Instagramaccount @teamvranckx, op de Facebookpagina “In het spoor van Rudi Vranckx” en op Canvas.be. Later dit jaar volgt er een televisiedocumentaire.

Wat voorafging

Mosul, juni 2017. Rudi Vranckx bezoekt de muziekschool van Mosul. Die is na de doortocht van IS tot puin herleid. Twee muzikanten spelen het inspirerende nummer “Imagine” van John Lennon op de gitaren die ze tijdens de bezetting door IS begraven hadden. Vlaanderen is geraakt en de Vranckx-redactie wordt overstelpt door berichten van mensen die hun instrument naar Mosul wilden opsturen.

In september vertrekken Rudi Vranckx en z’n ploeg met een karrevracht instrumenten naar Mosul. Ook Brahim van MNM ging mee. Het wordt een tocht met obstakels, maar de ontlading is groot wanneer de leerkrachten en leerlingen van de muziekschool de instrumenten uitpakken. Sindsdien klinkt er weer muziek in de straten van Mosul.

On Tour

In mei komt een delegatie van diezelfde muzikanten naar België. Ze zullen kennismaken met een aantal mensen die hen hun instrumenten geschonken hebben. Ze zullen Rudi terugzien, en Brahim. Ze zullen Vlaanderen ontdekken. En ze gaan natuurlijk ook muziek maken. “Want muziek is de taal van de wereld,” vindt muziekleraar Nabeel Atraqchi, met wie het allemaal begon. “Het is een taal die iedereen verstaat.”

Hoe die muziek dan wel klinkt? Net zo veelzijdig als de muzikanten: van Arabische instrumentale muziek tot Westerse pop uit de jaren tachtig. 

In het totaal zullen de muzikanten twee weken lang in België verblijven, van 1 tot 14 mei, voor een heuse Imagine Tour door Vlaanderen. Hun eerste stop is Brussel, waar ze op 2 en 3 mei zullen spelen op het door VUB georganiseerde Difference Day-event in  Bozar, en op een geheel eigen Imagine Tour concertavond op 9 mei in Flagey die helemaal in hun teken staat: ze spelen er in verschillende bezettingen twee sets. Het publiek krijgt ook de kans om zelf vragen te stellen aan de muzikanten tijdens een gesprek dat door Rudi Vranckx geleid wordt. Daarna trekken ze naar Lier, waar ze op 13 mei hun opwachting maken op het LIERische Kunstenfestival.

Tussendoor hopen ze de Vlamingen te ontmoeten die hen de muziekinstrumenten geschonken hebben waar ze nu op spelen, en zullen ze een muziekstuk componeren samen met de Belgische dj Buscemi – een muziekstuk dat ze ergens ter lande ten gehore zullen brengen tijdens een pop-upconcert. Hou vooral MNM en de sociale media van Vranckx in de gaten.

Maar bovenal hebben de muzikanten één boodschap: vergeet onze stad niet. Mosul ligt immers nog steeds in puin. Met de terugkeer van de muziek is de eerste steen gelegd, maar er zullen er nog veel moeten volgen.

De hele Imagine Tour en de belevenissen van de muzikanten zijn de klok rond te volgen op Vranckx’ Instagramaccount @teamvranckx, op de Facebookpagina In het spoor van Rudi Vranckx en op Canvas.be. Later dit jaar volgt er een televisiedocumentaire.

Het programma:

  • 2-3 mei: Difference Day VUB (met interviewmogelijkheid op 3 mei)
  • 9 mei: Imagine Tour-muziekavond in Flagey, Brussel
  • 13 mei: LIERische Kunstenfestival, Lier

De muzikanten:

  • Nabeel Atrakchi
  • Saif Al-Taie
  • Mohammed Aladwani
  • Khalid Alrawi
  • Hakam Al-Zararee

Meer informatie over de muzikanten op canvas.be.

De Vranckx-documentaire Imagine Mosul is opnieuw te bekijken op VRT NU

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos