Skip to Content
“Ik ben niet bang van de dood. Ik ben eerder bang om niet meer te leven.”

“Ik ben niet bang van de dood. Ik ben eerder bang om niet meer te leven.”

Raoul Servais in Wanderlust: Het geheim van de eeuwige jeugd - zondag 15 oktober om 20.15.

Alicja Gescinska tret deze keer naar de kust, voor een bezoek aan Raoul Servais, een van de meest innovatieve Belgische filmmakers van de twintigste eeuw.

Aan de academie van Gent richtte hij de allereerste school voor animatiefilm in Europa op. Hij maakte twintig films en sleepte meer dan vijftig prijzen in de wacht, waaronder de Gouden Palm in Cannes.  

In Wanderlust op zondag 15 oktober om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

 

De stilte inspireert

Alicja zoekt Raoul Servais op in zijn huisje in Leffinge, een dorpje in de polders op een boogscheut van de zee, waar hij alleen woont sinds de dood van zijn vrouw enkele jaren geleden. Ondanks zijn bekendheid heeft Servais de schijnwerpers altijd geschuwd. Hij blijft eerder bescheiden, zoekt de anonimiteit en woont graag afgezonderd. Hij houdt van de stilte. De stilte inspireert hem:

 "Ik zou hier niet meer willen weggaan. Er is rust, geen buren, geen lawaai, ik voel mij autonoom. Sommige dagen is het zo mistig dat ik het gevoel heb dat ik alleen op de wereld ben, ik zie niets meer rond mij. De volledige stilte. Dan ben ik creatief, en teken ik heel graag."

Lust for Life                                                                                                              

Servais is nu 89 jaar en nog altijd actief. Hij heeft een nieuw dossier ingediend om subsidies te krijgen voor een nieuwe film en heeft nog een aantal scenario’s voor de toekomst in zijn schuif liggen. Zijn levenskracht en enthousiasme drijven hem voort. Hij heeft zijn nieuwsgierigheid en de goesting in het leven nooit verloren.

“Het leven is boeiend.  Ik denk nooit aan de dood. Ik ben niet bang van de dood. Ik ben eerder bang om niet meer te leven. Ik leef zodanig graag dat ik het niet zou willen verliezen. Ik wil nog zoveel ontdekken, er is zoveel dat ik nog niet gezien heb, zoveel dat ik zou willen weten. Hoe gaat de politieke evolutie de komende jaren evolueren? Wanneer gaat de mens op de planeet Mars landen? Dat zijn allemaal zaken die mij boeien, dat alleen is de moeite waard om mee te maken.”

Tegenslagen zijn nuttig

Raoul Servais groeide op tijdens de oorlog. Hij ontkwam een paar keer bijna aan de dood. Die ervaringen hebben heel erg zijn leven bepaalt en hem nog meer de drang gegeven om te willen leven.

“Tegenslagen zijn nuttig als ervaring. De moeilijke momenten beschouw ik als een les in standvastigheid en moed. Positief denken is belangrijk.”

Engagement

Servais is een vurige pacifist die streeft naar een betere wereld en gelooft in de goedheid van de mens. Zijn animatiefilms getuigen van een grote maatschappelijke geëngageerdheid. Hij is een wereldverbeteraar, die nog altijd fulmineert tegen onrechtvaardigheid in de samenleving, maar blijft hopen dat het wel goed komt. Hij pleit voor een dialoog met andersdenkenden, voor actie en reactie in plaats van apathie, fatalisme en gemakzucht.

Respect voor het geloof

Raoul Servais is agnosticus en weet niet of er al dan niet een God bestaat. Hij heeft geen God nodig om een zo goed mogelijk leven te leiden.

"Ik ben agnost, ik weet niet of er een God is, of een leven na de dood. Maar ik heb respect voor de mensen die gelovig zijn. Ik denk dat het makkelijker is om gelovig te zijn. Het biedt veel troost, je krijgt een morele steun die ongelovigen niet hebben. Wat niet belet dat ik probeer zo ethisch mogelijk te leven. Het is meer waard als een ongelovige een ethisch leven leidt, want hij verwacht er geen beloning voor. Er zijn veel gelovigen die enkel goed handelen omdat God meekijkt."

Deze Wanderlust met Raoul Servais geeft de kijker een portie levenslust en mentale energie. En je hopen dat je op die gezegende leeftijd even gepassioneerd en nieuwsgierig kan zijn als hij.

De volgende weken in Wanderlust

In de volgende afleveringen van Wanderlust ontmoet Alicja:

  • De Britse schrijfster Sara Maitland – 22.10
  • De Japanse muzikant en Bach-kenner Masaaki Suzuki – 29.10
  • De Brits-Amerikaanse auteur Lesley Hazleton

Ondertussen blijft het online-platform Wereldbeeld in kleine portretjes, filmpjes en interviews tonen hoe bekende en minder bekende mensen, maar ook religies, filosofie en levensbeschouwingen op zoek gaan naar zingeving in het leven.

 

Wanderlust op vrtnu.be: reeks 2 én de hele eerste reeks

Op vraag van veel kijkers is de eerste reeks van Wanderlust opnieuw online gezet op vrtnu.be. Ze is beschikbaar tot 5 november. 

Uiteraard is ook elke aflevering van de tweede reeks te bekijken op het videoplatform. Telkens vanaf de eerste uitzending tot eind november.

 

Wereldbeeld: een platform over levensbeschouwing

Bij de start van het eerste seizoen van Wanderlust vorig jaar, startte Canvas met het online-platform Wereldbeeld (canvas.be/wereldbeeld) waar gefocust wordt op zingeving, filosofie en religie. Naast gedetailleerde info over het programma Wanderlust kan je er ook extra rubrieken terugvinden. Het platform groeit gestaag met wekelijks nieuwe bijdragen en inzichten.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos