Skip to Content
Hormoonverstoorders : een tikkende tijdbom

Hormoonverstoorders : een tikkende tijdbom

In Panorama op zondag 4 oktober

Hormoonverstoorders bootsen de werking van onze hormonen na, en kunnen ze tilt doen slaan. Je vindt ze in pesticiden, in plastic of in bewaarmiddelen als parabenen, maar ook in verzorgingsproducten. Vooral voor baby’s en zwangere vrouwen zijn ze te mijden. Bij ons kennen te weinig mensen het gevaar, laat staan dat we weten waar die stoffen zoal in zitten. Greet Pluymers ging voor Panorama op onderzoek. Op zondag 4 oktober om 20.10 u. op Canvas.

Reden tot ongerustheid

"We spelen met de toekomst van onze kinderen als het gaat om hormoonverstoorders, dat is onethisch".

De Deense milieu- en gezondheidsexpert Philippe Grandjean van de Harvard University trekt aan de alarmbel. Als de producten op het verkeerde moment bij een baby terechtkomen, kan dat later kanker, obesitas of problemen met de voortplanting veroorzaken. Een verontrustend feit, bevestigd ook door andere eminente wetenschappers zoals Niels Skakkebaek van de Universiteit van Kopenhagen.

Van moeder op kind

De Vlaamse Carolien, hoogzwanger van haar derde kindje, wil hormoonverstorende producten vermijden. In het navelstrengbloed van haar vorige kind zijn hormoonverstoorders aangetroffen. “Er zitten 300 verschillende chemische stoffen in een baby,” zegt milieutoxicoloog Greet Schoeters (UA). 

Waar loert het gevaar?

Dat er redenen zijn om ons zorgen te maken blijkt ook uit een test met parabenen van reporter Greet Pluymers. Bij dagelijks gebruik is dat wel degelijk in haar urine terug te vinden. De resultaten maken duidelijk dat de Gezinsbond terecht zwangere vrouwen tips geeft om hormoonverstoorders te vermijden. Maar is dat voldoende? Weet de Vlaamse moeder voldoende waarin al die producten te vinden zijn?

Druk van de industrie

De pioniers in het onderzoek naar hormoonverstoring komen overduidelijk uit Denemarken. Het land heeft al jaren een actief preventiebeleid, en dat loont. Elke Deen – en dat merkt Panorama bij de mama’s aan de schoolpoort – weet welke hormoonverstorende stoffen te vermijden zijn. Ons land en Europa talmen dan weer overduidelijk met het nemen van beschermende maatregelen. Onder druk van de industrie….

Een reportage van Greet Pluymers voor Panorama
Presentatie: Tim Verheyden
Eindredactie: Pascal Seynhaeve

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos