Skip to Content
Het Scheldepeloton - aflevering 6: WW 108

Het Scheldepeloton - aflevering 6: WW 108

Maandag 4 oktober op Canvas en VRT NU

9 mei 2011. Wouter Weylandt is gevallen in de derde rit van de Ronde van Italië. Zijn ouders zien het live op televisie en verwittigen zijn vriendin An-Sophie en zijn zus Elke. Het ziet er echt niet goed uit. De familie probeert iemand te bereiken in Italië. Uiteindelijk komen ze terecht bij Rik Van Slycke, Wouters ex-ploegleider. Rik durft het niet te zeggen, maar wat hij heeft gezien doet hem het ergste vermoeden. Even later komt de bevestiging: Wouter heeft het niet gehaald.

Voor zijn familie en zijn talloze vrienden staat de wereld stil. Wouter was de leukste kerel die je je kon bedenken, toch niet hij?! De familie trekt naar Italië en Wouters vrienden komen samen bij Iljo thuis. Zijn begrafenis trekt een massa volk en wordt zelfs live op televisie uitgezonden.

Iljo, Bert en Kurt, Wouters jeugdvrienden en wielermaten, verwerken zijn dood elk op hun eigen manier. Ze hebben het moeilijk. Iljo durft zulke diepe vriendschappen niet meer opbouwen, twijfelt om zijn zoon een koersfiets te geven die al klaar staat. Kurt fietst nog op een lager niveau, tot zijn zoon hem na een zoveelste val vraagt om te stoppen, voor hij zoals Wouter eindigt. Bert heeft het ook moeilijk. In 2015 staat hij samen met Iljo en Elke, op dat moment net persverantwoordelijke bij Wouters oude ploeg, aan de start van de Ronde van Italië. In de eerste dagen rijden ze door de streek waar Wouter verongelukte. Bert bezoekt de plek van de val samen met Wouters ouders. Later die Giro passeert het peloton de regio waar Wouter en Bert samen gingen trainen. Tranen vloeien.

Op de voorlaatste dag van die Giro slaapt Iljo op kamer 108, het nummer waarmee Wouter stierf. Door dat toeval en het aansporen van zijn ploegleiders, gelooft Iljo dat een nummertje mogelijk is in de slotetappe. Op 30 kilometer van de finish rijdt hij weg uit het peloton, samen met hardrijder en collega-pistier Luke Durbridge. Op het lokale circuit rijden de twee langzaam maar zeker weg. In de laatste rechte lijn perst Iljo er nog eens alles uit, en met twee vingers richting hemel rijdt hij als eerste over de lijn. Sex on fire van de Kings of Leon op de achtergrond, een van de lievelingsnummers van Wouter, alsof het zo moest zijn.

Bert en Iljo maken vandaag nog deel uit van het peloton, Kurt werkt als winkelbediende voor Colruyt. Het leven en de koers leerden hen winnen en verliezen, vallen en weer opstaan.

Met getuigenissen van:

Iljo Keisse, Bert De Backer, Kurt Hovelijnck, Eric Weylandt (vader van Wouter), Nele Bral (moeder van Wouter), Elke Weylandt (zus van Wouter), An-Sophie De Graeve (partner van Wouter), An-Sofie Zenner (partner van Iljo), Ruth Verrelst (partner van Bert), Marie-Lou Heynderickx (partner van Kurt), Tom Boonen (vriend en ploegmaat van Iljo, Wouter en Kurt), Rik Van Slycke (ploegleider), Tyler Farrar (vriend van Wouter), Tom Stamsnijder (ploegmaat van Wouter), Jef Vandenbosch (manager van Wouter)

 

 

 


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos