Skip to Content
Klimaatbetoog: een stand-up tragedy van Nic Balthazar over de toekomst van ons klimaat

Klimaatbetoog: een stand-up tragedy van Nic Balthazar over de toekomst van ons klimaat

Donderdag 7 februari om 21.20 u. op Canvas

Terwijl jong en oud dezer dagen massaal betoogt voor het klimaat, presenteert Canvas Klimaatbetoog: een ‘stand-up tragedy’ van Nic Balthazar in de traditie van Al Gores An Inconvenient Truth. De televisie- en filmmaker en klimaatactivist slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop. Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx.

Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling. Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken. Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben.


“Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen ziet van de klimaatopwarming, maar ook de laatste die er iets aan kan doen.  Want als wij het nu niet doen, begint de aarde zichzelf op te warmen,  en dan kunnen we er niets meer aan doen. Dan is de aarde palliatief.”
Nic Balthazar
© VRT – Neil Van Craeynest
© VRT – Neil Van Craeynest

Stand van zaken

Het klimaatbetoog vat samen wat we weten, maar ook wat nog te weinig bekend is. Zoals het gevaar van het kantelpunt in het aards klimaat, waarop ‘run away global warming’ niet meer te controleren is en de klimaatverstoring pas keihard in gang kan schieten. Of de link tussen klimaat en migratie. Tegen 2050 zouden er volgens de VN 150 miljoen mensen op de vlucht kunnen zijn door de klimaatverandering.  

Experten

Gezaghebbende stemmen ondersteunen dit Klimaatbetoog, onder meer Jean-Pascal Van Yperzele (voormalig vice-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), Jos Delbeke (voormalig directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie), Rudi Vranckx (conflictjournalist van de VRT), Jill Peeters (weervrouw van VTM en oprichtster van ‘Climate without borders’), Hans Bruyninckx (directeur van het Europees milieuagentschap). Al die experten spreken eveneens klare taal. Het moet en kan anders, maar we moeten er wel heel dringend aan beginnen.

Van zondaar tot apostel

12 jaar geleden al draaide Nic Balthazar samen met 6.000 figuranten The Big Ask op het strand van Oostende, een wake-up call over het gevaar van klimaatverstoring en een dringende vraag voor een klimaatwet. Later volgden Dance for the Climate en Sing for the Climate, waarin 380.000 mensen opriepen tot (politieke) actie. Omdat die maar uitbleef werd Nic Balthazar één van de initiatiefnemers van Klimaatzaak, en ging hij overal te lande spreken: het verhaal van een ‘klimaatzondaar’ die plots begon te beseffen wat er allemaal op het spel stond. Die lezing werd de basis voor zijn Klimaatbetoog.

Het betoog maakt op geëngageerde, speelse en uitdagende manier duidelijk hoe gigantisch de uitdagingen zijn, maar hoe hoopvol ook de mogelijke oplossingen. Op dit opwindende moment waarop er eindelijk een draagvlak lijkt te zijn voor verandering, is dit de ultieme oproep tot actie. ​

Klimaatbetoog werd opgenomen in de Aula van de Universiteit van Gent.

Een productie van Warner Bros TV voor Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos