Skip to Content
Het derde en laatste seizoen van Radio Gaga

Het derde en laatste seizoen van Radio Gaga

Vanaf woensdag 13 september op Canvas, vrtnu.be en Radio 2

In de derde en laatste reeks van Radio Gaga strijken Joris Hessels en Dominique Van Malder opnieuw neer op verschillende plaatsen waar mensen samenzijn, samenkomen of samenwonen.

In hun tot opnamestudio omgebouwde caravan brengen ze verslag uit over het wel en wee van de biotoop waar ze verblijven.

Ze luisteren naar diepmenselijke verhalen die balanceren tussen vreugde en verdriet, humor en ontroering. Interviews met, optredens van en portretten over plaatselijke bewoners wisselen af met muzikale verzoeken.

En tussendoor zien we hoe Radio Gaga meeleeft op het ritme van:

  • De Kiem in Gavere, een therapeutische gemeenschap voor verslavingszorg.
  • Lourdes, waar jaarlijks duizenden Vlaamse pelgrims op bedevaart gaan. 
  • De Markt in Mol, een gesloten jeugdinstelling.
  • Huis Perrekes in Geel, waar personen met dementie verblijven.
  • het Rouwkamp van Missing You, waar jongeren en jongvolwassenen samenkomen die iemand verloren hebben.
  • Schiermonnikoog, het meest noordelijke bewoonde Waddeneiland van Nederland, waar Radio Gaga op zoek gaat naar de ziel van de ‘eilander’.
  • De Lovie in Poperingeeen sociale organisatie voor jongeren en ouderen met een mentale beperking.

In de achtste en allerlaatste aflevering maken Joris en Dominique een Tour de Flandre voor een terugblik en een update van enkele oude bekenden uit de drie reeksen van Radio Gaga.

Vanaf woensdag 13 september om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

Radio Gaga is er ook opnieuw op Radio 2: elke woensdag tussen 9 en 10 uur, eveneens vanaf 13 september.

Voor een interview met Joris Hessels en/of Dominique Van Malder: interviews@vrt.be

Meer informatie vindt u hieronder.

 

We babbelen veel te weinig.  We hebben schrik om ons binnenste te laten zien. Daardoor fretten we ons kas op en dan krijgt ge splinters en de zeer die daarmee gepaard gaat.”
Dominique Van Malder

 

Aflevering 1: De Kiem – woensdag 13 september
Therapeutische gemeenschap voor verslavingszorg in Gavere

“Ik ben hier in De Kiem ook voor mijn dochtertje. Ik ben haar enige familie en ik wil niet dat ze het leven krijgt dat ik zelf heb gehad."
Maïsa

De Kiem is een therapeutische gemeenschap voor druggebruikers. De bewoners leggen een traject af van minimum twee jaar. Het is een zelfhulpgroep waar praten levensnoodzakelijk is. In deze mini-samenleving krijgen de bewoners opnieuw (zelf)vertrouwen, structuur en goesting in een leven zonder drugs. Het uiteindelijk doel is een reïntegratie in de maatschappij.

Maïsa (26) is al negen maanden in De Kiem. Ze woont er samen met haar dochtertje van vier. Haar grote droom is gezond blijven en ervoor zorgen dat haar dochtertje gelukkig wordt.

Gianni (27) verblijft al voor de derde keer in De Kiem. Binnen deze veilige structuur kan hij clean blijven, maar buiten is het heftig. Zowel op het vlak van relaties, vrienden en werk vindt hij het leven lastig.

Walter en Noor komen wekelijks op bezoek bij hun zoon Tom (34). Ze zijn blij dat hun zoon zijn game- en drugsverslaving laat behandelen en dat ze stilaan terug de oude Tom ontwaren.

 

Aflevering 2: Lourdes – woensdag 20 september
Waar jaarlijks duizenden Vlaamse pelgrims op bedevaart gaan

“Ik vind naïviteit iets heel schoons, da’s zoals in de liefde, wanneer ge gelooft dat iets voor eeuwig is."
Dominique

Lourdes, waar Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous verscheen, is de grootste katholieke bedevaartsplaats van Frankrijk. De Zuid-Franse stad, gelegen aan de voet van de Pyreneeën, ontvangt jaarlijks meer dan een half miljoen (geregistreerde) pelgrims.

Arlette reist naar Lourdes omdat haar dochter aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt.  Ze voelt geen boosheid, maar begrijpt niet waarom zo’n jong iemand zo’n ziekte moet krijgen.

Francesca is blind, Willy verlamd na een val van een ladder. Ze zijn een complementair koppel: hij de ogen, zij de benen.

En Robrecht staat elke dag exact om 16.10 u. aan de grot: dan houdt hij z’n rugzak, vol briefjes van zieke mensen, voor de webcam van Lourdes TV.

 

Aflevering 3: De Markt – woensdag 27 september
Gesloten jeugdinstelling in Mol

"Ik denk altijd: stop met mij 13-jarige te noemen want mentaal heb ik al veel meer meegemaakt dan sommige volwassenen van jullie.”
Camille

In de gesloten jeugdinstelling De Markt in Mol verblijven 71 jongens tussen 12 en 18 jaar oud. Ze zitten daar omdat ze een delict hebben gepleegd, of omdat ze in een moeilijke leefsituatie verkeren. Er is ook een time-outafdeling voor tijdelijk verblijf voor 10 meisjes.  

Tom verblijft al 7 maanden in Mol. Omdat hij een agressieprobleem heeft, moest zijn moeder de politie vragen om hem thuis weg te halen.

Andrei hield zich op straat bezig met chillen, ‘smoren’ en spijbelen, maar nu zit hij in Mol omdat hij strafbare feiten gepleegd heeft.

En Camille woont al sinds ze drie jaar was bij pleeggezinnen en in instellingen. Nu zit ze in de ‘time-outafdeling’. Maar ze kan niet snel genoeg 18 zijn om op eigen benen te staan.

 

Aflevering 4: Huis Perrekes – woensdag 4 oktober
Verblijfplaats voor personen met dementie in Geel

“Vroeger zat hij veel alleen in huis, we maakten ons verschrikkelijk veel zorgen. Hoe geraakt hij boven in zijn slaapkamer, wat doet hij 's avonds, wat doet hij 's nachts?”
Jeroen, zoon van Hugo

Huis Perrekes is een organisatie voor wonen, zorg en begeleiding op maat van mensen met dementie. In de huizen van Huis Perrekes leven mensen samen en delen ze lief en leed. Muziek is belangrijk. In elk huis werkt een muziektherapeut. Het koor 'De Betties' is hier ontstaan en floreert nog steeds.

Maria (86) is vaak de weg kwijt. Toch zingt ze uit volle borst en praat ze honderduit over kinderen en kleinkinderen.

Lucien (90) mist zijn vrouw sinds ze drie jaar geleden stierf in Huis Perrekes. Na haar dood werkt hij er als tuinman, als therapie.

Wanneer Hugo (78) samen met zijn zoon de Radio Gaga-caravan bezoekt, komen flarden van gezinsvakanties naar boven en antwoordt hij vlotjes in het Frans, Duits en Spaans.

 

De volgende afleveringen

Later dit najaar gaan Joris en Dominique nog naar:

  • het Rouwkamp van Missing You in Sint-Katelijne-Waver, waar jongeren en jongvolwassenen samenkomen die iemand verloren hebben.
  • Schiermonnikoog, het meest noordelijke bewoonde Waddeneiland van Nederland, waar Radio Gaga op zoek gaat naar de ziel van de ‘eilander’.
  • De Lovie in Poperingeeen sociale organisatie voor jongeren en ouderen met een mentale beperking.

Meer informatie over die afleveringen volgt later.

In de laatste aflevering van het seizoen en meteen ook de allerlaatste van het programma maken Joris en Dominique een Tour de Flandre voor een terugblik en een update van enkele oude bekenden uit de drie reeksen van Radio Gaga.

 

Radio Gaga op Radio 2

Net als vorig seizoen maken Joris en Dominique ook dit najaar niet alleen lokale, maar ook nationale radio, meer bepaald op Radio 2. Elke woensdag vanaf 13 september vertellen ze over hun ervaringen op de locatie waar ze 's avonds ook op Canvas te gast zijn. Ze laten de luisteraars kennismaken met de mensen die er wonen, verblijven of werken. Intense verhalen en mooie muziek, zoals we dat van Radio Gaga gewend zijn.

In de eerste aflevering, op woendag 13  september, brengen Joris en Dominique de verhalen en de favoriete platen van de mensen in De Kiem, de therapeutische gemeenschap voor verslavingszorg in Gavere.

 

Afscheid in schoonheid

Met deze derde reeks komt een einde aan een programma dat vanaf het begin een gevoelige snaar heeft geraakt bij vele Vlamingen. Dat bleek niet alleen uit de kijk- en waarderingscijfers, maar ook uit de vele lovende commentaren op de sociale media.

Het programma won eerder dit jaar de Cutting Edge Award in de categorie TV non-fictie. In 2016 werd Radio Gaga genomineerd voor een Vlaamse Televisiester voor Populairste Televisieprogramma én Beste Reportage. 

Radio Gaga wekte ook internationale belangstelling. Ondertussen bestaat er al een Nederlandse en Spaanse versie, en het format werd ook verkocht aan Denemarken. 

 

Radio Gaga is een programma van De chinezen voor Canvas.

#radiogaga

 

 

 

 

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos