Helden van de lach - Een reeks portretten van Vlaamse humoristen - vanaf woensdag 22 oktober
Comedy in Vlaanderen is volwassen geworden. Sommige comedians zijn haast even populair als pop- en sportsterren. De tijd is dus rijp voor een reeks volwaardige biografische documentaires over deze topartiesten. Helden van de lach portretteert een aantal van de meest representatieve en invloedrijke Vlaamse humoristen van de laatste 50 jaar: Gaston Berghmans en Leo Martin, Jacques Vermeire, Geert Hoste, Nigel Williams, Alex Agnew en Wim Helsen. Vanaf woensdag 22 oktober om 20.40 u. op Canvas.
De eerste aflevering, over Geert Hoste, is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie: http://pers.vrt.be
Vlaanderen houdt van comedy, in alle mogelijke verschijningsvormen. Stand-up comedians, cabaretiers en komieken hebben in het voorbije decennium stormenderhand de culturele centra veroverd, sommigen zelfs festivals en het Sportpaleis. Ze hebben ook hun weg gevonden naar de televisie, niet alleen met de uitzending van theatershows maar ook naar spelprogramma’s en nieuwe formats. Vlaanderen lacht graag, en veel.
Maar wie zijn de mensen die ons collectief aan het lachen brengen? Hoe zijn ze destijds begonnen? Met wie hebben ze samengewerkt? Naar wie kijken ze op? Waar halen ze hun inspiratie en hoe gebruiken ze dat materiaal in hun werk?
DE HELDEN
In Helden van de lach maken we nader kennis met vijf individuele humoristen en één duo, die samen zowat alle stijlen in het genre bestrijken:
Geert Hoste is in Vlaanderen de pionier van de stand-upcomedy en de koning van de eindejaarsconference.
Alex Agnew, het grootste en grappigste bakkes van Vlaanderen, is zo populair dat hij moeiteloos vijf keer het Sportpaleis vulde.
Jacques Vermeire, volkskomiek par excellence, toerde al door Vlaanderen toen de meeste stand-upcomedians van de huidige generatie nog niet geboren waren.
Gaston Berghmans en Leo Martin zijn de oervaders van de Vlaamse humor. Ze begonnen in de jaren ’40 als revueartiesten en hun werk is ook nu nog altijd te zien op tv.
Nigel Williams, working class hero (and proud to be so), is een luis in de pels van kerk, politiek en kapitaal.
Wim Helsen leunt met zijn doorwrochte monologen eerder aan bij het Nederlandse cabaret maar vormt net zo goed een verrijking van de Vlaamse stand-up scene.
DE MENS ACHTER DE HUMORIST
Aan de hand van uitgebreide interviews met de humoristen in kwestie en getuigenissen van familie, vrienden, collega’s en kenners krijgen we een genuanceerd beeld van de artiesten, hun manier van werken en de context waarbinnen hun humor gedijt, maar ook van de mens achter de komiek. Hun verhaal wordt geïllustreerd met uitgebreid archiefmateriaal.
Als één cultuurvorm de volksgezondheid ten goede komt, dan is het wel de humor. Deze reeks is een eerbetoon aan de mensen die het hart van de mensen verlichten en hen verblijden, aan de helden van de lach.
DE AFLEVERINGEN
Woensdag 22 oktober: Geert Hoste
Geert Hoste, de meest succesvolle komiek die Vlaanderen ooit gekend heeft, praat voor het eerst vrijuit over zijn lange weg naar de top, zijn verslaving aan het applaus, zijn talent en zijn twijfel. Het gesprek met Geert Hoste is royaal gelardeerd met fragmenten uit zijn vroege radio- en tv-carrière en meer dan 20 jaar onemanshows, en met getuigenissen met zijn echtgenote Véronique Puts en vrienden en collega's zoals Aimé Van Hecke, Michael Van Peel, Ivan De Vadder, Yves Leterme, Marleen Gordts... .
Woensdag 29 oktober: Alex Agnew
Alex Agnew is volgens velen de ongekroonde koning van de Vlaamse stand-up comedy, ook al focust hij zich nu tijdelijk op een carrière als zanger. Agnew legt ongegeneerd zijn ziel bloot, zoals hij dat ook doet op het podium. Zijn moeder komt aan het woord, zijn manager en enkele collega's (Xander De Rycke, Thomas Smith), maar we zien en horen toch vooral Alex zelf praten, een onuitputtelijke bron van grappen, weetjes en even kostelijke als kostbare herinneringen.
Woensdag 5 november: Jacques Vermeire
Jacques Vermeire is een volkskomiek par excellence, en daar schaamt hij zich ook niet voor. Niemand heeft harder en langer aan de weg getimmerd dan Vermeire, zo leren we uit zijn openhartige getuigenis, een verhaal van vallen en opstaan, van miskenning en ongekende populariteit, van professioneel succes en persoonlijke tegenslag. Zijn verhaal wordt aangevuld door onder meer Gert Verhulst, Jan Ceuleers, Luc Verschueren, Marijn De Valck, Kurt Van Eeghem....
Woensdag 12 november: Gaston Berghmans & Leo Martin
In deze aflevering geen interviews met de komieken Gaston Berghmans en Leo Martin zelf, tenzij enkele fragmenten uit lang vervlogen tijden. Wel een schat aan historisch beeldmateriaal, een eigenzinnige selectie van de mooiste sketches, en indringende, bij momenten onthullende interviews met ondermeer weduwe Martine Martin, Mike Verdrengh, Luc Caals, Jacky Lafon, Koen Crucke, manager René Vlaeyen, Carry Goossens en Kurt Van Eeghem. Een lach en een traan, zo eigen aan grote clowns, in een prachtig document.
Woensdag 19 november: Nigel Williams
Stand-up veteraan Nigel Williams blikt in zijn eigen stijl terug op zijn jeugd in het verpauperende Engeland van de jaren '70 en '80, en zijn militante jaren als vakbondslid in Antwerpen. Maar bovenal was een Williams een pionier en bevoorrechte getuige van een nieuwe humoristische theaterdiscipline in Vlaanderen. Zijn vrouw Janice, collega's An Nelissen en Michael Van Peel, regisseur Peter Perceval, soulmate Luc Wyns en anderen vertellen hoe het is om samen te leven en te werken met een topcomedian.
Woensdag 26 november: Wim Helsen
Deze laatste aflevering is een filmisch portret van Wim Helsen, een artiest die zich maar moeilijk laat vangen of onderbrengen in een vakje. Randall Casaer, Jan Eelen, Guy Mortier, Pieter Van Hees, Peter Van den Eede, Thomas Smith en andere reisgezellen wagen toch een poging om hen te doorgronden, samen met enkele prominente Nederlandse theaterpersoonlijkheden: Xavier Guzman, Joost Nuissl, Vivienne Ypma...
Wim Helsen zelf beschouwt in alle ernst zijn leven en werk.
Een programma van Broektoe en PIAS voor Canvas.