Hans Van Dyck op zoek naar zijn idool Niko Tinbergen
In de tweede aflevering van De herontdekking van de wereld - maandag 5 december
Als je later voetballer wil worden, heb je Messi aan de muur hangen. Minder bekend is dat ook wetenschappers hun pin-ups hebben. In De herontdekking van de wereld reizen zes Vlaamse wetenschappers hun held achterna. In de tweede aflevering volgt gedragsbioloog Hans Van Dyck, broer van acteur Tom, het spoor van zijn idool: de Nederlandse bioloog en nobelprijswinnaar Niko Tinbergen (1907-1988).
Tinbergen was professor aan de universiteit van Leiden en nadien in Oxford. Hij is de geestelijke vader van de gedragsbiologie, het vakgebied dat gedrag van dieren doorheen een evolutionaire bril bekijkt. Tinbergen worstelde zijn leven lang met depressies, maar dat weerhield hem niet om een vurig en passioneel lesgever te zijn en hele generaties studenten te begeesteren.
Maandag 5 december om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.
Hans Van Dyck
In Louvain-la-Neuve heeft Hans Van Dyck sinds 2004 zijn eigen onderzoeksgroep. Hans is de broer van acteur Tom Van Dyck. Samen bestudeerden ze van kindsbeen af de natuur en vooral vogels. Samen hadden de broers een natuurclub en waren ze volwaardige ornithologen. Hans schreef zijn doctoraat over vlinders en is vandaag een internationaal gerenommeerde vlinderexpert. Geen droge wetenschapsprofessor ex cathedra maar een onderzoeker en verteller die het kleine jongensvuur behouden heeft.
Niko Tinbergen
Voor De herontdekking van de wereld volgt Hans Van Dyck het spoor van de Nederlandse bioloog Niko Tinbergen (1907-1988). Tinbergen was professor aan de universiteit van Leiden en nadien in Oxford. Hij is de geestelijke vader van de gedragsbiologie, het vakgebied dat het gedrag van dieren doorheen een evolutionaire bril bekijkt. Hij kreeg in 1973 de Nobelprijs, samen met twee andere collega’s. Tinbergen worstelde zijn leven lang met depressies, maar dat weerhield hem niet om een vurig en passioneel lesgever te zijn en hele generaties studenten te begeesteren, onder wie ’s werelds meest toonaangevende biologen, zoals Desmond Morris en Richard Dawkins.
“Zonder me te willen meten met deze grootmeester, zie ik wel veel parallellen”, zegt Hans Van Dyck. “Ook hij zat als kind altijd in de natuur en was ook lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Ik ook maar dan hier bij ons. Wetenschap vertrekt altijd van fascinatie, van verwondering en veel passie”.
Hans Van Dyck reist naar Nederland, Groenland en Engeland, en praat er onder meer met de kinderen van Tinbergen, met wetenschappelijke erfgenamen, bewonderaars en ex-studenten. “Hoe ontpopt een schoolmoe jongetje dat graag naar vogels tuurt, zich tot een wetenschappelijke grondlegger van de modern gedragsbiologie? Het fascinerende verhaal van Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen veranderde onze kijk op het gedrag van dieren, onszelf incluis, voorgoed.”, zo vat Hans Van Dyck het samen.
De volgende afleveringen:
- Maandag 12.12: historica Annelien De Dijn is fan van antropoloog Margaret Mead
- Maandag 19.12: gerechtsarts Wim De Velter is fan van forensisch pionier Edmond Locard
- Maandag 26.12: wiskundige Ann Dooms is fan van haar voorganger Alan Turing
- Maandag 2.1: economisch historicus Filip Vermeylen is fan van econoom John Maynard Keynes
Stuk voor stuk wetenschappers die hun vakgebied veranderden én in een moeite door de geschiedenis van de 20ste eeuw. Maar wie waren deze mensen? Hoe kwam het dat net zij een doorbraak konden forceren? Waar haalden ze hun ideeën? Hadden ze het ook weleens mis? Wat voor rol speelde hun persoonlijke (liefdes)leven? Hoe zat het met de verhouding inspiratie-transpiratie? Hadden deze reuzen ook hun kleine kantjes? Dat zien we in De herontdekking van de wetenschap, telkens op maandag om 21.10 u. op Canvas en canvas.be.