Skip to Content
Hanne Decoutere onthult favorieten van online danswedstrijd Dans met Hanne

Hanne Decoutere onthult favorieten van online danswedstrijd Dans met Hanne

132 inschrijvingen – 10 groepen gaan door

Op 28 april, de Dag van de Dans, lanceerde Canvas de danswedstrijd Dans met Hanne. Daarin gaan Canvas en Journaal-anker Hanne Decoutere op zoek naar een dansact voor het voorprogramma van Hanne danst. Dat is de feestelijke dansavond in februari 2019 waarop Hanne zelf een dansvoorstelling geeft, samen met onder meer Ballet Vlaanderen. Het optreden wordt het hoogtepunt van de Canvas-reeks Hanne danst, waarin Hanne de wereld van de dans verkent.

Maar liefst 132 dansgroepen schreven zich in. Samen goed voor meer dan 1500 dansers. Een professionele jury maakte daaruit een selectie van 10 ensembles die mogen deelnemen aan de eigenlijke wedstrijd. Ze komen uit heel verschillende hoeken van Vlaanderen en dansen in uiteenlopende stijlen, van klassiek over jazz en modern tot hiphop en urban.

Hanne maakte de namen van de 10 ‘favorieten’ vandaag bekend in een Facebook Live. 

Voortaan heeft de wedstrijd trouwens ook een online-gezicht: professioneel danser Jesse Callaert, die ooit nog les kreeg van Hanne.

Meer informatie via de Lees meer-knop.

 

#dansmethanne

 

“Ik wist dat er veel danstalent is in Vlaanderen en Brussel. En de vele mooie inzendingen bevestigen dat nog maar eens. Dankzij onze professionele jury hebben we nu een heel diverse top 10. Ik ben heel benieuwd om deze dansers op het podium aan het werk te zien.”
Hanne Decoutere

 

132 inschrijvingen, 10 ‘favorieten’

Vanaf 28 april konden niet-professionele dansgroepen zich inschrijven voor de wedstrijd door in een korte introductievideo te tonen wat ze in hun mars hebben. Liefst 132 groepen gingen de uitdaging aan. Ze presenteerden de meest diverse dansacts in een veelheid van dansgenres. Uit dat geweldige aanbod koos een professionele jury de voorbije weken 10 veelbelovende dansgroepen die opvielen door hun technische vaardigheid, uitstraling, présence, persoonlijkheid en originaliteit. Die tien ensembles mogen meedoen aan de eigenlijke wedstrijd.

Het gaat om:

  • Compagnie J – Gent (moderne dans)
  • Compagnie Tokati uit Ranst (hedendaags)
  • Dance Action – Leuven (modern)
  • Dance-Control uit Kuurne (hedendaagse jazz)
  • Empire Crew uit Sterrebeek (hip hop/urban)
  • FOS Juniors – Sint-Genesius-Rode (hiphop en modern)
  • Jazz Elite Company – Beersel (modern jazz)
  • Pirouette uit Wevelgem (klassiek)
  • Savage Clan – Sint-Lambrechts-Woluwe (urban)
  • Yetsirah Company – Brussel (modern)

U kan hun introductievideo’s hieronder bekijken. Meer informatie staat op canvas.be.

De volgende danspassen

De tien geselecteerde dansgroepen bereiden een nieuwe choreografie voor. Die zullen ze voor het eerst uitvoeren tijdens ‘Klassiek in de stad’ in Antwerpen op zaterdag 1 september. Ook Hanne komt die dag naar Antwerpen om hen een hart onder de riem te steken.

Op basis van die optredens kiest de Canvas-jury vijf finalisten. Hun definitieve choreografie wordt in december beoordeeld door de jury en het publiek. Zij bepalen dan samen wie de winnaar wordt van Dans met Hanne. Die dansgroep mag begin februari samen met Hanne Decoutere op het podium.

De jury

Geneviève Van Quaqebeke studeerde aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen en danste onder meer bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en het Ballet van Monte Carlo. Vandaag heeft ze haar eigen dansstudio, Arabesque, in Antwerpen.

Gabor Kapin werd geboren in Boedapest en opgeleid aan de Hongaarse Dansacademie. Hij danste onder meer bij het Hongaarse Nationale Ballet, het Carolina Ballet en het Boston Ballet in de VS. Momenteel is hij fulltime balletmeester bij Ballet Vlaanderen.

Sihame El Kaouakibi: is vooral bekend van het dansproject Let’s Go Urban. Ze geeft lezingen, adviseert bedrijven vanuit haar KMO A Woman’s View, en is actief rond recruitment en tewerkstelling van jongeren.

Stijn Luyten is breakdancer, coach, choreograaf, dansconsulent, docent streetdance en organisator van verschillende danswedstrijden en events. Hij is onder meer voorzitter van vzw Straatrijk, die urban dans en cultuur promoot.  

Ook de voltallige redactie van Hanne danst keek en jureerde mee.

Jesse vlogt

Jesse Callaert zal Dans met Hanne online opvolgen. Jesse is een oude bekende van Hanne. Hij kreeg als kleuter dansles van haar en is ondertussen een professionele danser geworden. Hij danst bij het gerenommeerde Nederlands Dans Theater 2 in Den Haag. Hoe dat eraan toegaat? Dat zien we binnenkort in zijn vlogs op YouTube. Jesse neemt ons mee in de wereld van de dans en wat daar allemaal bij komt kijken.

Daarnaast volgt hij Dans met Hanne op de voet. Hij stelt de ‘favorieten’ voor, toont waar ze mee bezig zijn en hoe ze zich voorbereiden op het vervolg van de wedstrijd.

Hanne danst

In februari 2019 keert VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere terug naar haar eerste liefde. Ze gaat dan als ballerina meedansen in een professionele balletopvoering. Het optreden met onder meer Ballet Vlaanderen wordt het hoogtepunt van de Canvas-reeks Hanne danst, waarin Hanne de wereld van de dans verkent. Ze is er sinds kort hard voor aan het trainen, want het is ondertussen 15 jaar geleden dat ze op het podium stond als danseres.

Maar Hanne is dus niet de enige die gaat dansen: het voorprogramma houdt ze vrij voor de winnaar van Dans met Hanne. Wie dat wordt, dat kunnen we de volgende maanden volgen op Facebook-pagina van Dans met Hanne en op canvas.be.

#dansmethanne

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos