Skip to Content
Fiskepark. De waarheid over de moord op Bent Van Looy

Fiskepark. De waarheid over de moord op Bent Van Looy

Vanaf woensdag 15 mei op Canvas en VRT NU

Zanger en presentator Bent Van Looy wordt vermoord aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het ‘true crime’ genre: documentaires over echte misdaadzaken. Het genre werd populair dankzij succesreeksen als Making a Murderer en Amanda Knox, en is ook elke maandag te zien op Canvas.  Fiskepark is een reeks van Filip Lenaerts (Tytgat chocolat) en Joeri Vlekken met in de hoofdrollen onder meer Bent Van Looy, Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters

De zevendelige reeks wordt uitgezonden vanaf woensdag 15 mei om 21.30 u. op Canvas en is meteen integraal beschikbaar op ​ VRT NU.

Meer informatie: hieronder, in het bijgevoegde persdossier en op canvas.be.
Voor interviews: interviews@vrt.be


“Het gebeurt niet zo vaak dat we bij Canvas een eigen fictiereeks kunnen aanbieden”, zegt netmanager Olivier Goris. “Maar als dat gebeurt, dan is het altijd iets speciaals. Ik ben trots dat we na Bevergem, Clinch, De 16 en Generatie B. opnieuw kunnen uitpakken met fictie die ongegeneerd buiten de lijntjes kleurt. Fiskepark is een fictiereeks in de stijl van een documentair genre dat zelf gebruik maakt van de regels van een fictiereeks. Fiskepark is ‘fake true crime’, een persiflage van een populair soort documentaires dat ook wij bij Canvas geregeld programmeren. Zelfspot is altijd gezond. Dat geldt zeker ook voor de personages in de reeks en de milieus waar ze voor staan: de BV’s, de media, de pers, justitie, de politie, de esoterie. Allemaal werelden die er in Fiskepark flink worden doorgehaald. Maar Fiskepark is ook veel meer, het is een reeks die schuurt, die soms pijn doet, die spannend is. Het is een reeks die je meesleept, weg uit je comfortzone. Ook dat is Canvas. Dat hebben de makers van de reeks geweldig goed begrepen en fantastisch gedaan!”

De moord op Bent Van Looy

Tomas De Soete was ooit een radio- en televisiegod, maar is de voorbije jaren wat naar de achtergrond verdwenen. De laatste maanden werkt hij in zijn man cave in recreatiegebied Polderput aan zijn comeback.

Polderput bestaat uit tientallen visvijvers met caravans en zomerhuisjes langs de oevers van de Schelde. Het is een ideale plek om het weekend door te brengen samen met familie en vrienden. Wanneer Tomas er twee kantoorcontainers neerpoot en er zijn nieuwe productiehuis Fiskepark opricht, maakt hij snel nieuwe vrienden, maar ook vijanden.

Op een ochtend wordt Bent Van Looy dood teruggevonden in de visvijver van De Soete, met een handbijl in zijn hoofd. Alles wijst erop dat Tomas zijn vriend Bent de kop heeft ingeslagen. ‘Uit professionele jaloezie’ blokletteren de kranten. Tomas probeert de verdenking van zich af te schudden door alsmaar meer van zijn privéleven, angsten en problemen publiek te maken. Tevergeefs, zal blijken: hij lijkt al veroordeeld voor het onderzoek, laat staan een rechtszaak is afgerond. Tomas’ leven wordt een ware nachtmerrie.

Maar er gebeurt ook iets hoogst eigenaardigs: hoe meer het privéleven van Tomas te grabbel wordt gegooid, hoe populairder hij opnieuw wordt. De honger van het publiek naar het gespartel van Tomas is onstilbaar. Tomas’ miserie is authentiek en biedt het publiek de troostende gedachte dat zij het zo slecht nog niet hebben. 

Een fictiereeks met een bijzondere vorm

Fiskepark is geen gewone fictieserie. Het is een reeks die is opgebouwd en wordt gepresenteerd als een documentaire. De makers gebruiken de vertel- en beeldtechnieken van zogenaamde “true crime” documentaires om hun eigen analyse van de case op te bouwen en als entertainment te serveren. True crime als genre is de laatste jaren razend populair geworden, dankzij spraakmakende reeksen als Making a Murderer, The Jinx of Amanda Knox. Op Canvas kon je de voorbije maanden onder meer kijken naar true crime reeksen als Wrong Man, Murder in Suburbia en 24 Hours in Police Custody.

Ook in Fiskepark wordt met veel gevoel voor drama een onopgeloste moordzaak gereconstrueerd. Eigenlijk weten de makers al van in het begin hoe de vork in de steel zit, maar om het ontspanningsgehalte te vergroten, bouwen ze de spanning zorgvuldig op en zetten ze de kijker voortdurend op een verkeerd been. Ze maken daarbij gebruik van politiebeelden, bodycams, beelden van bewakingscamera’s, homevideo’s, journaalbeelden, persknipsels en interviews met alle betrokkenen. Al die beelden worden slim gemonteerd, met verrassende plotwendingen, flash backs, spannende muziek, nietsvermoedende passanten die geframed worden als nieuwe verdachten en moordlustige roofdieren, en huiveringwekkende cliffhangers aan het einde van elke aflevering. True crime-makers gebruiken dus alle truken van een fictiereeks om het publiek aan te zetten tot bingekijken.  Want echte misdaad is bijzonder entertainend. En dat weten ook de makers van Fiskepark.

De grens tussen feiten en fictie

Fiskepark is dan wel fictie - een fake true crime – maar toch bevat de reeks ook heel wat elementen die letterlijk uit het leven gegrepen zijn: de rol van Tomas De Soete wordt vertolkt door Tomas De Soete, die net als Siska Schoeters (vrouw van) en Jan Jaap van der Wal (boezemvriend van) een uitvergrote versie van zichzelf speelt. De zogenaamde moordvijver in de reeks is ook echt eigendom van Tomas De Soete. Vanaf eind april presenteert hij vanuit zijn chalet trouwens het zondagmiddagprogramma Radio Fiskepark op Radio 1. Ook de buren in de reeks zijn ook echt Tomas zijn buren, of enkele toch. In Fiskepark vervagen de grenzen tussen feiten en fictie, met als onderliggende vraag waar onze onstilbare honger naar authenticiteit vandaan komt.

Het idee voor Fiskepark kwam tot stand na oeverloos veel gebabbel tussen Joeri Vlekken (maker van vele documentaires), Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat, vele documentaires), Tomas De Soete en Jan Jaap van der Wal. Joeri Vlekken en Filip Lenaerts schreven het scenario en regisseerden de reeks.

Fiskepark is een productie van De Mensen voor Canvas, in samenwerking met Gardner and Domm, Stad Dendermonde en met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Federale Overheid.

 

Maak kennis met de hoofdrolspelers in dit drama:

Tomas De Soete (Tomas De Soete)

Story image
 “De gelukkigste mens is degene die in staat is zichzelf oprecht te bewonderen, op welke manier dan ook.”

Tomas De Soete (41) is een getalenteerde en gevierde radio- en televisiepresentator die erom bekendstaat zijn gesprekspartners te schofferen terwijl hij hen tegelijk het gevoel geeft dat ze gecharmeerd worden. Hoewel Tomas vele successen boekte, heeft hij last van het ‘Imposter syndrome’: het gevoel elk moment ontmaskerd te worden als een charlatan die niets kan. Tomas houdt ervan om nieuwe muziek te ontdekken, bootje te varen met zijn vrouw Siska en de kinderen, en het leven te vieren. Tomas is handig, creatief en heeft een panische angst voor vogels. De moord op Bent Van Looy zet zijn leven op losse schroeven, net nu hij hoopte zich te herpakken met zijn nieuwe productiehuis Fiskepark.

Bent Van Looy (Bent Van Looy)

Story image
“Aan iemand die lekker in z’n vel zit, mag je alles vragen.”

Bent Van Looy was een multi-getalenteerde en warme man, en jeugdvriend van Tomas De Soete. Net als Tomas was Bent als kind creatief, grappig en een rasperformer. Er was echter één enorm verschil tussen de twee vrienden: Bent barstte wél van het zelfvertrouwen. Dat maakte dat Bent van het ene in het andere creatieve project rolde, terwijl voor Tomas de deur altijd dicht viel door een gebrek aan zelfvertrouwen. Bent wordt op gruwelijke manier vermoord teruggevonden in de visvijver van zijn vriend Tomas. Voor de politie is het meteen duidelijk dat Van Looy vermoord is door De Soete.  

Siska Schoeters (Siska Schoeters)

Story image
“Ik heb geen vent nodig die op alles kruipt dat zijn ego efkes komt opblinken.”

Radio- en televisiepresentatrice Siska Schoeters (36) is een sterke persoonlijkheid met veel talent, durf en inzicht. Ze weet perfect hoe ze het merk Siska interessant kan houden, zonder te soft te worden. Zo schopt ze als mama wel eens tegen het heilige huisje van het moederschap, wat haar massaal veel volgers oplevert op sociale media. Siska is een temperamentvolle vrouw die erg boos kan worden, maar ook erg grappig en enthousiast kan zijn. Het publiek ervaart haar als authentiek. Ze is geschokt wanneer haar man Tomas De Soete beschuldigd wordt van de moord op Bent Van Looy.

 Jan Jaap van der Wal (Jan Jaap van der Wal)

Story image
“Wat we waarnemen is een afspiegeling van de realiteit. Ik, nonkel JJ, toon u het vuur.”

De Nederlandse comedian en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal (39) is een enorm intelligente, getalenteerde en ervaren vakman. Bovendien werkt hij keihard. Op die manier weet hij op minder dan twee jaar tijd Vlaanderen te veroveren. Jan Jaap is ook heel loyaal. Tomas gaf hem een wekelijkse rubriek in Café Corsari, en dat zal Jan Jaap nooit vergeten. Hij is een vriend voor Tomas in goede en slechte tijden. Om zijn doelen te bereiken gebruikt hij scherpe humor, de rest gaat vanzelf. Op de avond van de moord op Bent Van Looy was Jan Jaap in Nederland. Hij is verbouwereerd door het nieuws dat zijn vriend Tomas van de moord beschuldigd wordt.

Anaya Theunis y Gomez (Sien Smolders)

Story image
“Ik zag Bents lichaam en ik hoopte dat hij in zijn leven genoeg bambimomentjes heeft gehad.”

Politieagente Anaya maakt deel uit van het team dat de eerste vaststellingen gaat doen op de plaats van de moord. Wanneer ze de stoffelijke resten van Bent Van Looy aantreft in de vijver van Tomas De Soete, gaat ze op zoek naar de schoonheid achter de gruwel. Bij de interventie zijn haar vooral de overweldigende natuur, een drinkend hert en de kristalblauwe diepe ogen van Bent bijgebleven.

Adriaan Mompaerts (Peter Smolders)

Story image
“Waar Adriaan is, is passie.”

Adriaan Mompaerts (58) is de goedlachse hoofdrechercheur bij de lokale Recherche van Dendermonde. Promotie maken naar de federale recherche hoeft voor hem niet: in Dendermonde kan hij het verschil maken. Adriaan Mompaerts is een workaholic en weet daardoor veel zaken op te lossen. De keerzijde van dat verhaal is dat zijn vrouw ervandoor is gegaan met zijn eigen broer. In de weinige tijd die hij naast zijn werk heeft, kijkt Mompaerts naar politieseries op televisie, waarbij hij zich verkneukelt in de compleet ongeloofwaardige plotwendingen. Hij heeft zo zijn eigen redenen om mee te werken aan de reeks.

Johnny Pleetinckx (Vincenzo De Jonghe)

Story image
 “Here’s Johnny.”

Johnny Pleetinckx (37) is een ambitieuze regionale verslaggever van TV OOST, die al jarenlang gefrustreerd zijn ego achterna holt. Dat heeft hem behoorlijk cynisch gemaakt, al zwaait hij pro forma met de principes van de integere journalistiek. Wanneer het lichtje van de camera op rood springt, legt gladde Johnny met een empathische frons uit hoe moeilijk het moet zijn voor de nabestaanden van het slachtoffer. Wanneer hij, zoals bij de vijvermoord, als eerste op de plaats delict verschijnt, doet hij nauwelijks moeite om te onderdrukken hoe fantastisch hij dat vindt. Johnny claimt onmiddellijk de vijvermoord en Tomas de Soete als zijn verhaal, want hij ruikt zijn kans om eindelijk de regionale televisie te overstijgen en zijn weg te banen naar de top.

Quinten Schoeters (Tim Taveirne)

Story image
“Er zijn oude mensen die onervaren sterven en er zijn jonge mensen die ervaren worden geboren.”

Meester Quinten Schoeters is de neef van Siska Schoeters en de advocaat van Tomas De Soete. Quinten is 23 jaar, maar ziet er amper 17 uit. Een vervelende gril van de natuur voor iemand die overeind moet blijven in de machowereld van de advocatuur. Quinten is zijn vader, Meester Ludo Schoeters, dankbaar omdat die hem wél au serieux neemt, want hij geeft Quinten de kans om Tomas De Soete bij te staan in deze zwaar gemediatiseerde zaak. Wat Quinten niet weet, is dat zijn vader een bijzondere reden heeft om hem naar voor te schuiven in die rol.

Evienne Ramschots (Anne-Laure Vandeputte)

Story image
 “Een ego behoort toe aan de maan.”

Evienne Ramschots (28)  is een knappe jonge vrouw die na een moeilijke jeugd op het vijverperceel naast dat van Tomas De Soete komt wonen, bij haar tante Palmyra (Tania Cnaepkens). Palmyra brengt haar nichtje in contact met Wiccahekserij en witte magie. Evienne blijkt over bijzondere energetische gaven te beschikken en schopt het in geen tijd tot opperpriesteres van de lokale heksenkring. Met haar inwijding in Wicca, wordt Opperpriesteres Eviene geboren, met één n. Sindsdien wonen Evienne en Eviene in hetzelfde lichaam. Een dubbele persoonlijkheid dus. Meestal gaat dat prima, behalve als ze ruzie krijgen en er andere mensen bij zijn. Dan wordt het raar.

Gilles Berger (Philip Hardeman)

Story image
“Grote vissen worden nog groter als ze zich niet laten vangen.”

Gilles Berger (58) is een hippie-achtige eenzaat met een peperkoeken hart. Hij lijkt een toffe kerel, misschien wat makkelijk te manipuleren. Maar schijn bedriegt.

Luca Keizer (Pierre Gervais)

Story image
“Ik zit liever in een café waar ze op elkaars gezicht slaan dan met mijn ouders rond de kerstboom.”

Luca Keizer (26) is een fils-a-papa die door zijn ouders naar de familiebungalow is gestuurd om aan zijn doctoraat te werken. Vader en moeder Keizer hopen dat hun zoon van pure ontbering zal inzien dat hij iets van zijn leven moet maken. Het tegenovergestelde gebeurt: Luca geniet op Polderput met volle teugen van zijn vrijheid, van zijn vriendschap met Tomas en van het leven als muzikant. Luca verwerpt de bourgeois wereld van zijn ouders, het kapitalistisch gehuichel, het genetwerk, en de fake maniertjes. Maar als puntje bij paaltje komt, zal hij altijd terugvallen op mama en papa.

Lieve Uytebroeck (Chris Nietvelt)

Story image
“Jagen zonder schieten is het nieuwe fietsen zonder handen: zelden voelt een mens zich zo onbezwaard.”

Lieve Uytebroeck is een keurige dame uit het dorp die in recreatiedomein Polderput eigenlijk niks te zoeken heeft, mocht haar moeder er niet wonen. Wanneer Lieves moeder begint te dementeren, gaat ze bij haar inwonen. Lieve maakt van haar verblijf in Polderput dan maar een project: ze wil het gebied laten erkennen tot stiltegebied. Het komt vrijwel onmiddellijk tot een clash met haar boertige en luide buurman Tomas De Soete, voor wie ze al gauw een diepgewortelde haat ontwikkelt.

Jacub en Jurgis Pavlovic (Vildan Maksuti en Almedin Ismaili)

Story image
 “Terugkeren is het nieuwe weggaan.”

Jacub Pavlovic (30) en Jurgis Pavlovic (31) zijn twee goedlachse broers uit Bosnië die allebei toegepaste economische wetenschappen hebben gestudeerd aan de universiteit van Sarajevo. Omdat ze voor hun werk regelmatig enkele nachten in België verblijven, huren ze de goedkoopste Airbnb van België: een stacaravan op Polderput. Ze raken er bevriend met Tomas en Luca.  

 

Aflevering 1 - woensdag 15 mei

Media-icoon Bent Van Looy wordt dood aangetroffen in de visvijver van radio- en televisiepresentator Tomas De Soete. Het voorhoofd van Bent is in twee gespleten door het blad van een rode handbijl. Een gewelddadige moord, besluit de politie, naar alle waarschijnlijkheid gepleegd door Tomas De Soete, want die slaat tijdens een eerste ondervraging op de vlucht.

De inhoud van de andere afleveringen volgt later via de VRT-Programmagids.

Meer informatie in het bijgevoegde persdossier.

Foto's: hieronder of op het VRT-Persportaal.

© foto's: De Mensen

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos