Skip to Content
De finalisten van Speel het hard zijn bekend

De finalisten van Speel het hard zijn bekend

Wie speelt het voorprogramma van Thomas Vanderveken in de Bijloke?

Vandaag heeft Thomas Vanderveken via Facebook Live de tien finalisten bekendgemaakt van Speel het hard, een wedstrijd voor amateurmuzikanten die meeloopt met de Canvas-reeks Thomas Speelt het Hard

Alle deelnemers hebben - net zoals Thomas - een jaar aan een muziekstuk gestudeerd, en één van hen mag op 7 december het voorprogramma van Thomas spelen, in de Bijloke in Gent.

Wie dat wordt, dat zien we op zaterdag 28 oktober in Brugge, tijdens de finale van Speel het Hard.

Speel het hard

Ongeveer een jaar geleden schreven bijna 300 enthousiaste amateurmuzikanten zich in voor Speel het hard, een muziekwedstrijd georganiseerd door Canvas en geïnspireerd op Thomas speelt het hard, een televisieprogramma over klassieke muziek met Thomas Vanderveken, dat vanaf woensdag 8 november wordt uitgezonden op Canvas.

De televisiereeks krijgt haar hoogtepunt met een concert van Thomas zelf. Hij speelt op donderdag 7 december het pianoconcerto van Edvard Grieg, en de winnaar van Speel het hard mag op die dag het voorprogramma verzorgen. Alle deelnemers hebben een stuk uitgekozen dat ze willen spelen, en ze hebben daar een jaar lang op gestudeerd. Hun vorderingen deelden ze in filmpjes op het online platform van Speel het Hard: www.speelhethard.be.

Op datzelfde platform kon het publiek stemmen voor hun favoriete deelnemer. Wie op 30 september om middernacht het meeste stemmen had, is de publiekswinnaar van Speel het hard geworden.

De finalisten

Die publiekswinnaar werd Jitse Vanhaegenberg (16). Hij speelt marimba en heeft ‘De vlucht van de hommel’ van Nikolaj Rimsky-Korsakov gekozen.

Op basis van het online-platform en bijgestaan door het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) selecteerde Canvas de negen andere finalisten. Die negen en de publiekswinnaar spelen op zaterdag 28 oktober de finale van Speel het hard in Concertgebouw Brugge, als deel van ‘Iedereen Klassiek’.

In alfabetische volgorde zijn dit de tien finalisten van Speel het hard :
(klik op de namen voor meer informatie)

  • Manu Amadi (13, Edegem): piano – Joseph Haydn – Pianoconcerto 11 in D groot
  • Joey Bormans (17, Maasmechelen): hobo – Ludwig Lebrun – Hoboconcerto 1
  • Hanne Dauwe (12, Zottegem):  viool – Felix Mendelssohn – Vioolconcerto in e klein opus 64
  • Frankie Hardy (43, Ieper): klarinet – Carl Maria von Weber – Klarinetconcerto 2 in Es Groot
  • Guido Janssens Schellekens (17, Nijlen), fluit – Johann Joachim Quantz – concerto in G groot
  • Steven Kleeven (12, Leuven): piano – Ludwig Van Beethoven – Pianoconcerto 1
  • Ismar Kolcakovic (14, Deurne): gitaar – Joaquin Rodrigo – Concierto de Aranjuez
  • Jitse Vanhaegenberg (16, Bavikhove): marimba – Nikolaj Rimski-Korsakov – De vlucht van de hommel
  • Jozefien Vanherpe (25, Leuven) – Cello – Antonin Dvorak – Celloconcerto 1
  • Evelien Vaneysendeyk (15, Hulst, Limburg): harp – Karl Ditters von Dittersdorf – Harp Concerto

De finale

De finalisten spelen hun stuk op zaterdag 28 oktober voor een jury met Eliane Rodrigues (pianste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem (De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas). Op het einde van de namiddag wordt de winnaar van Speel het hard bekendgemaakt, live op Klara.

De winnaar van Speel het hard, speelt op donderdag 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke het stuk waarmee hij/zij deelnam aan de wedstrijd, als voorprogramma van Thomas Vanderveken.

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos