Extra sport na Extra Time
Op maandag 25 mei eindigt het ‘seizoen’ van Extra Time. Maar sportliefhebbers komen bij Canvas ook daarna aan hun trekken op maandagavond, met een wekelijkse sportdocumentaire over heel gevarieerde onderwerpen: van The battle of the sexes (de historische tenniswedstrijd tussen Bobby Riggs en Billie Jean King), over The Race (de meest beruchte 100 meter uit de geschiedenis) en Hunt vs Lauda (over de rivaliteit tussen beide Formule 1-piloten) tot een reeks wielerdocumentaires tijdens de Tour en een portret van de Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie. Vanaf maandag 1 juni om 21.30 u.
The Battle of the Sexes – 1 juni
Op 20 september 1973 vond een historische tenniswedstrijd plaats tussen Bobby Riggs (1918-1995), de voormalige nummer 1 bij de mannen, en veelvoudig Grand Slam-winnares Billie Jean King (°1943), toen op het hoogtepunt van haar carrière. De wedstrijd had een hoog showgehalte en werd bekend onder de naam 'The battle of the sexes', maar de inzet was hoog en het duel emancipatorisch geladen. Beide tennissers hadden een eigen agenda. De 55-jarige Riggs was niet vies van controversiële en seksistische uitspraken, en verkondigde geregeld dat vrouwen nooit zo goed zouden kunnen tennissen als mannen, omdat ze daar simpelweg niet voor gemaakt waren. Riggs had op 13 mei 1973 nog in twee sets van topspeelster Margaret Court gewonnen en na die partij daagde hij de 29-jarige Billie Jean King uit, bekend om haar uitgesproken standpunten over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De wedstrijd werd gespeeld in de Houston Astrodome voor meer dan 30.000 toeschouwers. Naar schatting 50 miljoen televisiekijkers volgden de match live. Een documentaire van James Erskine en Zara Hayes uit 2013.
Hunt vs Lauda – 8 juni
Hunt vs lauda is een documentaire van Matthew Whiteman over de grote rivaliteit tussen de Formule 1-coureurs James Hunt en Niki Lauda tijdens het wereldkampioenschap van 1976.
De rivaliteit tussen de glamoureuze Britse coureur James Hunt en de gereserveerde Oostenrijker Niki Lauda in de Formule 1 halverwege de jaren '70 kende een hoogtepunt in 1976. Vijf weken na zijn geweldige crash in Duitsland zat Lauda alweer achter het stuur van zijn F1-bolide voor de wedstrijd van het jaar: de Grand Prix van Japan, de laatste en beslissende race van het wereldkampioenschap….
The Race – 15 juni
The Race van Daniel Gordon gaat over de beruchte mannenfinale van de 100 meter tijdens de Olympische Spelen in Seoel in 1988, met Ben Johnson als winnaar.
Het was de meest opmerkelijke én controversiële olympische sprintfinale ooit. Voor het eerst in de geschiedenis liepen vier mannen in één wedstrijd onder de 10 seconden. Ben Johnson vestigde een fabelachtig nieuwe wereldrecord met 9.79 seconden. Een nieuw tijdperk in de atletiek leek aan te breken. Maar 48 uur later lag die illusie aan diggelen. Ben Johnson werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden en moest zijn overwinning en zijn medaille afgeven. Carl Lewis was de nieuwe winnaar. Het een keerpunt in de geschiedenis van het koningsnummer in de mannenatletiek. Sindsdien hangt er een waas van wantrouwen over de 100 meter en zijn beschuldigingen van structureel dopinggebruik niet uit de lucht. Zes van de acht finalisten in Seoel werden later in verband gebracht met doping. De wedstrijd hangt als een schaduw over het leven en de sportcarrière van de atleten. Op de vooravond van de Olympische Spelen in Londen vertellen ze alle acht hun verhaal in deze unieke documentaire.
De Giganten van De Tour – 22 & 29 juni
De Giganten van de Tour is een tweedelige documentaire van Jean-Christophe Rosé over de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Van de vooroorlogse pioniers tot de dramatische dood van Tom Simpson op de flanken van de Mont Ventoux, en van de heerschappij van 'kannibaal' Eddy Merckx tot de indrukwekkende, maar onverkwikkelijke dominantie van Lance Armstrong. De film toont de 'moments de gloire' van de Tour, maar net zo goed de zwarte bladzijden in het Ronde-boek, zoals de doping- en geldschandalen.
De eerste aflevering vertelt de geschiedenis van de Tour de France van het prille begin tot de jaren '60. Al van bij de organisatie van de eerste Ronde door Henri Desgrange in 1903 weet de koers het publiek te begeesteren en te inspireren. De Fransman Maurice Garin wint die eerste editie met een voorsprong van bijna drie uur op de nummer twee. Een van de grootste Tour-helden uit het interbelleum is de razend populaire Dédé Leducq. Na de Tweede Wereldoorlog gaat de Franse favoriet Louison Bobet in de clinch met de vastberaden Fausto Coppi, die het blazoen van zijn land wil herstellen. Aan het einde van de jaren '50 ontpopt Jacques Anquetil zich tot de nieuwe Tour-gigant.
Vanaf de jaren '60 komt de Ronde van Frankrijk in een ware stroomversnelling als gevolg van de technologische vooruitgang, de impact van reclame en sponsors, en de internationalisering van de wielersport. Jacques Anquetil zet zijn zegetocht voort tot ver in de jaren '60 en houdt daarbij Raymond Poulidor achter zich. Aan het einde van de jaren '60 en in de eerste helft van de jaren '70 moet de 'eeuwige tweede' Poulidor zijn meerdere erkennen in 'de kannibaal' Eddy Merckx. Nog zo'n legendarische veelvraat is Bernard Hinault, die pas na vijf zeges de fakkel doorgeeft aan het jonge Amerikaanse talent Greg Lemond. Stilaan steken grote dopingschandalen de kop op, zoals dat van de Festina-ploeg. De reputatie van renners, sponsors en organisatoren moet eraan geloven. De onverzettelijkheid van Lance Armstrong blijkt één groot bedrog. Maar al fietst de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel…
Slaying the Badger – 6 juli
Documentaire van John Dower over de historische Tour van 1986, toen de rivaliteit van Greg Lemond en Bernard Hinault ten top steeg, al waren de twee ploegmakkers. Lang voor Armstong was Californiër Lemond de eerste Amerikaan die furore maakte op de fiets. In 1985 had hij Hinault aan zijn vijfde Tour-zege geholpen. In ruil beloofde Hinault zijn luitenant te helpen om de Ronde van 1986 te winnen. Maar tone puntje bij paaltje deed Hinault zijn bijnaam ‘de das’, een gulzig en knorrig beest, alle eer aan en leek hij eerder tegen dan voor Lemond te rijden.
Poulidor Premier – 13 juli
Documentaire van Patrick Jeudy over de populaire Franse wielrenner Raymond Poulidor.
Voor jongere generaties wielerliefhebbers is Poulidor (°1936) misschien vooral bekend als schoonvader van Adrie van der Poel of grootvader van wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel. Maar in de jaren ’60 en ’70 was ‘Poupou’ bijzonder populair in Frankrijk, ondanks of misschien juist dankzij het feit dat hij als ‘eeuwige tweede’ zijn meerdere moest erkennen in de toppers buiten categorie Jacques Anquetil en later Eddy Merckx. Zo eindigde hij onder meer drie keer tweede in de Tour. Maar hij won wel Milaan-Sanremo, De Waalse Pijl, De Ronde van Spanje, Parijs-Nice (2 keer), de Dauphiné Liberé (2 keer) en het Franse Kampioenschap.
Pantani. The Accidental Death of a Cyclist – 20 juli
Documentaire van James Erskine over Marco Pantani (1970-2004), wellicht de meest flamboyante en populaire wielrenner van zijn generatie.
In 1998 won Marco Pantani zowel de Tour als de Giro, een huzarenstuk dat slechts enkele absolute toppers hem voordeden. Vele beschouwden Pantani als een zegen voor het wielrennen, dat in de jaren daarvoor geteisterd werd door dopingschandalen. Maar zes jaar na zijn memorabele dubbelslag overleed de wielerheld zelf aan een acute cocaïnevergiftiging, eenzaam in een goedkope hotelkamer. Hij was toen al vijf jaar verslaafd aan de drug. Deze documentaire vertelt het verhaal van Pantani en de vele strijden die hij heeft gestreden: tegen zijn opponenten, tegen de bergen, tegen de verslaving en tegen zichzelf.
6.16 Meters, Lavillenie Flies Higher than Sergey Bubka – 27 juli
Documentaire over de carrière van polsstokspringer Renaud Lavillenie, die vorig jaar het twintig jaar oude wereldrecord van Sergej Boebka brak.De documentaire vertelt het verhaal van Lavillenie en zijn passie voor de polsstok, vanaf zijn eerste schuchtere pogingen in de tuin van zijn ouders. We zien hoe hij zich ondanks zijn relatief kleine gestalte ontwikkelde tot een absolute topper en de kroon op het werk zette met zijn wereldrecord van 6.16 meter in Donetsk. Daarmee onttroonde hij de legendarische Sergej Boebka. Die getuigt ook zelf in het programma, net Jean Galfione en Thierry Vigneron, twee andere Franse polsstokkampioenen.