Skip to Content
Xavier Taveirne geeft eenzaamheid een gezicht

Xavier Taveirne geeft eenzaamheid een gezicht

Eenzaam: een vierdelige reeks - vanaf woensdag 20 november op Canvas

Eenzaamheid is een van de grote, maar vaak verborgen problemen van onze tijd. Xavier Taveirne maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden.

Eenzaamheid wordt vaak gezien een van de grote plagen van de 21ste eeuw. Zowel in de politiek als in de wetenschappen verschijnt het thema steeds vaker op de radar. In het Verenigd Koninkrijk stelden ze een minister van eenzaamheid aan en ook Sint-Truiden kreeg zijn eigen schepen om deze problematiek aan te pakken. Cijfers uit een recent onderzoek klinken dan ook zwaar: 46 procent van de Belgen voelt zich regelmatig eenzaam.

Ook Xavier Taveirne stelde dat vast. Zowel in zijn gesprekken en interviews voor Radio 1 als gewoon op straat en op café merkte hij dat vele mensen zich eenzaam voelen: “Ik ben iemand die snel ziet dat iemand zich niet goed in zijn vel voelt. En ik had het gevoel dat ik heel veel mensen alleen zag rondlopen, ik hoorde ook meer en meer over eenzaamheid praten. Eigenlijk was ik, als ik daar nu op terugkijk, zelf ook eenzaam als puber. Er is veel schroom om over eenzaamheid te praten. Als iemand de moed vindt om te getuigen, is het minste wat je als interviewer kan doen, hem de tijd en ruimte geven om te vertellen. Die verhalen zinderen echt na.”

Eenzaam: vanaf woensdag 20 november om 20.20 u. op Canvas en vanaf dan ook meteen integraal op het Canvas-kanaal van VRT NU.


Vier afleveringen, vier generaties

Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met bejaarde mensen die alleen op hun flatje wonen of stilaan wegkwijnen in een verzorgingstehuis. Maar dat is slechts een deel van het probleem. Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijden. Xavier Taveirne: “Je hebt het clichébeeld van eenzame mensen in rusthuizen, maar het zit overal. Elk geval is anders. Wij gaan de definitie van eenzaamheid niet vastleggen. Als mensen zeggen dat ze eenzaam zijn, dan zijn ze dat ook. Er is de diepgewortelde eenzaamheid waarbij je de hele week niemand ziet. Maar het gaat net zo goed over de tiener die sociaal is, op café gaat, en daarna thuiskomt en denkt: niemand begrijpt mij. Het gaat over nieuw samengestelde gezinnen waarbij je als ouder één week op twee de ‘fabriek’ draaiend houdt, om dan in je kinderloze week te denken: wie ben ik eigenlijk? We willen eenzaamheid een stem geven, mensen het gevoel geven dat ze gehoord worden.”

Daarom besloot Xavier Taveirne om in vier afleveringen te gaan praten met mensen uit vier verschillende generaties.

Aflevering 1 (18 tot 28 jaar) - woensdag 20 november

Uit recent onderzoek blijkt dat acht op de tien Vlaamse jongeren zich geregeld eenzaam voelen. ‘The Connected World” belooft verbinding, maar het tegendeel is waar. Hoe komt het dat zoveel jongeren in onze samenleving zich eenzaam voelen? Wat opvalt bij deze jonge generatie is dat die eenzaamheid heel vaak te maken heeft met de zoektocht naar hun identiteit. Wie ben ik en waar is mijn plaats in deze wereld? Xavier praat erover met Anouck, Barend, Miriam en Stijn.

 

Aflevering 2 (30 tot 45 jaar) - woensdag 27 november

In deze tweede aflevering ontmoet Xavier vier mensen in de leeftijdscategorie tussen 30 en ​ 45 jaar. Zij behoren tot de generatie waarin mensen hun dromen willen verwezenlijken, willen groeien en vooruit gaan in het leven. Een job, een partner, kinderen en een huis. Maar wat als je niet past in dat perfecte plaatje en je eenzaam voelt door de situatie waarin je zit? Een scheiding, gezondheidsproblemen, een single leven of de eeuwige zoektocht naar een geschikte partner. Xavier praat erover met Davy, Isabelle, Lynsey en Vincent.

 

Aflevering 3 (45 tot 65 jaar) - woensdag 4 december

Deze generatie zou het eigenlijk allemaal voor elkaar moeten hebben. Maar uit recent onderzoek blijkt dat net deze leeftijdsgroep het hoogste risico loopt op eenzame gevoelens. De kinderen zijn het huis uit, je pensioen staat voor de deur, je kampt met ernstige gezondheidsproblemen of je bent door armoede in een sociaal isolement terechtgekomen. Xavier praat met 4 mensen die elk vanuit hun eigen situatie getuigen over hoe zij die eenzaamheid ervaren: Greta, Guido, Nadine en Wouter.

 

Aflevering 4 (65 - 95 jaar) - woensdag 11 december

Het verlies van een partner, een verhuis, kinderen die ver weg wonen, ​ gezondheidsproblemen, enz. Mensen op oudere leeftijd worden vaak geconfronteerd met een verlies aan belangrijke sociale contacten, waardoor ze zich eenzaam gaan voelen. Ze hebben het gevoel dat ze overbodig zijn en hebben moeite om nog mee te draaien in een samenleving die steeds maar sneller evolueert. In Vlaanderen voelt een derde van de oudere mensen (65+) zich vaak eenzaam. Xavier sprak met vier moedige senioren over de eenzaamheid die ongemerkt in hun dagelijkse leven is binnengeslopen: Francine, François, José en Noël.

 

Eenzaam is een programma van De chinezen voor Canvas.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos