Skip to Content
Documentaire 'Dying to Live' toont hoe sterven deel uitmaakt van het leven

Documentaire 'Dying to Live' toont hoe sterven deel uitmaakt van het leven

Canvas, dinsdag 1 november om 20.15 uur

19 oktober 2022 - Dokter Mirjam Willemsen ziet de dood elke dag in de ogen. Als huisarts van terminale zieken maar ook als patiënt met ongeneeslijke kanker. In de tijd die haar nog rest doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond doodgaan om de levenseindezorg te verbeteren.

De documentaire Dying to Live geeft een onthullende en intrigerende kijk op de meest kwetsbare fase van ons leven: wanneer ziekte zo hard toeslaat dat het afscheid plots dichtbij is. Regisseurs Bart Beckers en Mariska Beckers tonen onverbloemd de hartverscheurende dilemma’s en aangrijpende emoties van het leven op weg naar de dood, via een intiem portret van huisarts Mirjam Willemsen en haar terminale patiënten. Door hun vertrouwen te winnen, kregen de filmmakers unieke toegang om de reis naar het einde van de patiënten te documenteren tot aan hun laatste adem.

Mirjam Willemsen is al 15 jaar huisarts in het Limburgse Heerlen. Ze zet zich onvermoeibaar in om haar patiënten de moed en kracht te geven om ook in hun laatste maanden en weken ten volle te leven. En om hen waardig en comfortabel afscheid te latern nemen. Zelfs wanneer dat alleen nog maar kan met palliatieve sedatie of euthanasie.

“Het beëindigen van een leven is iets waar je nooit aan went. Maar ik vind het ontzettend mooi om een patiënt de regie te geven over zijn afscheid en te zorgen dat hij daar comfortabel bij is.”

Mirjam is niet alleen dokter, maar ook lotgenoot van haar palliatieve patiënten. Ze heeft zelf onverwacht de diagnose longkanker stadium IV gekregen. En ervaart aan den lijve wat er allemaal beter kan en moet in de levenseindezorg. Hoe dokters niet opgeleid zijn om om te gaan met de dood en praten over doodgaan vermijden. Hoe artsen zich focussen op de scan en de ziekte en te weinig oog hebben voor de mens die voor hen zit, en zijn wensen en noden.

Dokter Mirjam en haar patiënten laten zich in hun laatste levensfase filmen omdat ze het taboe rond ernstig ziek zijn en sterven willen doorbreken. Hun openheid en moed laat geen kijker onberoerd.

“We duwen alles wat met ziekte en de dood te maken heeft te veel weg in ons dagelijks leven. Daardoor zijn we er helemaal niet op voorbereid. Er wordt bijna nooit over gepraat. We moeten het levenseinde net deel van het leven maken, in plaats van er steeds omheen te draaien of het te negeren.”

Het meest bijzondere van Dying to Live is misschien wel dat zowel de dokter als haar terminale patiënten er in de moeilijkste periode van hun leven in slagen zich te focussen op leven en liefhebben. Het is dus geen documentaire waarin de dood overheerst, maar een ode aan het leven die tot nadenken stemt.

Dying to Live is een documentaire van Bart Beckers en Mariska Beckers.

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos