'Drugs dus', een nuchtere kijk op geestverruimende shit

Met Otto-Jan Ham vanaf dinsdag 3 december op VRT Canvas en integraal op VRT MAX

6 november 2024 - Otto-Jan Ham maakt een programma over drugs. Omdat drugs hem al een heel leven lang fascineren, maar ook en misschien vooral omdat hij zelf drie jonge dochters heeft. Hij kijkt ook naar Het journaal. Hij wéét hoe alomtegenwoordig drugs zijn. Het is een kwestie van tijd voor zijn oogappels MDMA aangeboden krijgen, of toch minstens een haastig gerolde joint. En dus, omdat zijn nachtrust hem dierbaar is, wil hij de vijand recht in de ogen kijken. Objectief en met een open geest. Drugs dus, ​ een nuchtere kijk op geestverruimende shit.

Otto-Jan gaat op zoek gaat naar de waarheid over legale en illegale roesmiddelen. Welke drugs zijn er? Wat is verslaving? Welk drugbeleid voert ons land, en waarom? En zijn echt álle drugs slecht? Om te weten of hij op het juiste spoor zit, laat hij alles wat hij gefilmd heeft, zien aan zes mensen: toxicoloog Jan Tytgat, drugscommissaris Ine Van Wymersch, criminoloog Tom Decorte, psychiater Mathieu Seynaeve, collega-muzikant Ron Reuman – die jaren met een alcoholverslaving kampte – én compagnon de route Stijn Van de Voorde. Samen onderzoeken ze wat er van onze sterke meningen over drugs overblijft als we de hysterie én de romantiek wegnemen.

Aflevering 1

Bij het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) krijgt Otto-Jan te zien wat er in België zoal in omloop is, van cannabis tot crystal meth. In Engeland ontmoet hij hoogleraar neuropsychofarmacologie David Nutt en ook Dominic Milton Trott, die voor zijn ‘Drugs Bible’ meer dan 180 verschillende soorten drugs testte. Voorts gaat Otto-Jan op consultatie bij Geert Dom, medisch directeur van de grootste verslavingskliniek in België, om zijn eigen alcoholgebruik onder de loep te nemen. En tenslotte heeft hij het met de Canadese professor Bruce Alexander over diens revolutionaire ‘Rat Park’-experiment.

Aflevering 2

Otto-Jan werd in 1996 betrapt met een kleine hoeveelheid cannabis, met onder meer een huiszoeking tot gevolg. Intussen zijn we bijna 30 jaar verder, maar weet hij wat er vandáág wel en niet mag? ​ Met Tom Decorte heeft Otto-Jan het over het drugbeleid in Portugal, waar drugs ook illegaal zijn, maar veel meer wordt ingezet op ‘harm reduction’. Dat dat ook in ons land zou kunnen, bewijst een bezoek aan Modus Fiesta in Brussel, waar je je illegale drugs preventief kan laten testen. En een bezoek dat een nog diepere indruk nalaat, is dat aan ’s lands eerste gebruikersruimte, in Luik. Mensen met een verslaving kunnen er op een veilige manier drugs gebruiken.

Aflevering 3 ​

In de derde en laatste aflevering heeft Otto-Jan het over de medicinale werking van drugs. Wanneer is iets een medicijn, en wanneer noemen we het een drug? Hij gaat dieper in op de heropleving van psychedelica in psychotherapie, een eeuwenoud gebruik dat na enkele decennia stilstand een wetenschappelijke renaissance beleeft. Otto-Jan ontdekt hoe psychedelica werken in het brein, en praat met twee ervaringsdeskundigen, die met de hulp van psilocybine hun trauma’s probeerden te verwerken. Ook professor Nutt keert nog eens terug: Otto-Jan vergezelt hem naar het Europees Parlement, waar hij gaat lobbyen voor het medicinaal gebruik van psychedelica. In eigen land, tenslotte, blijkt minister van Staat Johan Vande Lanotte aan hetzelfde zeel te trekken.

Drugs dus is een programma van Woestijnvis voor VRT Canvas en Streamz.

 

VRT Canvas brengt verdiepende programma’s rond maatschappelijk thema’s die nieuwe inzichten bieden en dwingen tot reflectie. Drugs zijn alomtegenwoordig in onze maatschappij en in alle sociale rangen. Kennis rond drugs, legale en illegale, is essentieel en kan levens redden. ​

Otto-Jan verblijft op dit moment in het verre buitenland. Hij maakt graag tijd voor online-interviews op woensdag 13 november vanaf 10 uur. Wens je een interview met Otto-Jan, geef dan een seintje via anne.stroobants@vrt.be tegen ten laatste maandagavond 11 november. Ook voor interviewaanvragen met de experten kan je op dit e-mailadres terecht.

 

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met