Drie nieuwe Nomaden-reportages in Vranckx: verhalen uit Auschwitz, Palestina en Chili
Zaterdag 16, 23 en 30 mei
Het magazine Vranckx pakt in mei opnieuw uit met drie reportages van de Nomaden-groep van Rudi Vranckx. De Nomaden zijn een collectief van veelbelovende, jonge Vlamingen met journalistieke ambities die de wereld in trekken. Drie jonge reporters reisden naar Auschwitz, Palestina en Chili, en ze kwamen terug met sterke verhalen. Op zaterdag 16, 23 en 30 mei om 20.10 u. in Vranckx op Canvas.
Vorig jaar lanceerde de redactie van Vranckx de facebookpagina Vranckx & de Nomaden. Er staan verhalen op van jongeren die in het buitenland wonen en werken, of die op zoek zijn naar hun roots. Ze publiceren foto’s, teksten en korte filmpjes voor de online kanalen van Vranckx. Maar er zijn ook Nomaden die een lange reportage maken voor het magazine Vranckx (zaterdagavond op Canvas). In mei presenteert Vranckx opnieuw drie van die reportages.
Zaterdag 16 mei : Living in Auschwitz
Auschwitz roept bij bijna iedereen beelden op van houten barakken en gaskamers waarin miljoenen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden. Maar Auschwitz is ook een gewoon Pools stadje dat wegens zijn gruwelijke verleden dagelijks overspoeld wordt door een groot aantal bezoekers. Nomade Thomas Van de Putte wil ons een Auschwitz laten zien dat wij nog niet kennen.
De burgemeester omschrijft Auschwitz als de stad van de vrede, waar racisme niet bestaat. En toch werden de voedselbaraken van Auschwitz-Birkenau onlangs beklad met antisemitische graffiti. De barakken liggen er belabberd bij. “Eén barak renoveren kost 20 miljoen zloty’s of 5 miljoen Euro. Wij hebben van de gemeente Oswiecim 750.000 zloty’s er beschikking voor alle investeringen,” zegt de bestuurder van de randgemeenten die verantwoordelijk is voor de barakken.
Andere buurtbewoners hebben van de overblijfselen uit het verleden dan weer een hobby gemaakt. Een groep vrienden graaft Nazibunkers op. Thomas gaat mee, al vindt hij het maar een vreemde hobby. Mirek legt uit wat erachter zit. “Dit is de geschiedenis van Oswiecim. Hier, in de bunkers, denk ik aan de mensen die ze gebouwd hebben en aan de mensen die hier gestorven zijn. In deze stenen zit het bloed en zweet van onschuldige mensen.”
Een reportage van Thomas Van de Putte en Aleksandra Kubica © 2015
Met de steun van het Fonds Pascal Decroos
Zaterdag 23 mei : Door de muur - De marathon van Bethlehem
Nomade Berber Verpoest volgt twee jonge Palestijnen in de aanloop naar de marathon van Bethlehem. Elke dag opnieuw botsen ze tegen de beperkingen van Palestina maar ondanks alles gaan ze hun droom achterna.
Een marathon lopen in zijn eigen land, het is de droom van Marcel Abu Shedaq. Het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het allerminst. Marcel is Palestijn en woont in Gaza. Hij wil meedoen aan de marathon van Bethlehem. De voorbije twee edities werd Marcel geweigerd maar hij hoopt nog steeds dat hij dit jaar wel toelating zal krijgen van Israël om vanuit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever te reizen.
De organisatoren van de 'Right to movement' marathon in Bethlehem willen met dit event hun recht op bewegingsvrijheid op eisen. Want ook binnen de Westelijke Jordaanoever, die al sinds 1967 bezet is, wordt de bewegingsvrijheid op talloze manieren ingeperkt.
Rawan Bannoura een jonge Palestijnse loopt al voor de derde keer mee en helpt ook met de organisatie van de marathon. Ze houdt van lopen maar wil ook een boodschap uitdragen. Van sport naar politiek, in Palestina is het maar een kleine stap.
We lopen langs de muur in Bethlehem en staan stil bij de oorlog van afgelopen zomer waar Gaza nog lang niet van hersteld is.
Een reportage van Global Motion © 2015
Zaterdag 30 mei : Marichiweu Compadre - Over de stijd van Mapuche-indianen voor hun land
Journaliste Kaja Verbeke, cameravrouw Evy De Ceur en vertaler Iñigo Moure verdiepen zich in de strijd van Mapuche-indianen in Chili voor hun eigen territorium.
'Ze beschieten ons met rubberen kogels, vallen ons aan met traangas en ze martelen ons', zegt Juan Ciriaco Millacheo over de Chileense politie. Hij is niet de enige die klaagt over repressie en overmatig politiegeweld in Chili. 'Maar we zullen onze strijd niet staken', voegt hij er vastberaden aan toe.
Ciriaco is een gekende naam in Pidima, een stadje dat een 500-tal kilometer ten zuiden van Santiago ligt. Hij is de leider van een Mapuchegemeenschap die zich erg actief mengt in de strijd die intussen al meer dan tien jaar aan de gang is in Chili. De Mapuche, een inheems volk, hebben een lange en pijnlijke geschiedenis achter de rug die eindigde met het verlies van hun land. Ze proberen hun grondgebied terug te winnen met demonstraties en bezettingen.
Wanneer Kaja, Evy en Iñigo aanbellen bij enkele buurtbewoners, wordt ook de andere kant van dit conflict belicht. Heel wat Mapuche in Pidima blijken zelf geen vreedzame buren te zijn. Grootgrondbezitter Juan De Dios Fuentes werd 200 keer aangevallen. 'Of er terrorisme is in Pidima vraag je? Ik heb het zelf gezien.'
De cirkel is intussen rond. Elke zijde van het conflict kan een dode tellen in zijn kamp. Iedereen kijkt nu richting de Chileense machthebbers, maar of zij genoeg politieke wil hebben om het tij te keren valt te betwijfelen. In een uitgestrekt en gecentraliseerd land als Chili is het niet moeilijk om een regio in het zuiden te negeren. De documentaire bekijkt de twee kanten van dit vergeten conflict.
Een reportage van Condor Bleu © 2015
Volg de nomaden op facebook.com/vranckxendenomaden, check-point.be/nomaden en http://instagram.com/everyday_nomads