Dieren als instrumenten - Een documentaire van Dirk Draulans over het hoe en waarom van dierenproeven
dinsdag 18 november op Canvas
In “Dieren als instrumenten” onderzoekt bioloog en journalist Dirk Draulans hoe wetenschappers in Vlaanderen vandaag met proefdieren werken: een gevoelig onderwerp waarop nog altijd een groot taboe rust. Op dinsdag 18 november om 20.40 u. op Canvas. Ook Reyers laat besteedt morgen aandacht aan het debat over dierenproeven.
Wetenschappers aan het woord
Dieren als instrumenten is geen undercoverreportage die op zoek gaat naar inbreuken tegen het dierenwelzijn en die wantoestanden wil blootleggen. Nee, Dirk Draulans kiest voor een andere aanpak. De wetenschapsjournalist gaat het gesprek aan met een aantal topwetenschappers die in alle openheid praten over hoe en waarom ze proefdieren gebruiken ter bevordering van de geneeskunde. Ze vertellen over de manier waarop ze de dieren huisvesten, hoe ze tegenover dierenleed staan en over de veranderende regelgeving.
Klein en groot
Dieren als instrumenten toont hoe de wetenschappers proeven doen met apen, varkens, schapen en muizen. Al deze diermodellen worden volgens hen om zeer specifieke redenen gebruikt: apen bijvoorbeeld voor hersenonderzoek en varkens bij het onderzoek naar orgaantransplantatie. Ook proeven met kleinere dieren, zoals fruitvliegen en wormen, die bij de publieke opinie minder gevoelig liggen, komen aan bod.
Alternatieven
Er is ook aandacht voor de zoektocht naar alternatieven voor het proefdieronderzoek. “The body-on-a-chip” is zo’n alternatief. Het is een revolutionair nieuwe onderzoeksmethode waarbij driedimensionale minilevertjes en minihartjes samen met een minitumor op een plastic chip worden geplaatst om zo toxiciteit van nieuwe medicijnen te testen.
Ook in Reyers laat
Lieven Van Gils gaat diezelfde avond in Reyers laat door op de discussie over zin en onzin van dierenproeven. Hij praat erover met Michel Vandenbosch, voorzitter van Gaia.
Dieren als instrumenten is een productie van Storyrunner voor Canvas.
Dieren als instrumenten: op dinsdag 18 november om 20.40 u. op Canvas