Skip to Content
Canvas | De werkende mens - Een documentaire reeks over de Vlaming en zijn werk

Canvas | De werkende mens - Een documentaire reeks over de Vlaming en zijn werk

Vanaf dinsdag 24 februari op Canvas

“Als we nu eens naar onszelf zouden kijken zoals we in natuurdocumentaires naar dieren kijken. Naar dat vreemde beestje: de werkende mens.” Dat is het uitgangspunt van de documentaire reeks 'De werkende mens': een portret van de werkende Vlaming, van Hassan de schoonmaker over Véronique Leysen en Thomas Vanderveken tot Marc Eyskens en Paula Semer. In zes visueel verrassende, thematische afleveringen onderzoekt documentairemaker Lode Desmet de impact van ons werk op ons leven aan de hand van heel verscheiden verhalen, scherpe observaties en boeiende analyses. Het is de eerste keer in lange tijd dat Lode Desmet nog eens een documentaire in eigen land maakte. Vanaf dinsdag 24 februari om 20.40 u.

De eerste aflevering is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

 

Ons werk is ons leven

Als kind krijgen we de vraag wel duizend keer te horen: wat wil je later worden? Daar wordt niet mee bedoeld : een felle minnaar, een beste vriend, een goede vader of moeder. Maar wel: welk werk ga je later doen? Zo belangrijk is werk voor onze identiteit dat we er al vanaf onze kindertijd mee geconfronteerd worden.

In zes thematische afleveringen onderzoekt De werkende mens de impact van ons werk op ons leven. Over verwachtingen, ambities en dromen. Over vrouwen op de arbeidsmarkt vroeger en nu. Over de verschuiving van een productie- naar een diensteneconomie. Over de invloed van ons werk op de rest van ons leven. Over collega’s en teamwork. En over ouder worden als werkende mens. 

 

Allemaal (werkende) beestjes

De ploeg van De werkende mens trok door Vlaanderen en observeerde hoe de Vlaming werkt.  Eigenlijk wordt er overal gewerkt, maar we zien het vaak niet (meer) en rijden er snel voorbij, vaak gehaast op weg naar ons werk. De werkende mens hield wél halt en filmde, met liefde, aandacht en tijd, en vaak ook met een glimlach. 

Zo maken we onder meer kennis met fietsenmakers; bouwvakkers op de grootste bouwwerf van België;  klasfotografen; een mannelijke kleuterleider; vrouwen in beroepen die bijna uitsluitend door mannen worden gedaan; een loods op de Schelde; een ingenieur; het team van Rock Werchter; de kleinzoon van een voddenman die een recyclagebedrijf leidt; Robbe, wiens moeder MS heeft en die daardoor veel meer moet helpen in het huishouden dan andere kinderen; mensen die zich op de ‘Facts’ fantasy-beurs verkleden in personages van onder meer Star Wars omdat ze ook nog iets anders willen zijn dan wat op hun werk doen; én een robot die in een studentenrestaurant eten gaat halen.

We gaan ook op bezoek bij Volvo en Caterpillar, in de papierfabriek Stora Enso, waar 100 kilometer papier per uur wordt geproduceerd, en in de sigarenfabriek Neos.

En op vraag van De werkende mens maakten drie gedetineerden, de vaste ploeg van Jail TV, een reportage over werken in de gevangenis.

 

Vroeger en nu

De makers van de reeks doken ook maanden onder in het beeldarchief van de VRT op zoek naar beelden van hoe we vroeger werkten en van mensen die ooit werden gefilmd tijdens hun werk. Die mensen zochten ze opnieuw op met de vraag: hoe kijken jullie nu terug op jullie werk?

Zo bevat de reeks het verhaal van een meisje van twaalf dat in de jaren vijftig als dochter van kleine boeren een behendigheidswedstrijd voor tractoren won in Schuiferskapelle. Nu is ze getrouwd met een man die een van de grootse aardappelverwerkende bedrijven in België leidt.

Het team achter De werkende mens zocht ook een fotograaf op die geen fotograaf mocht worden van zijn ouders; de leidster van een vrouwenstaking in Izegem; een textielar-beidster die in ploegen werkte en haar kinderen tijdens de week moest onderbrengen bij kennissen omdat er in 1965 nauwelijks crèches waren in België; en de zoon van een seizoenarbeider die nu rondreizend theaterproducent is.

 

Een werkende mens

De reeks werd gemaakt door Lode Desmet, bekend van bekroonde documentaires als Exodus or Vina’s World, Heysel 1985. Requiem for a Cup Final en War Is Not A Game. Lode Desmet werkte jarenlang in het buitenland voor onder meer BBC en Arte, maar wilde ook zijn eigen land nog eens onder de loep nemen. Hij werkte twee jaar aan de reeks.

De muziek voor de generiek van de reeks werd gemaakt door Isolde Lasoen.

 

ZES AFLEVERINGEN

Aflevering 1: Wat ga je later worden? – dinsdag 24 februari
Als kind krijgen we de vraag wel duizend keer te horen: wat wil je later worden? Daar wordt niet mee bedoeld : een felle minnaar, een beste vriend, een goede vader of moeder. Maar wel: welk werk ga je later doen? Zo belangrijk is werk voor onze identiteit dat we er al vanaf onze kindertijd mee geconfronteerd worden. Maar hoe vrij zijn we om te worden wat we willen zijn? En biedt ons werk ons wat we ervan verwachten?

Aflevering 2: Vrouwen op de rand van …  - dinsdag 3 maart
Is er in vergelijking met vijftig jaar geleden eigenlijk iets veranderd? Bijna de helft van alle buitenshuis werkende vrouwen doet dat deeltijds, terwijl van de mannen maar tien procent deeltijds werkt. Veel beroepen worden nog vooral door mannen of door vrouwen uitgeoefend..

Aflevering 3: Made in Belgium – dinsdag 10 maart
Vroeger maakten we alles zelf, met onze eigen handen. Vandaag maakt drie kwart van de werkende Vlamingen op zijn werk niets meer. We leveren nu diensten. Maar we kunnen het maken niet missen en dus gaan we koken, breien en naaien, of we telen groenten in stads- en daktuintjes.

Aflevering 4: Intensieve mensenhouderij – dinsdag 17 maart
Drie kwart van de bevolking begint om negen uur ’s morgens te werken en houdt er om vijf uur mee op. Heel ons leven is georganiseerd rond ons werk. En ook ons werk zelf is heel strikt georganiseerd, rond doelstellingen en competenties, waar niemand nog aan ontsnapt. In ruil kregen we welvaart en tijd om buiten ons werk te worden wie we écht willen zijn.

Aflevering 5: Team Spirit – dinsdag 24 maart
Negen op de tien mensen werkt samen met op zijn minst één collega. Maar hoe doe je dat … samen werken ? De modernste human resources trend wil dat we in zelfsturende teams werken. Maar bedrijfsleiders zijn ook op zoek naar mavericks. En hoe zit het intussen met onze nieuwe collega’s: de computer en de robot?

Aflevering 6: De laatste doet het licht uit – dinsdag 31 maart
Hoe kijken we na een leven van hard werken terug op al dat werk dat we hebben verzet? En hoe gaan we om met het onoverkomelijke feit dat we vroeger vanalles konden en naargelang we ouder worden steeds minder?

 

Een programma van Asteroïde 4364 (Lode Desmet) voor Canvas

 

De werkende mens: vanaf dinsdag 24 februari om 20.40 u. op Canvas
 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos