De vrouw die Charlie Hebdo overleefde - een documentaire van Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe
Rien n'est pardonné - zondag 19 maart om 21.50 u. op Canvas en canvas.be
Dinsdag 14 maart 2017 — In Rien n’est pardonné brengen de Vlaamse cineasten Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe het verhaal van de Frans-Marokkaanse activiste en journaliste Zineb El Rhazoui. Zij ontvluchtte haar thuisland Marokko na de Arabische Lente. In Parijs startte ze een nieuw professioneel leven op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Tot de terreur genadeloos toesloeg. Zineb El Rhazoui was toen niet in Parijs, maar haar leven nam daarna een radicale wending. Van gecensureerde journaliste in Marokko werd ze de meest beschermde vrouw van Frankrijk
Vandenberghe en Coen ontmoetten de jonge, geëngageerde vrouw voor het eerst in 2011 en begonnen haar te filmen. Na de aanslagen in Parijs kwam Zineb plots wereldwijd in de schijnwerpers te staan. Met Rien n’est pardonné tonen Vandenberghe en Coen de vrouw achter het wereldnieuws. Een vrouw die slagen incasseert, maar die zich niet laat tegenhouden in haar poging haar eigen leven in handen te nemen.
Op zondag 19 maart om 21.50 u. op Canvas en vrtnu.be, in het kader van de herdenking van de aanslagen in Brussel en Zaventem.
Luister hier naar een gesprek met Vincent Coen in Interne keuken op Radio 1.
Rien n’est pardonné volgt Zineb El Rhazoui gedurende vijf jaar. Toen de Arabische lente veranderde in een islamistische herfst, verliet Zineb Marokko. Eind 2011 bevond ze zich in Ljublijana. Daarna trok ze naar Parijs, waar ze ook gestudeerd had. Ze had eerder als gepubliceerd in Charlie Hebdo – onder de naam Zineb - en vanaf 2013 vond ze bij de redactie van het blad een nieuwe thuis en een nieuwe familie. Voor de eerste keer in haar carrière kon ze werken zonder censuur.
Maar op 7 januari 2015 kwam er bruusk een einde aan haar professionele geluk bij Charlie Hebdo, toen haar vrienden en collega’s werden vermoord. Zelf ontsnapte ze aan de aanval omdat ze In het buitenland verbleef. Sinds die dag is ze de meest beveiligde vrouw van Frankrijk, met voortdurende politiebewaking. Toch besloot ze te blijven vechten tegen het terrorisme en zo werd ze een mediafiguur in de strijd tegen de radicale islam. Maar toen werd ze zwanger en daardoor zag ze zich genoodzaakt haar manier van leven in vraag te stellen? Hoe zou haar kind opgroeien, voortdurend omringd door bewakingsagenten?
In Rien n’est pardonné volgen Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe Zineb voor, tijdens en na de aanval tegen Charlie Hendo. Het resultaat is een intiem portret van een vrouw die altijd is blijven vechten voor haar idealen en daarvoor een hoge prijs heeft moeten betalen. Haar tegenstanders hebben haar niets vergeven.